BANCI | Stirea Zilei

Creditele de consum din Romania sunt mai ieftine decat in Ungaria, in ciuda cresterii ROBOR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-08-26 22:58

Dobanda de politica monetara din Ungaria este doar 0,9%, desi inflatia a urcat la 3,4%, iar ROBOR-ul lor la 3 luni (BUBOR) are un nivel de doar 0,26%, dar cu toate acestea dobanda la creditele de consum se mentine la peste 12% pe an, conform datelor statistice ale Bancii Centrale Europene (BCE).

Comparativ, in Romania, dobanda de referinta a bancii centrale este 2,5%, cu 1,5 puncte mai mare decat in Ungaria, ROBOR la 3 luni este 3,30%, cu trei puncte peste cel din Ugaria, dar cu toate acestea dobanda medie la creditele de consum este doar 10%, cu doua puncte mai mica.

Si asta in ciuda faptului ca pe parcursul ultimului an dobanda la credite a crescut cu un punct, dupa ce ROBOR a urcat, la randul sau, cu peste trei puncte, iar BNR a majorat rata de referinta de trei ori in acest an, de la 1,75% la 2,5%.

La creditele ipotecare, in schimb, cresterea dobanzii este mult mai pronuntata in Romania: de la 3,5% in vara anului trecut a ajuns la 5% in prezent, asadar cu 1,5 puncte procentuale. Asta in principal din cauza creditelor Prima Casa, a caror dobanda este indexata la evolutia ROBOR la 3 luni, care a crescut cu peste trei puncte in ultimul an.

Cu toate acestea, dobanda la creditele ipotecare din Romania se pastreaza aproape de cea din alte tari, precum Ungaria si Polonia, unde este 4,3%, desi, dupa cum am vazut, dobanda de referinta din Ungaria a ramas neschimbata in ultimii doi ani la 0,9% iar cea din Polonia la 1,5%, in conditiile unei inflatii scazute, spre deosebire de tara noastra, unde inflatia a defulat la finalul anului trecut, fortand BNR sa majoreze dobanda.

In Bulgaria, dobanda la creditele ipotecare este 3,5% iar in Cehia 2,5%.

La creditele de consum, dobanzile sunt mult mai nivelate: 8% in Polonia si 8,5% in Bulgaria si Cehia.

Dobanzile ar putea sa mai scada

Daca inflatia va cobori spre 3,5% la finalul acestui an, cum prognozeaza BNR, atunci ROBOR si implicit dobanzile la creditele Prima Casa ar mai putea sa scada.

In cazul creditelor de consum, multe banci au renuntat in ultimul timp la dobanzile stabilite in functie de ROBOR, preferandu-le pe cele fixe, conform cerintelor clientilor. In aceste conditii, pretul creditelor va fi mai putin influentat, pe termen scurt, de evolutia ROBOR si mai mult de conditiile de lichiditate din piata si, fireste, de concurenta dintre banci si de cererea din partea clientilor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii