BANCI | Interviu

Rasvan Radu, presedintele UniCredit Tiriac, in detaliu despre pespectivele pietei bancare (avem prea multe banci universale), evolutia dobanzilor, intensificarea consolidarilor si specializarilor, stimularea fondurilor europene

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-03-28 14:49

Dobanzile la lei urmeaza un proces de scadere, dar pe de alta parte Romania este considerata vulnerabila din cauza finantarilor in majoritate in valuta. Acest fapt va necesita in continuare o monitorizare atenta, de aceea este esential pentru Romania sa-si pastreze perceptia foarte buna pe care o are in prezent in ochii analistilor si investitorilor straini, pentru a putea profita de atractivitatea tarii pentru investitii si capital, a spus astazi, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele UniCredit Tiriac, Rasvan Radu.

- Cum considerati ca vor evolua dobanzile la lei si care va fi situatia in cazul finantarilor in euro?

- Rasvan Radu: "Ceea ce se observa pe piata este o reducere treptata a dobanzii de politica monetara in lei si o reducere vizibila a inflatiei in Romania. De aceea tendinta de evolultie a dobanzilor in moneda nationala este descrescatoare."

"La euro, in general e greu de discutat, dar m-as referi la Romania, pentru ca ne intereseaza. Romania are un dezechilibru structural in ceea ce priveste finantarile acordare in tara, in sensul in care majoritatea, peste 60% sunt euro.

Acest lucru este privit in multe cazuri de catre diferiti finantatori externi ca pe o vulnerabilitate. De asemenea, Romania depinde de finantarile din afara in euro in special in ceea ce priveste resursele pe termen lung. Ceea ce pot spune, fara a specula asupra evolutiei cursului, este ca situatia va fi foarte atent monitorizata si trebuie sa reusim sa mentinem acest echilibru pe care-l avem acum si un curs pozitiv al economiei.

Perceptia asupra evolutiei economiei romanesti in acest moment in ochii analistilor si investitorilor straini este foarte buna. Este considerata ca o zona de stabilitate in Europa, care si-a facut temele mai repede decat restul tarilor din Europa Centrala si de Est. De asemenea, tara are foarte mult spatiu de convergenta in ceea ce priveste cresterea fata de celelalte tari din zona, in special fata de Uniunea Europeana, de aceea este tinta foarte buna pentru investitii, atat de capital cat si pentru finantari. Dar depinde de evolutia in continuare si de felul in care stim sa ne pastram acest statut. In conditiile in care anii viitori ancora FMI dispare si intreg acest an 2012 este oarecum tumultos."

- Cum apreciati evolutia sectorului bancar in urmatoarea perioada?

- Rasvan Radu: "In ceea ce priveste sectorul bancar in general, cred ca in Romania sunt prea multe banci universale. Avand la baza o perioada (inainte de criza) de crestere economica si a afacerilor, toate bancile s-au orientat in deschiderea de retele si de credite acordate in special zonei de retail. Toate sunt banci universale.

Dar odata ce cresterea nu mai este atat de puternica, nici sansa ca anumite banci sa atinga masa critica nu mai este posibila. Deci eu cred ca vor exista consolidari si specializari in sistemul bancar romanesc. Consolidarile vor veni din exteriorul tarii, in general vor avea in vedere grupuri straine, iar specializarile vor fi locale, pe segmente de business unde anumite banci sunt performante.

Asta ar reprezenta si sansa sistemului bancar romanesc, pentru ca acum este aceasta lupta pe depozite, generata de faptul ca lichiditatea este neuniform distribuita in piata, sunt unele banci care au neaparata nevoie de atragere de depozite si trebuie sa plateasca pentru asta sume foarte mari. De asemenea, si restul bancilor care ar avea lichiditate trebuie sa tina un nivel de dobanzi relativ similare, pentru a echilibra oferta si pentru a nu pierde depozite.

Deci piata ca sa revina la normal are nevoie de o anumita reasezare. Probabil ca vor exista tranzactii de achizitii si fuziuni, dar in momentul de fata toti vor sa vanda dar aproape nimeni nu vrea sa cumpere, iar cei care vor sa vanda au inca in minte preturi relativ mari.

Probabil ca vom asista la o accelerare a activitatii din zona fuziuni si achizitii undeva anul viitor."

- Cum ar trebui sa se implice bancile pentru a creste absorbtia fondurilor europene?

- Rasvan Radu: "Acum mecanismul de atragere a fondurilor este stabilt si inghetat dar vedem o participare mult mai activa a bancilor in noul sezon de atragere a fondurilor, 2014-2020, si as vedea bancile participand ca organisme intermediare in cadrul procesului de absorbtie a fondurilor. Si cred ca aceasta ar ajuta foarte mult la scurtea timpilor de aprobare a dosarelor si a rambursarilor si in general ar grabi foarte mult absorbtia fondurilor europene.

De asemenea, pentru ca ar exista probabil o singurata in atragerea fondurilor pe anumiti clienti, tocmai datorita finantarii bancilor, si finantarile auxiliare ar putea fi acordate mai usor.

Desi in actualul mecanism nu pot fi facute schimbari, cred ca s-ar putea totusi incerca externalizarea unor parti de analiza catre banci si ar fi benefic pentru sporirea gradului de absorbtie".

-Intentionati sa lansati emisiuni de obligatiuni in lei, asa cum au anuntat alte banci?

- Rasvan Radu: "Avem în vedere emisiuni de bonduri, este în discuţie legislaţia, mai precis cover bonds, obligaţiuni acoperite cu active. Verificăm şi discutăm în ce măsură legislaţia permite acest lucru şi în ce măsură costurile o justifică. Vrem foarte mult să o facem, nu suntem disperaţi să o facem. O vom face la momentul oportun, când piaţa o va permite".

El a spus că între timp banca a lansat produsele de economisire pe termen lung pentru a încerca să echilibreze faptul că economisirea este numai în lei pe termen scurt.

- Va mentineti planurile de dezvoltare a retelei?

Rasvan Radu: "Importantă rămâne optimizarea costurilor. Vrem să creştem volumul veniturilor pe sucursală şi vom începe într-un ritm mai lent să deschidem noi unităţi. Pentru noile unităţi vom avea în vedere o ţintă de recuperare a investiţiilor mai mică decât până acum, pentru că aşteptăm să devenim mai agresivi în momentul în care creşterea economică o va permite".

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR mai multe declaratii ale lui Rasvan Radu despre strategia bancii in 2012

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii