BURSA | Stirea Zilei

Raiffeisen Capital Management: Analiza pietelor de capital din tarile emergente

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-09-16 19:12

După aprecierile puternice de curs din luna în iulie, a urmat în august o mişcare descendentă care spre sfârşitul lunii a reprezentat o parte semnificativă a pierderilor de curs înregistrate, se arata in analiza lunara pe piete de capital pe care o realizeaza Raiffeisen Capital Management.

Problema datoriei Greciei şi a altor ţări din sudul Europei a continuat să mocnească, chiar dacă nu mai este în prim plan. Este probabil ca pe termen lung obligaţiunile de stat grecești să contribuie la restructurarea datoriei publice a Greciei. Totuși, problema dominantă pe pieţele de acţiuni și obligaţiuni dezvoltate o reprezintă slăbirea continuă a economiei SUA şi riscul tot mai mare de o recădere în recesiune (“duble dip”).

Revizuirea descendentă semnificativă a situaţiei economice din SUA pentru al doilea trimestru a consolidat imaginea unei redresări economice slabe - în ciuda pachetului financiar de stimulare fără precedent venit de la Washington şi a politicii monetare a Rezervei Federale. În puternic contrast cu rezultatele din acest trimestru, s-au aflat rezultatele societăţilor cotate la bursă, în general, foarte pozitive. Acestea sunt mai bune decât oricând. Între timp, şomajul se menţine puţin sub valoarea de 10% iar piaţa imobiliară, după terminarea a stimulentelor fiscale, dă deja semne de cădere într-o fază depresionară.

Acest fenomen coroborat cu tendinţele dezinflaţionist din SUA şi Europa, face ca cererea pentru obligaţiuni de stat, atât în SUA cât şi în Europa să crească. Pe termen scurt randamentelor realizabile sunt negative, chiar şi pentru termen lung randamentele nominale sunt cu puţin superioare ratelor medii ale inflaţiei. Întrebarea în ce măsură în următoarele trimestre vom asista la de creștere economică în Statele Unite, nu foarte susţinută dar totuși pozitivă sau dacă vom asista la o reîntoarecere la faza de recesiune nu își poate afla răspunsul cu certitudine decât în decursul următoarelor luni, în contextul în care deciziile politice sunt susceptibile să influenţeze semnificativ mersul lucrurilor. Acest fapt ar putea fi anunţat prin fluctuaţii majore pe pieţele financiare în decursul lunilor următoare. Ţările din Europa Centrală și de Est continuă să prezinte semne semnificative de redresare economică; este în special cazul Poloniei și al Cehiei. Situaţia este de asemenea pozitivă și în cazul Turciei. Creșterea producţiei industriale în “vechile” ţări ale Uniunii Europene are un impact pozitiv asupra economiilor Europei de Est, stimulând creșterea exporturilor. Intensificarea eforturilor în vederea unei consolidări bugetare își va pune amprenta asupra creșterii economice în Uniunea Europeană pentru următorii ani. Importanţa interdependenţei economice a statelor Europei de Est cu zona euro, fac ca perspectivele privind creșterea economică pe termen mediu să fie obstrucţionate. Astfel, comparativ cu prima jumătate a anului dinamica exporturilor este în scădere în majoritatea ţărilor din regiune. Astfel, cererea internă va juca un rol din ce în ce mai important pentru o redresare sustenabilă în Europa Centrală și de Est.

În august, pieţele de obligaţiuni din Europa Centrală și de Est, cu excepţia Ungariei, au înregistrat din nou o evoluţie pozitivă, profitând de creșterile semnificative de curs înregistrate pe pieţele de obligaţiuni dezvoltate din Europa şi SUA. În schimb, dacă monedele au fost în măsură să se aprecieze într-o primă fază, în a doua jumătate a lunii au cunoscut o nouă devalorizare, datorată recrudescenţei aversiunii pentru risc. În comparaţie lunară randamentele Eurobond au crescut.

Focus teritorial

Rusia

Economia Rusiei a continuat procesul de stabilizare. Şomajul a scăzut semnificativ de la începutul anului iar veniturile disponibile și comerţul cu amănuntul au cunoscut faţă de anul trecut o creștere solidă. Economia a crescut în al doilea trimestru din 2010, potrivit estimărilor guvernului, în termeni reali cu 5,4% faţă de anul precedent, comparativ cu 2,9% în primul trimestru. În august, Rusia a fost lovită de un val de căldură fără precedent iar efectele cauzate de incendiile forestiere au distrus o mare parte din recolta de anul acesta. În consecinţă, pentru restul anului toate exporturile de grâu au fost intrerupte. Rata inflaţiei a crescut ca urmare a majorării preţurilor la alimente. Cum era așteptat, la ultima sa întâlnire, banca centrală a lăsat dobânda de referinţă neschimbată. În august, în contextul scăderii preţului petrolului, rubla s-a depreciat în raport cu coșul valutar euro/dolar. Nivelul de corelare al cursului rublei la preţul petrolului rămâne unul ridicat. Cursul obligaţiunilor rusești în monedă locală a înregistrat o tendinţă ascendentă. Randamentele euro-obligaţiunilor rusești au înregistrat la început o depreciere, înainte să înceapă să se aprecieze spre sfârșitul lunii, pe fondul deteriorării încrederii investitorilor.
În comparaţie regională, bursa din Rusia a rămas în urmă în ceea ce privește evoluţia cursurilor. Valul de căldură, incendiile produse și incertitudinea globală legată de mediul macroeconomic au afectat în mod semnificativ piaţa. Dacă valorile din industria chimică şi din telecomunicaţii s-au comportat relativ bine, valorile producătorilor de petrol şi cele de retail au avut o evoluţie sub medie.

Ungaria

După ce în luna iulie, negocierile dintre Ungaria şi FMI au fost suspendate temporar, forintul a cunoscut din nou în luna august fluctuaţii semnificative de curs. În comparaţie lunară, acesta a pierdut în raport cu alte valute din regiunea Europei Centrale și de Est. Situaţia economică este acum pozitivă, fiind susţinută de îmbunăţăţirea cerererii externe, care a dus la creșterea producţiei industriale, fapt reflectat și în balanţa comercială pozitivă de la începutul anului. În ciuda volumului satisfăcător al exporturilor, perspectivele legate de o creștere economică sunt umbrite de situaţia economică, în continuare slabă, din Ungaria.
Rata inflaţiei în Ungaria a scăzut recent la 4%. Banca centrală a lăsat așa cum era de așteptat, la ultima sa întâlnire de la jumătatea lunii august, dobânda de referinţă neschimbată, la 5,25%. În luna august, randamentele obligaţiunilor de stat maghiare s-au apreciat în tandem cu tendinţa din regiune, fiind caracterizate însă prin fluctuaţii relativ puternice. Pe termen lung, nivelul de randament al obligaţiunilor maghiare este încă atractiv. Cel mai probabil cursurile vor rămâne volatile, având în vedere mai ales numeroasele incertitudini legate de viitoarele reforme ale noului guvern.
Acţiunile maghiare au cunoscut o apreciere ușor peste 1%, comportându-se puţin mai bine decât majoritatea burselor din regiune. Declinul a fost de fapt cauzat de deprecierea semnificativă a valorilor OTP Bank, care au pierdut aproape 12%. În schimb, compania petrolieră MOL a înregistrat o apreciere semnificativă a cursului, de aproximativ 4,6%.

Polonia

Economia Poloniei se menţine solidă. Indicatorul Purchasing Managers Index (PMI) s-a apreciat în luna august, în mod semnificativ, atingând cel mai ridicat nivel din august 2007. Spre sfârşitul lunii au fost date publicităţii datelel detaliate legate de PIB pentru al doilea trimestru, care a fost uşor peste 3.5%, depășind aşteptările participanţilor la piaţă. Este de remarcat că la scăderea dinamicii comerţului exterior i se opune o dinamică pozitivă în ceea ce privește cererea internă. Rata inflaţiei a scăzut la 2% în comparaţie anuală. Cu toate acestea, în următoarele luni creșterea preţurilor la produsele alimentare ar putea sta la originea unei ușoare presiuni inflaţioniste - cu câteva luni în urmă, Polonia a fost lovită de inundaţii grave. Cum era de aşteptat, rata dobânzii de referinţă a rămas la 3,5% şi cel mai probabil pentru lunile următoare nu se întrevăd modificări. În a doua jumătate a anului, în cazul unei redresări economice durabile și a unei noi creșteri a inflaţiei am putea totuși asista la o majorare a dobânzii de referinţă. În august, zlotul polonez a fluctuat în raport cu euro în jurul valorii de 4 zloţi/euro; în comparaţie lunară a rămas practic neschimbat. Cursul obligaţiunilor de stat poloneze a înregistrat o apreciere semnificativă la începutul lui august, înainte de a înregistra ușoare pierderi spre sfârșitul lunii.
În august, în tandem cu alte burse din regiune, acţiunile poloneze au înregistrat o evoluţie descendentă. În contextul intensificării temerilor legate de o nouă slăbire a economiei mondiale, valorile ciclice s-au depreciat semnificativ ca și cele financiare și imobiliare. Companiile din sectorul telecomunicaţiilor, cunoscute drept valori defensive, au înregistrat în schimb o apreciere de curs de peste 5%.

Cehia

Economia cehă continuă să recupereze puternic. Indicatorul Purchasing Managers Index (PMI) dat publicităţii la începutul lunii septembrie a crescut faţă de luna anterioară, anunţând din nou o accelerare a creșterii economice. Tendinţa a fost susţinută de noile comenzi pentru export datorate creșterii cererii venite din Europa de Vest. Rata inflaţiei a crescut recent la 1,9% la nivel anual, aflându-se sub nivelul de toleranţă al bancii centrale, de 2%. Aceasta din urmă a menţinut și în august, cum era așteptat, dobânda de referinţă la nivelul instoric cel mai scăzut de 0,75%. În lunile următoare, nu este probabilă nicio o majorare a ratei dobânzii de referinţă, cu atât mai puţin cu cât dobânzile de referinţă din zona euro își menţin valorile scăzute.
În comparaţie lunară, randamentele obligaţiunilor de stat cehe au înregistrat o evoluţie descendentă urmând dezvoltarea obligaţiunilor denominate în euro. Coroana cehă și-a păstrat stabilitatea mentinându-se practic neschimbată în raport cu euro.
În august, în tandem cu celelalte burse din Europa Centrală și de Est, acţiunile cehe au înregistrat o ușoară scădere de curs. În acest context, nu am putut remarca nicio diferenţiere marcantă între sectoarele pieţei.

Turcia

Turcia este de asemenea, afectată de ajustarea rapidă a pieţei forţei de muncă iar piaţa internă, una destul de largă, a arătat stablitate trecând cu bine prin criză. Creşterea economică reală pentru primul trimestru din 2010 a fost de 11,7%. Pentru al doilea trimestru dinamica se prezintă însă deja negativ. Indicatorul Purchasing Managers Index (PMI) pentru industria producătoare a scăzut din nou în luna august, ceea ce sugerează o încetinire a ritmului economic. Pe de altă parte, producţia industrială rămâne puternică, utilizarea capacităţilor fiind aproape de nivelul înregistrat înainte de criză. În schimb, rata şomajului, deşi în scădere, este încă mult peste nivelul din perioada precedentă crizei. Banca centrală a Turciei a lăsat din iulie, așa cum era așteptat, dobânda de referinţă neschimbată. Datele cele mai recente date publicităţii privind inflaţia au surprins din nou pozitiv. Cel mai probabil o majorare a dobânzii de referinţă nu va avea loc înainte de 2011. În august lira s-a apreciat faţă de dolarul SUA iar faţă de euro s-a modificat puţin. Obligaţiunile de stat turcești au reacţionat pozitiv la perspectivele legate de inflaţie, apeciindu-se în tompul lunii. Pe termen lung ne aşteptăm la creşterea nivelului de randament al obligaţiunilor de stat turcești datorită aşteptărilor privind creşterea inflaţiei. Aceast fapt, la rândul său, ar putea sprijini moneda. În Turcia, va avea loc în septembrie, un referendum privind modificarea constituţiei, propuse de guvern. Rezultatul votului va servi ca și barometru legat de acceptarea partidului AKP înainte de viitoarele alegeri parlamentare din 2011.
Cursul acţiunilor turcești a scăzut în perioada lunii august în comparaţie regională, înregistrând pentru prima dată în acest an o evoluţie sub medie.

Pieţele marginale est-europene

Randamentele Eurobond Est Europene s-au apreciat în luna august într-o mare măsură, în contextul în care mulţi investitori au evitat pieţele dezvotate și investiţiile riscante în SUA. Pe termen lung, nivelurile actuale continuă să fie atractive. În cazul menţinerii temerilor investitorilor de o recădere economică “double dip” a SUA se anticipează o volatilitate ridicată pentru următoarele săptămâni.

China

Creşterea PIB-ului Chinei pentru al doilea trimestru a fost de 10,3% annual, semnificativ mai mică decât în trimestrul anterior (11,9%). Toţi indicatorii economici relevă continuarea acestui trend. Indicatorul Purchasing Managers Index (PMI) și-a continuat tendinţa descendentă. Cele mai recente cifre economice justifică această imagine. Încetinirea ritmului de creştere a investiţiilor în echipamente şi în producţia industrială va continua în lunile următoare și mai mult. Există o serie de explicaţii pentru acest fapt. Măsurile menite să tempereze piaţa imobiliară încep să aibă efect. O reducere a acestora ar trebui să aibă repercursiuni asupra constrângerilor în materie de creditare. În cele din urmă, planificata restructurare economică din domeniul industriei grele promite în primul rând să determine o mișcare ascendentă care să conducă la o creștere marcantă și durabilă sprijinită de piaţa internă. În ultimul rând, China a încheiat cu 2000 de companii din 18 sectoare diferite contracte vizând închiderea capacităţilor de producţie învechite. Consumul privat va continua să rămână un aspect pozitiv al bilanţului economic. Creşterile salariale (17% anual), din ultimele câteva luni au condus la o creştere a veniturilor disponibile, care sunt în mare măsură utilizate pentru cheltuieli.
Încetinirea creşterii economice, nu este încă îngrijorătoare. Dacă va exista un recul economic neprevăzut, China, în calitatea sa de motor economic pentru spaţiul Asiatic, nu va ezita să adopte măsuri economice pentru a contracara aceste tendinţe. Având în vedere toate acestea, este de așteptat ca politica monetară a Chinei să rămână relaxată. Concret, acest lucru înseamnă păstrarea neschimbată a dobânzii de referinţă. De asemenea, nici nu poate fi vorba de o majorare a rezervei minime.
După ce în decursul lunii iulie au înregistrat puternice creșteri de curs, în august acţiunile chineze (acţiunile A) au avut o tendinţă mai puţin activă, macată doar de fluctuaţii limitate.

India

Economia indiană continuă să crească puternic - în ultimul trimestru (aprilie-iunie) apreciindu-se cu o rată anuală de 8,8%. Acesta este cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate. Aprecierea s-a produs în special în domeniul serviciilor și producţiei. În plus, rata ridicată a inflaţiei a înregistrat o valoare apropiată de 10%. În prezent tendinţa este ușor descendentă. Cu toate acestea, pentru acest an se preconizează noi majorări ale dobânzii de referinţă de către banca centrală.

După ce în prima jumătate a anului 2010 India a fost clasată drept una dintre cele mai importante pieţe emergente majore, în august cursul acţiunilor a rămas în mare măsură stabil. Legat de fluctuaţiile reduse ale cursurilor, indicele BSE Sensex a înregistrat la finalul lunii o creștere minimă. Cu un raport curs-câştig în jur de 17 pentru 2010, bursa indiană este cea mai scumpă din Asia, cu mult peste media tuturor pieţelor emergente, (unde raportul curs-câştig este de aproximativ 12). Evoluţia pozitivă a cursurilor înregistrată de la începutul anului este în principal determinată de afluxul semnificativ de lichidităţi provenit de la investitorii străini. Aceștia sunt în continuare un factor determinant la bursa din India. De la începutul anului aproximativ 13 miliarde de dolari au fost investiţi în acţiuni indiene - mai mult de jumătate din toate intrările de lichidităţi din Asia (excluzând Japonia). Sentimentul pozitiv al investitorilor străini este probabil să continue în următoarele luni şi să sprijine cursurile.

Brazilia

Încetinirea ritmului de creştere economică continuă în Brazilia confirmând evaluările noastre mai precaute din lunile anterioare. Astfel, majoritatea indicatorilor economici cum ar fi producţia industrială, vânzările cu amănuntul şi rata şomajului au surprins în mod negativ. Trebuie însă subliniat că motoarele interne de creștere economică rămân aceleași. Consumul intern continuă să înregistreze un nivel de creştere semnificativ în contextul unui nivel ridicat al șomajului. Astfel, considerăm că aprecierea marcantă a PIB-ului din primul trimestru 2,7%, se va diminua semnificativ. Având în vedere nivelul ridicat de creștere a acestuia din primul trimestru pentru întreg anul PIB-ul ar trebui să ajungă la valoarea de 7,4%. Nivelul inflaţiei a scăzut mai mult decât se aștepta, atingând în iulie o valoare de 4,6% anual. La această valoare se află doar puţin peste ţinta de inflaţie a băncii centrale, 4,5% anual.
După ce în iulie s-au înregistrat creșteri semnificative de curs pentru acţiunile braziliene, în august acestea s-au depreciat, pentru ca spre sfârșitul lunii să mai recupereze. Întreaga piaţă a fost afectată de situaţia grupului Petrobras. Compania petrolieră și-a continuat mișcarea de rederesare în contextul unei apropiate majorări de capital, al cărei volum ar putea fi între 50 şi 75 de miliarde de dolari SUA. Acesti bani sunt meniţi să finanţeze punerea spre exploatre a unor câmpuri petroliere imense de mare adâncime situate în largul coastelor Braziliei.

Acest document a fost alcătuit de Fondul de Investiţii Raiffeisen Viena, Austria („Raiffeisen Capital Management“ respectiv „Raiffeisen KAG“). Închiderea
ediţiei a fost 4.9.2010. În ciuda unor cercetări minuţioase, datele din acest document, folosesc doar unei informări orientative; ele se bazează pe nivelul de cunoaştere al persoanelor însărcinate cu alcătuirea acestui document la momentul elaborării lui şi pot fi modificate oricând de Raiffeisen KAG, fără o înştiinţare prealabilă. Este exclusă orice răspundere a Raiffeisen KAG în legătură cu acest document sau cu prezentarea orală bazată pe acesta, în special în legătură cu actualitatea, corectitudinea sau caracterul complet al informaţiilor puse la dispoziţie sau a surselor de informare. De asemenea este exclusă asumarea răspunderii pentru prognozele conţinute de acest document. De asemenea, eventualele prognoze, respectiv simulări ale unei evoluţii viitoare nu reprezintă un indicator de bază pentru evoluţiile viitoare ale preformanţelor unui fond.
Conţinutul acestui document nu reprezintă o ofertă, o recomandare de vânzare sau cumpărare sau o analiză de investiţii. El nu este alcătuit pentru a înlocui o consiliere individuală sau alte tipuri de consiliere în vederea unei investiţii. Orice investiţie concretă ar trebui să se facă abia după o discuţie cu caracter consultativ. Se precizează foarte clar că tranzacţiile cu titluri de valoare ascund parţial riscuri mari şi că regimul fiscal depinde de condiţii personale şi poate fi supus unor schimbări ulterioare. Multiplicarea informaţiilor sau a datelor, în special utilizarea textelor, părţilor din text sau a imaginilor din acest document necesită acordul prealabil al Raiffeisen KAG.
Prospectul publicat al acestui fond în varianta lui actuală, inclusiv toate modificările de la prima publicare se află la dispoziţia celor interesaţi la adresa www.rcm-international.com. Performanţa este determinată de Raiffeisen KAG, potrivit metodei OeKB, bazându-se pe datele băncii depozitare (pentru încetarea rambusării comisionului de restituire fără nici un recurs la o posibilă valoarea indicativă). Nu sunt luate în considerare cheltuielile de emitere şi răscumpărare. Cifrele se referă la trecut şi nu sunt determinante pentru dezvoltarea viitoare a unui fond de investiţii.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii