BANCI | Interviu

Mugur Isarescu se plange iar ca bancile nu-i dau nici macar lui credit pentru vinaria din Dragasani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-11-05 18:22

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a plans din nou astazi, in briefingul de presa de dupa decizia conducerii bancii centrale de a reduce dobanda la un minim istoric de 4%, ca bancile sunt prea restrictive in acordarea de credite intreprinzatorilor, carora le cer dobanzi prea mari, garantii materiale si chiar cash colateral. Atat de restrictive incat nici macar el nu a primit credit pentru vinaria din Dragasani!

“Sunt suficienti clienti buni pe care bancile ar trebui sa-i finanteze cu dobanzi mici si nu cu cash colateral”, a spus Isarescu. Intrebat ce intelege prin clienti buni, Isarescu a spus: “Clienti care si-au platit datoriile, au garantii suficiente, garantii adevarate, nu ceea ce bancile cer de multe ori, doar garantii reale, cu toate ca firmele au vanzari, au cash flow pozitiv, au capital.”

“Eu cunosc pe unul intr-o asemenea situatie - a spus Isarescu cu zambetul pe buze, referindu-se chiar la el - v-am mai spus (Isarescu s-a plans in urma cu cateva luni ca bancile nu-i dau credite nici macar lui pentru vinaria din Dragasani) si am vazut ce cere o banca ca garantie, ceea ce nici istoric nu mi se pare adevarat. Banca Nationala a Romaniei, in 1880, finanta stocuri de marfa, asta insemna scontul. Cand venea cineva cu o operatiune de scontare, venea cu o cambie, cum se numeste, care reflecta ca s-a produs o marfa dar care inca nu s-a vandut, si pana la vanzare lua acel document de plata la termen, sconta, banca punea maxim 4-5% dobanda si-l finanta pe producator pana in momentul in care vindea marfa, direct sau prin alt negustor.”

"Cum vine asta? La cash colateral ii dai maxim 2% si la credit ceri 12%?"

“Acum constat ca finantarile de productie se fac foarte greu, dapoi finantari pentru perioada de la terminarea unui produs pana la vanzare. Eu spun ca sunt suficienti clienti buni, penru ca altfel economia nu ar creste, care ar trebui sa fie finantati mult mai usor, si nu cu cash colateral. Daca reducem capacittea bancilor romanesti la a credita doar cu cash colateral, atunci ce am facut? Cum vine asta? La cash colateral ii dai maxim 2% si la credit ceri 12%? Asa bancher, jos palaria! Nu? Nu incurajam asa ceva, sub nicio forma. Deci spun ca sunt multi clienti buni care pot sa fie creditati in conditii mult mai bune”, a mai spus Isarescu.

"Repet: este in interesul bancilor sa coboare mai repede dobanzile la credite"

Mugur Isarescu: “Repet: este in interesul bancilor sa coboare mai repede dobanzile la credite, daca au o viziune pe termen mai indelungat, pentru ca majoritatea indicatorilor lor (profitabilitate, solvabilitate, chiar indicatorul acesta care starneste multe intrebari, si anume rata creditelor neperformante) depind de volumul creditarii. Asta ca sa dispara orice comentarii ca le dam indicatii (in privinta a cat sa fie dobanda la credite).

Noi avem o viziune de ansamblu, cunoastem foarte bine datele sistemului bancar romanesc si de aceea am folosit aceste cuvinte: este in interesul bancilor sa coboare cat mai repede dobanzile si pana la limita in care cererea de credite se va revigora, in conditii de prudentialitate, asa cum scrie si in comunicatul de presa."

"Sursa de castig a bancilor va fi in perioada urmatoare evident nu din marja ci din volum, din dever"

Mugur Isarescu: “Eu personal cred foarte mult ca cererea scazuta de credite de pana acum a fost determinata si de costul ridicat al creditarii si de un fel de pozitie medie (fata de clienti): adica bancile care au un volum mare de credite neperformante trateaza cam la fel si clientii buni si pe cei mai putin buni. Iar aici trebuie facuta diferentierea foarte clara. Eu stiu ca exista, dar aceasta diferentiere trebuie accentuata.

Nu ai de ce sa ceri unui client bun, mai ales daca este vorba de o intreprindere performanta, sa-i propui credite cu dobanda de peste 8-9%. Aici marja trebuie coborata foarte repede.

In definitiv, sursa de castig a bancilor va fi in perioada urmatoare evident nu din marja ci din volum, din dever. Orice negustor adevarat si cu viziune stie ca a la long nu castigi prea mult daca te uiti numai la marja. Asta e o iluzie mare sa crezi ca vei castiga din marja mare. Castigi mult si pe termen indelungat din volum de operatiuni."

"Pentru clientii buni, o dobanda de 10% este foarte mare"

Asa cum reiese si din comunicat, bancile inca mai au camp important de ajustare a dobanzilor, a mai precizat Isarescu.
Intrebat cu cat ar trebui bancile sa mai reduca dobanda, Isarescu a raspuns:

"Dobanzile la creditele acordate de banci pe care le publica presa sunt cifre agregate, ce au anumite caracteristici, nu arata marjele sau campul in care se lucreaza. Cand spuneti ca dobanzile la credite au ramas la peste 10%, cineva ar trebui sa coboare putin in structura cifrei (agregate).

De aceea nu-mi permit sa dau o evaluare. Spun doar ca pentru clientii buni - intrucat intelegem problema riscurilor, problema creditelor neperformante precum si nevoia de curatire a bilanturilor, pentru ca cifra este importanta - deci pentru clientii buni cifra aceea de 10% este foarte mare.

Dar noi stim ca nu se aplica, e o cifra agregata, deci de la caz la caz si de la banca la banca, pentru ca aici e vorba de politica fiecari banci cum lucreaza cu clientul. De aceea nu pot sa va spun cam cat ar fi reducerea de dobanda la dansii. Spun ca mai au camp, de la caz la caz si pentru o banca centrala este foarte mult ceea ce spun acum, ca sa nu ne punem bancile in cap, sa ni se reproseze ca le dam indicatii, e politica lor."

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuIn ce data intra pensiile pe carduri, in fiecare luna: precizari de la banci si Ministerul Muncii

Mai multi cititori Bancherul.ro s-au plans ca in aceasta luna le-au intrat mai tarziu pensiile pe carduri, motiv pentru care am intrebat Ministerul Muncii si bancile daca au existat intarzieri privind virarea pensiilor si in ce data se alimeneaza cardurile, in fiecare luna. Ministerul detalii

BRD despre colaborarea cu CSALB: ne ajuta sa demonstram clientilor ca banca este oricand deschisa comunicarii directe si transparente

Datorita colaborarii cu CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din domeniul Bancar), BRD a reusit sa solutioneze extrajudiciar si dosare unde banca era deja chemata in instanta, consumatorii renuntand la procedura judiciara in favoarea unei solutii ce stinge litigiul intr-un timp exponential detalii

Cum gestioneaza Garanti BBVA reclamatiile clientilor si rezolvarea amiabila a acestora, prin CSALB

Garanti Bank a primit putine cereri de la clienti privind rezolvarea amiabila a litigiilor prin intermediul CSALB, dat fiind ca banca isi doreste solutionarea si gasirea unei solutii satisfacatoare pentru clienti inca din momentul in care acestia se adreseaza initial bancii, detalii

CEC Bank acorda o deosebita importanta solutionarii amiabile a litigiilor cu clientii prin intermediul CSALB

CEC Bank acorda o deosebita importanta solicitarilor de solutionare amiabila a litigiilor cu clientii venite prin intermediul CSALB, intrucat reprezinta o procedura alternativa cu multe avantaje pentru ambele parti, spune Mirela Iovu – Director – Vicepresedinte al Comitetului de detalii

Ultimele Comentarii

 • Ifn

  Bună seara. Vreau sa știu dacă dintr un salariu de 3600 cu rata la Raiffeisen de 1900 dar cu ... detalii

 • Poprire

  Buna ziua.Mama mea are o datorie de 24000 lei la BCR.As vrea sa stiu daca banca poate sa scoata ... detalii

 • Acces la articol

  Bună ziua, am dori să acccesăm conținutul articolului "Consiliul Concurentei face precizari ... detalii

 • curs valutar

  Va rog sa ne spuneti care date sunt eronate, pentru a corecta ... detalii

 • Date eronate

  Cine a facut articolul nu stie ca bancile au diferite cursuri in timpul programului si altele dupa ... detalii