BANCI | Stirea Zilei

Numarul restantierilor la banci creste iar la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, in ciuda vanzarilor de neperformante recuperatorilor de credite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-09-07 21:57

Restantierii la banci se inmultesc din nou, iar creditele neperformante se mentin la niveluri ridicate, in ciuda faptului ca economia si veniturile populatiei sunt in crestere iar bancile vand fondurilor de investitii si recuperatorilor de creante tot mai multe imprumuturi pe care nu le mai pot recupera de la persoanele fizice. 

Datele Biroului de Credit arata ca numarul persoanelor fizice cu intarzieri de peste 30 de zile la plata creditelor a urcat in luna iulie la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani: 717.366, cu 2650 de persoane mai mult decat luna precedenta, dar cu 20.286 de restantieri mai putini decat recordul inregistrat in decembrie 2012, de 737.652 de restantieri.

Si numarul restantelor (mai multe decat numarul restantierilor, intrucat clientii bancilor romanesti detin in medie 1,3 credite) a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani: 957.883, dar care raman insa cu 93.672 mai putine decat cele inregistrate in decembrie 2010.

Dar cu toate ca atat numarul restantierilor, cat si a restantelor, a crescut in luna iulie, totalul sumelor restante s-a redus cu 105 milioane lei, la 11,356 miliarde lei, fata de 11,461 miliarde in iunie.

Diminuarea sumelor restante ar putea fi insa consecinta vanzarilor de credite neperformante catre recuperatorii de credite, precum si a recuperarilor procesate de banci.

Din totalul sumelor restante, de 11,356 miliarde lei, cea mai mare parte, respectiv 7,954 miliarde lei, sunt restante cu intarzieri de peste 90 de zile, adica imprumuturi neperformante, pentru care bancile incep procedurile de recuperare prin executare silita. Aceste tipuri de restante au scazut in iulie cu 109 milioane lei.

Un alt volum important este reprezentat de creditele neperformante la colectare, in valoare de 2,175 miliarde lei, in scadere de la 2,223 miliarde lei in iunie.

Curatenia in bilanturi ordonanta de BNR

Anul trecut, BNR a determinat bancile sa-si recunoasca neperformantele, adica sa le provizioneze integral sau in cea mai mare parte, mai ales in cazul celor cu intarzieri mari. Consecinta a fost o pierdere record pentru sistemul bancar, de 4,4 miliarde lei.

In acelasi timp, odata recunoscute, o buna parte dintre neperformante au fost scoase in afara bilantului, la recomandarea BNR, cu scopul de a farda rata de neperformanta, care ajunsese la aproape 22% in 2013.

Creditele neperformante scoase in afara bilanturilor a ajuns la 1,111 miliarde lei in iulie, fata de numai 46 milioane lei in iulie 2014. In consecinta, rata de neperformanta a scazut la numai 12,82% in iulie 2015, fata de 17,68% in iulie 2014.

Mentinerea numarului de restantieri la niveluri ridicate poate fi pusa pe seama cresterii spectaculoase a imprumuturilor acordate de banci populatiei incepand cu luna martie a acestui an (creditele de consum s-au dublat fata de anul precedent), fenomen care l-a determinat pe guvernatorul Isarescu sa emita un avertisment cu privire la o noua euforie a creditarii imobiliare, are drept consecinta nu doar cresterea consumului si a economiei in general, ci si cresterea restantelor.

Cu cat bancile acorda mai multe credite, cu atat creste riscul ca o parte sa nu mai fie rambursate.

Comentarii

cosming
poate o solutie ar fi ...
Poate ca o solutie ar fi vanzarea tuturor creditelor performante nu a celor neperformante. Devreme ce vanzarea creditelor neperformante are ca efect crestereea restantierilor ar tebui vandute cele performante logic nu?!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

 



 

Ultimele Comentarii