BANCI | Interviu

Paolo Mariani, directorul general al Bancii Italo-Romena, crede ca Romania are un potential extraordinar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-11-11 17:33

Paolo Mariani, 51 de ani, noul director general al Bancii Italo-Romena, considera ca Romania are un potential de dezvoltare extraordinar, pe care trebuie doar sa-l valorifice, iar tara noastra se poate ridica, fara probleme, la nivelul oricarei alte tari dezvoltate din Europa.

Paolo Mariani, directorul general al Bancii Italo-Romena, are 51 de ani şi a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Macerata (Università degli Studi di Macerata) din Italia. Înaintea de sosirea în România a ocupat, timp de patru ani, funcţia de Director General al instituţiei bancare italiene Carifac („Cassa di risparmio di Fabriano e Cupramontana S.p.A”), membră a Grupului Veneto Banca. Are o carieră de peste 20 de ani în sectorul bancar din Italia acumulată pe segmentele corporate şi private banking.

De ce a venit in Romania? "Experienta de 25 de ani de muncă într-o bancă imi conferă noi stimuli pentru a cunoaşte pieţe diverse, comunităţi diferite, iti dă o nouă energie, îţi satisface noi curiozităţi."

De fapt, are sange de explorator. Tatal sau traieste in Italia, insa are trei unchi care s-au stabilit in trei tari diferite: Argentina, Anglia şi Australia.

Mariani a preluat conducerea Bancii Italo-Romena in luna aprilie a acestui an, cu misiunea de a implementa o strategie de concentrare a produselor si serviciilor catre sectorul IMM-urilor, atat a celor cu capital italian dar si a celor romanesti. Banca italiana are planuri de crestere sustenabila si echilibrata in Romania, pe termen lung, spune el.

Motivul pentru care banca vrea sa sprijine micii intreprinzatori e simplu: Romania dispune de resurse bogate, dar nivelul de trai este inca redus si exista clase sociale foarte polarizate, cu diferente mari intre saraci si bogati. "E necesar să ajutăm la creşterea nivelului de trai a acestei ţări, reducând aceste diferenţe dintre clase, care se poate face prin dezvoltarea micilor afaceri", explica directorul general al Bancii Italo Romena.

Paolo Mariani este o persoana extrem de prietenoasa si care radiaza de optimism, chiar in aceasta perioada in care afacerile sunt afectate serios de recesiune. El considera ca Romania are un potential de dezvoltare extraordinar, resurse naturale si umane bogate, dar pe care trebuie sa le valorifice si sa le faca cunoscute in exteriorul tarii.

"N-am mai fost niciodată în România, iar anterior auzisem doar lucruri negative, dar după ce am venit aici, am văzut că aveţi una dintre cele mai frumoase ţări din lume, cu oameni inteligenţi şi un mare potenţial de dezvoltare a economiei, ceea ce înseamnă că puteţi să ajungeţi şi voi ca Italia din prezent", spune el. Pentru a reusi acest lucru, ne sfatuieste el, trebuie mai intai sa-i facem si pe altii sa ineleaga ca suntem foarte diferiti de cum suntem perceputi in afara tarii.

Spune ca printre romani se simte foarte bine, intrucat acestia sunt amabili si prietenosi. De asemenea, Romania este foarte aproape de localitatea natala, Rimini, distanta pe care o parcurge cu avionul intr-o ora si jumatate, la fel ca pana la Milano.

Relatia client-banca trebuie sa fie de incredere reciproca

Deste tipul de servicii pe care banca pe care o conduce are de gand sa le ofere in Romania, spune ca diferenta este facuta de calitatea si relatia foarte apropiata cu clientii.

"Valoarea adăugată adevărată este calitatea relaţiei dintre bancă şi client, care înseamnă capacitatea de a asculta clientul, de a-i înţelege aşteptările sale, visurile sale, dar şi capacitatea băncii de a satisface acele necesităţi, atât în privinţa persoanelor fizice cât şi a firmelor."

Este vorba, de fapt, despre increderea reciproca. Ceea ce inseamna ca ambele parti implicate intr-un proiect, atat bancar, dar si intreprinzatorul, trebuie sa dea dovada de o implicare si de contributii financiare echilibrate, astfel incat riscul sa nu ramana doar pe umerii bancii, asa cum poate s-a intamplat de multe ori pana acum.

"Societatea trebuie să aibă susţinere din partea proprietarului cu acele utilaje si mijloace necesare pentru a funcţiona eficient. Banca, printr-un credit comercial, nu poate înlocui capitalul unei societăţi. Din păcate, noi de multe ori ne găsim în faţa unor întreprinderi care au patrimonii foarte reduse iar proprietarul nu sprijini într-o manieră adecvată dezvoltarea acestei firme. Cu toate acestea, am susţinut oricum aceste întreprinderi, atât în Italia cât şi în România. Înţelegem insa mai puţin societăţile care distribuie dividende importante şi în acelaşi timp solicită împrumuturi mari băncilor, fără să lase vreo garanţie, pentru că, susţin ei, patrimoniul societăţii este suficient pentru a garanta creditele solicitate", spune directorul general al Italo-Romena.

Exista insa si multi mici intreprinzatori care nu dispun de suficient capital si garantii pe care bancile sa le considere suficient de sigure pentru a-si primi inapoi banii imprumutati. Au acestia o sansa de a obtine finantare din partea bancii?

"Înţelegem de asemenea că nu toti tinerii întreprinzători dispun de resursele necesare pentru a dota societatea cu mijoacele potrivite. În aceste cazuri de start-up-uri, suntem disponibili să-i sprijinim. Dacă proiectul este bun, dacă întreprinzătorul crede în acest proiect, noi îl sprijinim".

"Suntem disponibili, respectând confidenţialitatea, să discutam cu oricine despre ceea ce facem noi. Nu ne este teamă să discutăm pe această temă, pentru că este un subiect foarte important, dar solicită o încredere de ambele părţi. Noi vom încerca să fim transparenţi, dar este important ca şi societăţile să facă acelaşi lucru", adauga Paolo Mariani.

Romania poate ajunge ca Italia

El spune ca vrea sa aplice si in Romania modelul de afaceri derulat cu succes in Italia in relatia cu micii intreprinzatori. Secretul consta intr-o relatie cat mai apropiata cu reprezentantii companiilor finantate si cunoasterea foarte buna a mediului de afaceri din zona, astfel incat expertiza acumulata sa confere incredere partenerilor.

"În zonele în care operăm noi in Italia, de regulă avem o interacţiune apropiată cu aceşti întreprinzători. Trăim împreună cu ei, fiecare cu activatea sa, suntem prezenţi lângă ei. Chiar daca cineva nu face afaceri cu noi, ne ascultă oricum, pentru că ştie foarte bine că noi cunoaştem bine piaţa."

"In Italia, de unde provenim noi, nu suntem altceva decât fructul unor bănci mici, care s-au unit fără să piardă acea legătură puternică cu teritoriul. 80% dintre intreprinzătorii italieni sunt fii sau nepoţi de ţărani, dar s-au tranformat din ţărari sau artizani în oameni de afaceri. Suntem foarte aproape de România în această poveste, iar tara are un potenţial mai mare decât Italia, pentru că detine terenuri foarte mari pe care le poate cultiva. Aveţi o capacitate de dezvoltare a economiei pe care noi nu o avem. Noi vrem deci să participăm la acest proces, nu cu scopul de ocupa acest teritoriu, dacă îmi permiteţi să folosesc acest termen, ci de a investi într-o manieră corectă, astfel încât această ţară, care nu trebuie să invidieze nicio ţară din Europa, sa devina o oportunitate pentru cine trăieşte aici şi pentru toată Europa. În anii 60-70 am fost şi noi în această situaţie, ne-am ridicat, şi suntem sigur că şi România poate realiza acelaşi lucru. Acestea sunt sentimentele cu care ne asemănăm cu România", spune Paolo Mariani.

Bancherii trebuie sa coboare din birouri

De altfel, Mariani apreciaza ca acum toti bancherii ar trebui să fie foarte aproape de întreprinzători, să coboare din birouri şi să meargă la faţa locului, acolo unde se fac afacerile, "să-şi murdărească mâinile", pentru ca numai aşa poţi înţelege de ce are nevoie întreprinzătorul. "A citi informatiile pe o hârtie e uşor, problema este să le înţelegi şi să le verifici, ceea ce este o activitate destul de dificilă."

"Mesajul pe care-mi permit să-l transmit este că dorim să fim alături de socitetăţile care au proiecte importate de finalizat. Lucrul pe care-l cerem este să avem din partea acestora o atitudine transparentă, de a ne comunica cu transparenţă şi inteligenţă proiectele lor, pentru a putea evalua aceste proiecte şi a da un răspuns în cel mai scurt timp. Acesta este primul obiectiv pe care-l am la conducerea băncii în România", spune Paolo Mariani.

Doar in echipa se poate salva o tara

Directorul general al Italo-Romena isi doreste sa conduca o banca activa, prezenta acolo unde se fac afacerile. "Tocmai de aceea ţinem foarte mult la formarea profesională a personalului, pentru că acesta trebuie să înţeleagă că până la urmă şi noi suntem o societate şi că în fiecare zi trebuie să-şi atingă obiectivele în departamentele în care operează. Deci ne dorim o bancă mai determinată, mai agresivă pe piaţă, în sensul de a fi prezentă printre toate societăţile româneşti, din Italia sau alte ţări care operează în România."

"Am avut plăcerea de a mă întâlni si cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi de la dumnealui am primit acest mandat, de a fi aproape de economie, de a sprijini producţia firmelor, evident respectând regulile menţionate mai devreme."

"A vă spune aceste lucruri nu mi-a luat faorte mult timp, însă a le realiza e puţin mai dificil. Suntem însă foarte determinaţi să le ducem la bun sfârşit. Din acest motiv avem o echipă, pentru că un preşedinte singur nu reuşeşte să facă nimic. Cred foarte mult în punerea în valoare a persoanelor şi consider că este singura posibilitate cu ajutorul căreia se poate salva o ţară, un continent care în aceste moment trece prin dificultăţi destul de mari."

Italo-Romena investeste pentru a ramane in Romania pe termen lung

Paolo Mariani spune ca Banca Italo-Romena are planuri pe termen lung in Romania si se bazeaza pe o crestere sanatoasa si echilibrata, nu pe una speculativa, cum a fost cazul altora.

"Din pacate, s-a creat o confuzie între exigenţa, necesitatea de a creşte sănătos şi echilibrat cu aceea de a face bani cu orice preţ şi în cel mai scurt timp posibil. Acele structuri care au gândit astfel, din puncul meu de vedere e mai bine să plece. Structurile, băncile care în schimb se gândesc că această naţiune are toate instrumentele naturale, de cultură, inteligenţă pentru a reuşi, trebuie să rămână."

El avertizeaza insa ca este nevoie de timp pentru o dezvoltare sustenabila.

"România trebuie să se maturizeze din punct de vedere industrial, sa produca mai puţin pentru alţii şi mai mult pentru intern, să poată să vină pe piaţa internă cu produse realizate aici. Lucrurile se construiesc în timp, trebuia eventual să treceţi prin anumite experienţe, cum este aceasta criza, astăzi însă cred că sunteţi suficient de maturi pentru a face o comoară din experienţele trecute şi pentru a trăi viitorul într-o manieră mai conştientă. Noi aşa gândim şi din acest motiv am decis să rămânem în România", spune Paolo Mariani.

El mentioneaza insa ca nu doar bancile, ci fiecare are propria responsabilitate in dezvoltarea tarii. Astfel, este de datoria autorităţilor să stimuleze IMM-urile, să creeze infrastrura necesară ca societăţile să se dezvolte.

"A avea o politică industrială matură este o problemă atât pentru Italia cât şi pentru România, dar cred că e şi o problemă europeană. Eu sper că dacă Europa va fi echilibrată, nu pro Germania, Italia sau Franta, ci centrică ci echilibrată, cu siguranţă va fi loc pentru toţi. Nu se poate ca un popor să prospere iar altul să nu. Este foarte adevărat că fiecare popor trebuie să adopte politici economice inteligente, în aşa fel încât acel popor să nu devină o problemă, o greutate pentru restul ţărilor din zonă."

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudențialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii