BANCI | Interviu

Misu Negritoiu, ING: Nici BNR nici Guvernul nu au stimulat creditarea in lei. De ce?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-06-22 09:58

"Eu cred ca banca centrala e mult prea toleranta. Trebuie sa fie mai activă, chiar agresiva pentru ca lucrurile nu mai sunt ca inainte de criza. Avem o piaţa de lei în care leii băltesc pe piaţa monetară pentru că nu avem active pentru aceşti bani. În loc să încurajăm împrumuturile în valută, hai să le încurajăm pe cele în lei", a spus preşedintele ING, Misu Negritoiu, la The Money Channel.

Mişu Negriţoiu spune că stimularea creditării în lei ar putea fi făcută prin politici monetare şi prin programele guvernamentale, precum Prima Casă.

"In mod normal ar trebui aduse costurile de finantare la acelasi nivel. Când vrem să descurajăm creditul în valută, surpriză, Banca Naţională reduce rezervele minime obligatorii. Ce să înţelegem? Că stimulează creditul în valută. Mă întreb de ce programul Prima Casă, care este un program guvernamental, de nu este în lei", a mai spus Mişu Negriţoiu.

Acesta sugereaza astfel ca nici guvenul nici BNR nu au stimulat pana acum creditarea in lei.

ING este singura banca importanta care nu a participat la programul Prima Casa, motivatia din acel moment, in 2009, fiind destul de ambigua.

Banca a anuntat, într-un comunicat, că a decis să nu participe la "Prima Casă" deoarece procedura de acordare a garanţiei presupune o administrare specială de către bancă, generând astfel costuri suplimentare care nu sunt în concordanţă cu modelul de distribuţie al instituţiei.

In schimb, ING a lansat un credit ipotecar ce-si dorea sa concureze creditele tip Prima Casa, cu o dobândă de 5,5%, apropiata de creditele tip Prima Casa şi o valoare maximă de 80.000 euro.

Numai ca succesul programului Prima Casa s-a datorat nu doar dobanzilor mici ci mai ales avansului de numai 5% necesar solicitantilor, fata de 25% in cazul ING.

Creditul ipotecar lansat de ING a fost tot in euro, fara ca banca sa prezinte si o alternativa in lei, cum a procedat banca de stat CEC Bank.

In schimb, ING are in oferta un credit ipotecar standard in lei, cu o dobanda de 10,5%, fata de 6,65% in cazul creditului in euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudențialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii