BANCI | Stirea Zilei

Euforia consumului este stimulata nu doar de banci, ci si de IFN-uri: Cetelem si-a majorat cu 30% volumele de noi imprumuturi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-06-23 00:38

Bruno Leroux, presedintele executiv (CEO) al Cetelem

Cresterea salariilor populatiei determina nu doar bancile, ci si IFN-urile, sa acorde tot mai multe credite, care stimuleaza semnificativ consumul si implicit cresterea economica.

Unul dintre cei care culeg roadele euforiei consumului este Cetelem, un mare jucator pe piata creditelor de consum si a cardurilor de credit si un concurent important al bancilor. Cetelem a anuntat astazi ca si-a majorat cu peste 30% volumele de noi imprumuturi acordate in primele cinci luni din acest an, comparativ cu anul precedent. 

In primul trimestru, cresterea creditarii a fost de 25%, insa a acelerat la peste 30% in lunile de primavara (martie-mai).

In aceasta luna insa, Cetelem a resimtit destul de puternic nefunctionarea bazei de date de la ANAF, care nu a functionat in jur de doua saptamani, astfel ca volumele de noi imprumuturi s-au injumatatit.

Cetelem, care face parte din puternicul grup financiar francez BNP Paribas, primeste lunar un numar de 40.000 de cereri de credite, 60% dintre ele, adica 24.000, fiind aprobate. Valoarea totala a noilor imprumuturi acordate in primele cinci luni ale anului s-a ridicat la 270 milioane lei.

Principalul produs de creditare al Cetelem este cardul de credit, prin intermediul caruia se acorda in jur de 60% din volumul total de imprumuturi, a precizat Bruno Leroux, presedintele executiv (CEO) al Cetelem, in cadrul unei discutii cu Bancherul.ro, prilejuita de prezentarea studiului Observatoir Cetelem.

Numarul cardurilor de credit emise de Cetelem se ridica la 470.000, compania fiind pe locul doi in topul emitentilor de carduri de credit. Numarul cardurilor active este de aproximativ 200.000.

Cetelem vinde carduri de credit in principal in marile magazine electrocasnice si supermarketuri, cu care a lansat,de altfel, mai multe tipuri de carduri co-brand. Numarul total al comerciantilor parteneri se ridica la 800.

Plata in rate fara dobanda este principalul instrument de vanzare a cardurilor de credit, Cetelem avand un numar de 1.800 de POS-uri in 300 de orase la care se pot efectua plati cu carduri.

Insa cei care nu achita ratele integrale in fiecare luna, ci doar asa-zisa suma minima de plata, trebuie sa plateasca o dobanda (DAE) de peste 30% pe an, de trei ori mai ridicata decat un credit.

Insa Cetelem nu se bazeaza doar pe parteneriatele cu marile magazine. Bogdan Spuza, directorul de marketing al Cetelem, spune ca principalul canal de vanzare a creditelor a devenit telefonul.

Clientii care doresc un credit suna si obtin informatiile necesare, completeaza un formular online pe site-ul Cetelem, iar ulterior le sunt trimise prin e-mail documentele si contractul de credit, pe care le semneaza si le trimit prin curier sau posta inapoi la Celelem, dupa care isi primesc banii intr-un cont bancar. Creditele se acorda astfel la distanta, mai rapid si mai convenabil atat pentru clienti cat si pentru Cetelem.

Perioada de creditare pentru un credit de consum este de maxim cinci ani iar dobanda (DAE) porneste de la 8,19%, majorandu-se in functie de perioada de creditare si profilul de risc al clientilor.

Cu un numar de o jumatate de milion de clienti si un sold de credite de 1,2 miliarde lei, Cetelem a devenit astfel un concurent serios al bancilor pe piata creditelor de consum si a cardurilor de credit.

Seful Cetelem spune ca strategia companiei in urmatoarea perioada este cresterea sustenabila. El apreciaza ca majorarea puternica a creditarii in acest an, de 30%, reflecta tendintele de consum si avansul comertului electronic. “Noi avem parteneriate puternice cu magazinele online, iar vanzarile prin internet au cresteri foarte mari, de 40-50% pe an”, precizeaza Bruno Leroux.

De altfel, adauga el, creditele se vor acorda in curand exclusiv online, grupul BNP Paribas testand in acest sens piata din Cehia, dupa care va urma si Romania.

Dar nu cumva aceasta crestere puternica a creditarii inseamna riscuri mai mari pentru companie? l-am intrebat pe seful Cetelem.

Acesta considera ca, dimpotriva, riscul de creditare este in scadere: rata creditelor neperformante la Cetelem a scazut la 8,9%, de la 13% anul trecut, in principal datorita cresterii veniturilor clientilor.

Cresterea creditarii si scaderea riscului de credit au majorat anul trecut profitul Cetelem la 65 milioane lei.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR mai multe detalii despre Cetelem

Taguri: credite de consum  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  carduri de credit  credit online  Cetelem  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Dobanzile la creditele ipotecare sunt in prezent mai mici decat anul trecut, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat rata de referinta de trei ori, incepand cu octombrie 2021, de la 1,5% la 2%. Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit, care detalii

Ce pot sa fac daca banca sau IFN-ul nu-mi raspunde la o reclamatie?

Atunci cand ai o problema cu banca sau IFN-ul si nu poti sa o rezolvi, fie pentru ca nu primesti raspuns la reclamatie, fie pentru ca acesta nu te multumeste, solutia este sa te adresezi CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul detalii

Indicele IRCC pentru creditele in lei cu dobanda variabila creste usor, la 1,17%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de marja fixa a bancii, creste putin, la 1,17%, de la 1,08%, de la 1 ianuarie 2022. IRCC este relevant pentru creditele noi in lei cu detalii

Numarul de clienti ai bancilor romanesti, neschimbat in ultimii 7 ani

Numarul de clienti ai bancilor romanesti a ramans neschimbat pe parcursul ultimilor sapte ani, conform unui sondaj realizat de Consiliul Concurentei printre primele 10 banci romanesti. Concluzia este surprinzatoare, in conditiile dezvoltarii economice a tarii si implicit a veniturilor detalii

  

Ultimele Comentarii