BANCI | Interviu

OTP Bank isi dubleaza volumul de credite de consum si pregateste noi produse de creditare, alternative la disparitia creditelor cu ipoteca

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-02-15 17:15

Volumul de credite de consum acordate de OTP Bank s-a dublat in ultimele luni, in conditiile in care multi s-au grabit sa obtina credite de consum cu ipoteca de valori mari pe perioade lungi, inainte ca acestea sa fie interzise de noile restrictii BNR intrate in vigoare de la 1 februarie, au declarat astazi reprezentantii bancii.

OTP Bank si-a completat gama de credite de consum cu un nou credit de nevoi personale fara garantii, in lei, cu dobanda fixa, pe o perioada maxima de 7 ani. Vezi aici detalii.

Oana Postelnicu, Director Vanzari Retail la OTP Bank: "In lunile ianuarie si februarie, de regula productia de credite este foarte scazuta, puutina lume vine sa ia un credit de la banca. Anul acesta insa s-a schimbat abordarea: nici nu incepe bine programul bancii ca si vine lumea sa ia credite.

Pe de o parte a fost frica fata de noile norme BNR, astfel ca lumea a venit sa ia credite de care aveau nevoie, precum cele de nevoi personale cu ipoteca pe o perioada mai lunga, la o suma mai mare si la un cost accesibil. Pe de alta parte, oamenii si-au invins teama de a solicita credite pe termen scurt si au apelat si la aceste tipuri de credite fara garantii pe termen de maxim 7 ani.

In mod clar noi nu am venit cu acest produs pentru ca nu aveam ce vinde. Am pornit invers, de la nevoia clientului de a avea acest produs.

Anul trecut am inceput cu oferta de credite de nevoi personale fara ipoteca, acordand un volum de 0,5 milioane lei in ianuarie, ajungand la cel mai mare nivel in luna iulie, de 7,6 milioane lei.

Intra in CLUBUL BANCHERILOR pentru a accesa informatii suplimentare despre volumele de credite acordate de OTP Bank si alte detalii despre oferta bancii

Oana Postelnicu, Director Vanzari Retail la OTP Bank, despre motivele lansarii noului credit de nevoi personale fara ipoteca in lei, cu dobanda fixa:

Anul trecut am primit multe solicitari din partea clientilor prin care eram intrebati despre cum va evolua ROBOR-ul, ce previziuni putem face.

Avand in vederea starea economiei si restul problemelor din Europa, am decis sa lansam acest credit cu rate fixe, pentru a-i putea ajuta in previzionarea tuturor cheltuielilor familiale.

Nu ne adresam doar celor care nu mai au credite ci si celor care, de exemplu, au luat anul trecut, pe fondul aparitiei normelor BNR, credite de nevoi personale cu ipoteca sau ipotecare in valuta, iar acum doresc sa-si cumpere mobila pentru apartemente sau doresc sa le renoveze, astfel incat aveau nevoie de alt tip de credit.

Tinand cont de evolutia ROBOR dar si LIBOR pentru CHF, pentru ca ne adresam si clientilor care au credite in aceasta cu dobanzi variabile in aceasta moneda, acestia au nevoie de siguranta cu privire la ceea ce li se va intampla cu noul credit. De aceea ideea de a avea un credit in lei cu rate fixe.

Intrucat majoritatea clientilor nostri au salariul in lei, le este si mai usor sa efectueaze toate calculele.

Calculele pe care le-am facut noi arata ca si in conditiile in care ROBOR-ul va scadea, dobanda fixa la noul credit va ramane avantajoasa.

Rata de neperformanta la creditele noi este mult mai mica decat in trecut

Simona Stanciu, director adjunct al directiei de administrare a produselor in cadrul OTP Bank:

"De asemenea, rata de neperformanta la creditele acordate in anii de criza este mult mai buna decat inainte, ceea ce ne bucura si ne da incredere sa stimulam cresterea volumului de credite.

De ce ne-am dorit sa avem acest nou produs in acest moment pe piata: in primul rand ne adresam clientilor care au nevoie de o stabilitate, tinand cont ca in urma crizei clientii sunt mai speriati pentru a obtine un nou credit, cu aceasta noua oferta cu dobanda fixa si rate lunare fixe speram sa oferim acesta siguranta ca vor sti de la inceput cat vor plati si indiferent ce se intampla cu dobanda de politica monetara sau cu cursul de schimb, nu se va intampla nimic cu valoarea ratei lunare.

In acest fel, clientii isi pot planifica mai bine cheltuielile si bugetul lunar si pot fi siguri ca banca nu va interveni in sens negativ asupra stabilitatii lor financiare.

Cu acest produs ne dorim sa fim cat mai rapizi, aprobarea sa se faca in maxim 48 de ore de la depunerea documentatiei complete. Urmarim ca fiecare client sa fie consiliat din momentul in care se adreseaza bancii. sa primeasca de la bun inceput toate informatiile neceare, toata lista cu documente, astfel incat pe parcursul analizei sa nu existe surprize sau documente suplimentare pe care banca sa le solicitte de la client.

Nu in ultimul rand, continuam politica de transparentizare fata de client: nu exista comision lunar pentru administrarea creditului, comision lunar pentru intretinerea contului curent, pentru deschiderea contului curent sau de analiza dosar. Singurul cost lunar este dobanda care se transpune in valoarea ratei lunare.

In ce conditii se acorda noul credit. Exemplu de calcul al ratei

In general, acceptam o gama variata de venituri, ne adresam salariatilor, pensionarilor.

Ca si criterii minime de eligibilitate, acestia ar trebui sa aiba o vechime in munca de minim 1 an, minim 3 luni la angajatorul curent, sa nu fi avut intarzieri foarte mari la alte credite, varsta maxima de 65 de ani la scadenta finala a creditului.

Perioada de rambursare a creditului este de maxim 7 ani pentru ca noile reguli impuse de BNR, de maxim 5 ani, inca nu se aplica la noi. OTP Bank a transmis catre BNR normele interne modificate la sfarsitul lunii ianuarie si inca asteptam aprobarea lor. Dupa implementarea noilor norme, durata maxima de creditare la creditele noi va fi de maxim 5 ani iar pentru creditele de refinantare (in cazul creditelor obtinute inainte de 1 noiembrie 2011), durata maxima va fi in continuare de 7 ani.

Acest nou credit nu inlocuieste celelalte credite de acest tip din oferta OTP Bank ci completeaza gama de produse de credite de consum oferite de banca.

Gradul de indatoreaza variaza de la 0 la 50-55%, in functie de profilul de risc al clientului. De exemplu, in cazul unui client standard (femeie, 35 de ani, cu stabilitate si continuitate in munca, cu un venit de 2.000 de lei, fara alte credite), acesta se incadreaza la un credit de 24.000 de lei pe 7 ani, cu o rata lunara de 470 de lei.

Creditul de nevoi personale cu ipoteca nu dispare, se transforma

In ceea ce priveste soarta creditului de nevoi personale cu ipoteca pe perioade de pana la 30 de ani, care a fost interzis de BNR prin noul regulament, reprezentantii OTP Bank au declarat ca pregatesc noi tipuri de credite care sa acopere aceasta nevoie a clientilor.

Intrucat o buna parte din creditele cu ipoteca au avut ca destinatie investitiile imobiliare, precum renovarea sau echiparea unei locuinte, probabil ca bancile vor lansa credite ipotecare avand aceasta destinatie.

Intra in CLUBUL BANCHERILOR pentru a citi amanunte despre acest subiect

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudențialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii