BANCI | Interviu

Ghetea: CEC Bank trebuie recapitalizata pentru a putea acorda credite in continuare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-04-29 13:37

CEC Bank ar trebui să oprească creditarea, prin septembrie-octombrie, dacă este menţinut nivelul actual al capitalului, însă dacă acesta va creşte, atunci va continua şi acordarea de împrumuturi, a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele băncii, Radu Graţian Gheţea.

"Prin luna septembrie-octombrie, cu capitalul pe care îl avem va trebui să încetăm creditarea pentru că ne opreşte BNR dacă soldul creditelor depăşeşte de opt ori valoarea capitalului. Dacă vom primi cele 900 milioane de lei (de la stat, pentru majorarea capitalului social - n.r.), adică 450 de milioane de lei acum şi alte 450 de milioane de lei mai târziu, vom putea să continuăm pe liniile ascendente", a spus Gheţea.

Capitalul propriu al CEC era la finele anului trecut de 1,924 miliarde lei, potrivit datelor de pe site-ul instituţiei.

Soldul creditelor brute acordate de CEC Bank a avansat în primul trimestru cu 7,4%, de la 8,1 miliarde lei în decembrie 2008 la 8,7 miliarde lei.

La finele lunii martie, portofoliul de credite era împărţit de populaţie - 61% din total, firme - 38%, şi administraţie publică locală - 1% (114 milioane lei).

Gheţea a declarat în luna martie că banca anticipează un ritm de creştere a împrumuturilor acordate persoanelor juridice de 80% la nivelul acestui an şi avansul cotei de piaţă pe creditare de la aproape 5% la 7-8%.

Senatorii au aprobat, la jumătatea lunii februarie, cu unanimitate de voturi, majorarea capitalului social al CEC Bank cu 900 milioane lei, prevăzută de OUG 176/2008.

"Majorarea capitalului social al CEC Bank cu suma de 900 milioane lei este necesară pentru menţinerea CEC Bank în sistemul bancar românesc", se arata în expunerea de motive a ordonanţei de urgenţă a Guvernului.

Creşterea capitalului va fi realizată în două etape, prin emiterea de noi acţiuni cu o valoare nominală de 100 lei.

Senatul este primă Cameră sesizată, decizia finală urmând a fi luată de Camera Deputaţilor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii