BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu se plange ca bancile nu-i dau credite pentru vinarie! Cauza: normele de creditare prea stricte impuse chiar de BNR!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-07-24 13:06

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, s-a plans astazi, la o conferinta organizata la banca centrala, de faptul ca bancile nu vor sa-i acorde credite pentru vinaria acestuia de la Dragasani, bancherii dand vina chiar pe normele de creditare prea stricte impuse de banca centrala.

“De la vinaria mea stiu ca singurele garantii acceptate de bancheri (pentru credite) sunt cisternele de vin. Vinul nu-l iau, cica dispare. Păi foarte bine, eu am încredere că ţin banii la voi, dar voi chiar nu aveţi deloc o brumă de încredere că nu mă apuc să vând vinuri fără să fug cu el? Ei zic ca au patit-o cu altii, astfel ca nu mai au incredere in produsul finit, ci doar in cisterne. Dar ce face cu ele banca? Le taie, ca pe furnalele Bancorexuli!? L-am intrebat si pe directorul bancii, care a dat vina pe normele BNR?! L-am intrebat apoi si pe Cinteza (directorul supravegherii bancilor din BNR), care spune ca bancile isi fac singure normele de creditare, noi doar le validam.”

Guvernatorul critica bancile pentru faptul ca sunt dispuse sa ia in considerare doar garantiile reale ale firmei (cisternele) si nu capitalizarea acesteia sau cash-flow-ul. “Capitalul firmei la care sunt actionar (Mar SRL) este de 2 ori mai mare decat maximul creditului circulant pe care-l pot lua. Deci chiar daca firma e bine capitalizata, nu stiu de ce, care sunt motivele care determina bancile sa lege creditul de niste cirsterne, adica de partea cea mai putin importanta dintr-o unitate de productie. Nu pământul, chiar dacă via este nouă, nici capacitate productivă, nici cash flow, nici business, numai o garanţie reală relativ dubioasă conteaza pentru banci”, a spus, mai degraba amuzat decat necajit, guvernatorul.

Singurul bancher comercial din grupul de 6 “old boys”, invitati la o conferinta alaturi de Misu Negritoiu, a evitat sa vina cu o replica, pentru a salva onoarea bancilor. Din frica, lasitate sau ce alte motive o avea?

Ba chiar, putin mai tarziu, intrebat ce parere are despe faptul ca bancile vor sa dea credite doar cu garantii din partea statului, Negritoiu i-a luat apararea guvernatorului (cu care schimba, de altfel, si niste "ocheade" peste masa), spunand ca "dupa manual, garantiile materiale ar trebui sa fie ultimele care sa conteze pentru o banca in analiza creditului, primele fiind cele care se pot lichidiza cel mai repede, precum stocul de marfuri".

Firma Măr SRL, deţinută de Isărescu si sotia sa, are circa 40 de hectare de vie la Drăgăşani, în judeţul Vâlcea. Firma a avut anul trecut un profit net de 471.000 de lei şi o cifră de afaceri de 2,68 milioane lei.

Comentarii

liviu
penibil
Bai tu iti bati joc de noi? Orice banca ti-ar da credit fara nici o garantie numai sa se puna bine cu tine. Ce e circul asta ieftin?

george
kinder garden
Ha ha, asta e pentru copiii astia care abia acu intra prin banci, nu pentru cei maturizati in corporate banking. Ce expune Guvu e perfect adevarat, si ce zice Misu la fel, da hai sa fim seriosi, asta a fost un exemplu asa pentru auditoriu si a crezut ca exemplul personal prinde mai bine. ... Si-s convins ca firma nici n-are nevoie de finantarea capitalului de lucru!!!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii