ECONOMIE | Analize economice

Datoria externa creste cu 5 miliarde euro, investitiile straine scad cu 70%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-04-16 10:06

La finele lunii februarie 2020, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 325 milioane de euro, cu 85% mai mult față de primele două luni din anul anterior.

Deficitul pe partea de bunuri a crescut cu 10% iar soldului pozitiv pe partea de servicii s-a diminuat cu 10%. Pe segmentul combinat de bunuri şi servicii deficitul s-a majorat cu o treime (de la -1.088 milioane euro la -1.451 milioane euro). 

De reținut scăderile consemnate pe soldurile pozitive la serviciile de transport (de la aproape 700 de milioane de euro până sub 500 milioane de euro, sau aproape 30%) şi la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (-26%).

Gradul de acoperire pe sectorul de turism (venituri faţă de cheltuieli de profil) a fost de numai 60%. Astfel, minusul rezultat (-312 milioane euro) a anulat efectul pozitiv al veniturilor secundare, care include transferurile private ale românilor plecaţi la muncă în străinătate (+283 milioane euro).

Investițiile străine directe au scăzut cu peste 70% față de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la circa 1,4 miliarde euro la doar 409 milioane de euro. De remarcat faptul că soldul creditelor intragrup a avut valoarea negativă de 28 milioane euro, adică, per total, filialele din România au finanțat firmele-mamă.

Datoria externă totală a urcat în luna februarie 2020 la peste 110 miliarde de euro, cu aproape cinci miliarde de euro peste nivelul consemnat în 2019. Această majorare s-a regăsit aproape integral pe segmentul datoriei pe termen mediu și lung (92% din total), care a urcat spre 78 miliarde de euro.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung după primele două luni ale anului în curs a fost de 14,6%, sub nivelul de 18,6% consemnat la finele anului precedent. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a urcat la 5,1 luni, peste cele 4,6 luni consemnate în decembrie 2019.

O evoluție pozitivă a avut-o gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare ale BNR (77,9%), care a crescut semnificativ peste valoarea consemnată la finele anului trecut (73,8%), după cinci ani de scădere sistematică.

Taguri: Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceComertul, in revenire spre normal in mai 2020, dupa lunile de izolare din timpul pandemei COVID-19

Potrivit datelor comunicate de INS, cifra de afaceri din comerț a revenit puternic în luna mai față de luna precedentă (+20,2% serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate). În pofida restricțiilor impuse de pandemie și a detalii

Romania a avut cea mai mare crestere a sectorului serviciilor din UE in T1 2020

România a consemnat cea mai mare creștere a sectorului serviciilor din UE pe primul trimestru al anului curent, potrivit datelor publicate de Eurostat. De altfel, doar noi (+4,7%) și bulgarii (+3,6%) am rămas pe plus după ce criza Covid a afectat puternic acest segment al detalii

Romania a coborat de pe locul unu pe locul sase in UE la cresterea costului muncii

Potrivit datelor comunicate de Eurostat, România a coborât pe primul trimestru din 2020 pe locul șase între statele UE în ceea ce privește creșterea costului muncii, după ce a deținut prima poziție în perioada T1 2016 – T1 2019. Cu un avans redus detalii

Deficitul de cont curent, in scadere cu 21%. Investitiile straine au ramas pe minus

Pe fondul restrângerii schimburilor comerciale ca urmare a pandemiei, deficitul de cont curent după primele patru luni din acest an s-a redus cu 21% față de aceeași perioadă a anului anterior, până la 1.782 milioane euro. Majorarea cu 17% a deficitului pe segmentul de detalii

Ultimele Comentarii

 • Inchiderea cardului Cetelem

  Bună-ziua! As dori să-mi închid cardul Cetelem deoarece părăsesc tara și nu mai are cine ... detalii

 • Platit la exacitor

  Am fost exacutata cu poprire,s.a incheiat in 2017 mai, si figurez in birou de rau platinici as vrea ... detalii

 • Poprirea este din 2018

  Pot beneficia de această gură de aer, pot cere angajatorului sistarea popririi Aștept răspuns ... detalii

 • Ajutor

  Am avut doua restanțe acum 3 ani si ceva la 2 IFN-URI pe care le-am plătit atunci, dar tot am ... detalii

 • credit restanta

  buna ziua fiul meu cand era angajat a facut un credit a (nu stiu valoare dar fiind proaspat ... detalii