BANCI | Interviu

George Mucibabici: Singura problema a sistemului bancar - prea multe credite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-13 09:07

George Mucibabici, presedintele firmei de consultanta Deloitte, considera ca principalele probleme la nivelul sistemului bancar romanesc sunt ponderea relativ mare a resurselor externe in bilantul bancilor si ponderea mare a creditelor in activele totale.

Mucibabici a precizat ca daca ar fi realizata o analiza cu privire la cresterea creditului in total active in ultimii 4-5 ani si aceasta ar fi comparata cu cresterea surselor interne si a surselor externe s-ar observa ca majorarea surselor interne a fost mult mai lenta, majoritatea resurselor venind din strainatate.

"Asta este singura problema a sistemului bancar romanesc", a spus presedintele Deloitte, citat de Ziarul Financiar.

"Problema este - dupa parerea mea ca fost bancher central si ca fost bancher in banci comerciale - ca bancile au dat foarte multe credite in anii anteriori, insa nivelul activelor bancare ale sistemului bancar consolidat nu este deloc spectaculos. Tot sistemul bancar romanesc consolidat are 80 de miliarde de euro, toate activele".

Mucibabici a precizat ca, la nivelul lunii decembrie din aceste 80 mld. total active, aproximativ 60 mld. erau credite, "ceea ce reprezinta foarte foarte mult, ca pondere in total active".

El a dat ca exemplu situatia din anii 2003-2004, cand o pondere a creditelor in total active de peste 60% era considerata riscanta.

In opinia reprezentantului Deloitte, acum este momentul in care sistemul bancar din Romania, BNR, Ministerul de Finante, trebuie sa incurajeze substituirea intr-un fel a creditarii externe, in situatia in care este retrasa, de o finantare de pe plan local.

Presedintele Deloitte nu crede ca bancile s-ar confrunta cu vreun pericol de lichiditate.

Sistemul bancar romanesc, tocmai pentru ca nu este atat de dezvoltat, nu poate genera pierderi imposibil de acoperit de bancile-mama sau de suportat in ultima instanta si de banca centrala a Romaniei, care are rezerve "indestulatoare", apreciaza Mucibabici.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudențialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii