BANCI | Interviu

Steven van Groningen, Raiffeisen Bank: Asa-zisa iesire a banilor din tara reprezinta creditele externalizate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-21 16:33

Expunerile pe care principalele grupuri bancare străine s-au angajat să le păstreze în România includ atât refinanţările pentru subsidiarele româneşti, cât şi creditele luate de la grup de entităţi din România, a declarat joi preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen.

"Când e vorba de expunere, în ea intră atât banii pentru refinanţarea subsidiarelor din România, cât şi creditele luate de la grup de entităţi din România şi creditele externalizate de subsidiarele româneşti. Nu putem spune că băncile străine au scos bani de la băncile din România dacă este vorba de credite externalizate. În acest caz, expunerea pe România nu se schimbă deloc", a spus van Groningen.

El a adăugat că angajamentul de la Bruxelles al principalelor nouă grupuri bancare din România vizează expunerea totală şi că, atunci când băncile din România externalizează credite, scade expunerea pe plan local şi creşte expunerea centrală, la nivel de grup expunerea rămânând aceeaşi.

"Am încredere că mare parte a sumei care a ieşit din bilanţurile subsidiarelor din România se datorează exportului de credite la nivel de grup", a afirmat van Groningen.

Pasivele externe ale subsidiarele băncilor greceşti din România a scăzut în perioada septembrie 2008 - martie 2009 cu 1,641 miliarde euro, în timp ce pasivele externe ae băncilor controlate de grupuri austriece s-au redus cu 652 milioane euro, potrivit unei prezentări a viceguvernatorului BNR, Eugen Dijmărescu.

În acelaşi timp, pasivele externe ale băncilor româneşti cu capita francez au sporit cu 722 milioane euro, iar a celor cu capital italian - cu 134 milioane euro în perioada septembrie 2008 - martie 2009.

Marţi, la Bruxelles, BNR şi FMI au agreat ca reper pentru menţinerea expunerii băncilor străine în România sfârşitul lunii martie 2009.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii