Criza COVID-19 | Analize economice

Leul are o scadere fata de euro similara cu coroana ceha, dar se apreciaza fata de zlot si forint

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-09-28 22:20

Cu o evoluție calificată la finele săptânii trecute, când a depășit pragul de 4,87 lei/euro, drept „nou record negativ” sau „moneda națională își continuă prăbușirea” cursul de referință anunțat de BNR a ajuns pe 28 septembrie la 4,8705 lei/euro.

Deși s-a depreciat față de euro, leul a păstrat aceeași paritate față de coroana cehă și s-a apreciat atât față de forintul maghiar cât și față de zlotul polonez. 

Cele trei țări din Europa Centrală se constituie în referință pentru noi deoarece au un regim valutar similar, fiind în afara Zonei Euro.

De reamintit, în context, opțiunea aleasă și susținută ferm de Banca Națională în mod strategic la criza din 1997, aceea de curs flotant (deși Bulgaria a cedat presiunilor externe și a adoptat un curs fix, intrând în așa-numitul Consiliu Monetar).

Precum și faptul că Ungaria a fost obligată recent să majoreze înapoi rata dobânzii de politică monetară pentru a preveni o depreciere mai abruptă a forintului.

Pentru o evaluare corectă a evoluției leului în context regional, ar trebui să facem trimitere la cât ar fi fost cursul de schimb dacă leul și-ar fi păstrat paritatea în raport cu cele trei valute amintite mai sus. Asta fiind cu dus și întors, deoarece un leu mai puternic păstrează ratele în euro mai scăzute dar ne dezavantajează în schimburile externe în raport cu țările din regiune, cu care avem deja deficite considerabile.

Desigur, dat fiind că nu s-a modificat paritatea față de coroană, am fi avut exact același curs dacă trimiterea se face la moneda cehă.

Coincidență, PIB-ul acestei țări este aproape identic cu al României, dar situația din comerțul internațional cu mărfuri după primele șapte luni ale anului este exact pe dos.

Cehia și-a ajustat ușor excedentul comercial față de aceeași perioadă a anului anterior( de la +10,8 miliarde euro la +8,4 miliarde euro), în timp ce România și-a înrăutățit rezultatul de deficit ( de la -9,7 miliarde euro la -10,1 miliarde euro).

Astfel, mai degrabă surprinde rezistența monedei noastre naționale într-un context economic dificil decât creșterea nominală a ratei de schimb.

Rezistență care ar trebui susținută printr-o politică de venituri moderată, pentru a nu trimite o bună parte din surplusul de bani către economii aflate într-o poziție mai competitivă.

Taguri: curs BNR  curs de schimb valutar  curs EURO/RON  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceTopul tarilor UE dupa PIB in 2019: economia Romaniei este a 14-a ca marime din Uniunea Europeana

Economia României reprezintă 1,6% din economia Uniunii și figurează exact la mijlocul clasamanetului european, potrivit datelor definitive publicate de Eurostat pentru anul 2019.  Cu 223,3 miliarde €, ne-am plasat de puțin sub Cehia (223,9 miliarde €), după ce detalii

Deficitul contului curent, cu 18,5% mai mic decât anul trecut. Minusul cronic pe segmentul de bunuri, majorat cu 8%

Contul curent al balanței de plăți a consemnat pe primele opt luni din 2020, un deficit de 5.789 milioane euro, cu 18,5% mai mic față de aceeași perioadă a anului anterior. Deficitul pe segmentul de bunuri s-a majorat cu 8% (de la -10,97 miliarde euro la -11,83 miliarde euro) dar detalii

Industria, scădere conjuncturală la rezultatul brut in august 2020, dar în revenire pe date ajustate

Producția industrială a scăzut în luna august 2020 cu 10,5% față de luna anterioară, potrivit datelor comunicate de INS. Cu toate acestea, ajustarea cu sezonalitatea și numărul de zile lucrătoare indică o evoluție pozitivă (+3,9%, valoare care a fost transmisă la Eurostat detalii

Prognoza Bancii Mondiale: revenirea economiei romanesti, de-abia in 2022, cu industria si agricultura sub nivelul din 2018

Revenirea PIB în termeni reali la valoarea din 2019 ar urma să se producă de-abia în 2022, cu industria și agricultura sub nivelul din 2018, potrivit datelor publicate de Banca Mondială (BM) în raportul de toamnă „COVID-19 and Human Capital”. Comisia detalii

Ultimele Comentarii