BANCI | Stirea Zilei

Creditele de consum din Romania sunt mai ieftine decat in Ungaria, in ciuda cresterii ROBOR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-08-26 22:58

Dobanda de politica monetara din Ungaria este doar 0,9%, desi inflatia a urcat la 3,4%, iar ROBOR-ul lor la 3 luni (BUBOR) are un nivel de doar 0,26%, dar cu toate acestea dobanda la creditele de consum se mentine la peste 12% pe an, conform datelor statistice ale Bancii Centrale Europene (BCE).

Comparativ, in Romania, dobanda de referinta a bancii centrale este 2,5%, cu 1,5 puncte mai mare decat in Ungaria, ROBOR la 3 luni este 3,30%, cu trei puncte peste cel din Ugaria, dar cu toate acestea dobanda medie la creditele de consum este doar 10%, cu doua puncte mai mica.

Si asta in ciuda faptului ca pe parcursul ultimului an dobanda la credite a crescut cu un punct, dupa ce ROBOR a urcat, la randul sau, cu peste trei puncte, iar BNR a majorat rata de referinta de trei ori in acest an, de la 1,75% la 2,5%.

La creditele ipotecare, in schimb, cresterea dobanzii este mult mai pronuntata in Romania: de la 3,5% in vara anului trecut a ajuns la 5% in prezent, asadar cu 1,5 puncte procentuale. Asta in principal din cauza creditelor Prima Casa, a caror dobanda este indexata la evolutia ROBOR la 3 luni, care a crescut cu peste trei puncte in ultimul an.

Cu toate acestea, dobanda la creditele ipotecare din Romania se pastreaza aproape de cea din alte tari, precum Ungaria si Polonia, unde este 4,3%, desi, dupa cum am vazut, dobanda de referinta din Ungaria a ramas neschimbata in ultimii doi ani la 0,9% iar cea din Polonia la 1,5%, in conditiile unei inflatii scazute, spre deosebire de tara noastra, unde inflatia a defulat la finalul anului trecut, fortand BNR sa majoreze dobanda.

In Bulgaria, dobanda la creditele ipotecare este 3,5% iar in Cehia 2,5%.

La creditele de consum, dobanzile sunt mult mai nivelate: 8% in Polonia si 8,5% in Bulgaria si Cehia.

Dobanzile ar putea sa mai scada

Daca inflatia va cobori spre 3,5% la finalul acestui an, cum prognozeaza BNR, atunci ROBOR si implicit dobanzile la creditele Prima Casa ar mai putea sa scada.

In cazul creditelor de consum, multe banci au renuntat in ultimul timp la dobanzile stabilite in functie de ROBOR, preferandu-le pe cele fixe, conform cerintelor clientilor. In aceste conditii, pretul creditelor va fi mai putin influentat, pe termen scurt, de evolutia ROBOR si mai mult de conditiile de lichiditate din piata si, fireste, de concurenta dintre banci si de cererea din partea clientilor.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiProfitul bancilor, in crestere cu 42%

Profitul net al bancilor romanesti a crescut cu 42% comparativ cu anul precedent, la 10,8 miliarde lei, in primele trei trimestre din 2023, conform indicatorilor publicati de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Imbunatatirea castigurilor s-a datorat cresterii detalii

Restructurarea creditelor, principala soluție în negocierile consumatori-bănci prin CSALB

Restructurarea creditelor a fost principala rezolvare găsită de consumatori și bănci în urma negocierilor desfășurate în acest an în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui detalii

Procese cu bancile incepute in instanta, finalizate amiabil la CSALB

Numărul proceselor dintre consumatori și bănci este la cel mai scăzut nivel din 2015, anul înființării Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), anunta institutia intr-un comunicat, in care adauga: Dacă în perioada 2015 - detalii

Comparatie intre dobanzile la creditele ipotecare din Spania si Romania

„Doar in Romania dobanda ajunge sa fie 150% din totalul cerut”, este de parere un cititor: „Nu inteleg cum poate sa fie o rata lunara 169 ron iar dobanda 1660 ron, serios , locuiesc in spania 140.000 euro pe 30 ani iar la rata de 435€ aprox 169€ e detalii

 Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii