BANCI | Interviu

Gabriel Cretu, OTP Bank: Creditele pentru studenti sunt greu de acordat in lipsa unor universitati evaluate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-04-18 18:11

Studenţii români nu pot contracta credite pentru finanţarea studiilor întrucât nu există o evaluare a facultăţilor şi siguranţa că la absolvire vor fi suficient de pregătiţi ca să aplice pentru un loc de muncă în domeniul studiat, afirmă directorul de reţea şi vânzări al OTP Bank, Gabriel Creţu.

"Am vrea să dăm credite şi la studenţi, dar la cât de mulţi studenţi sunt şi câţi studenţi ar trebui să fie ... este o mare discuţie. Ne-am umplut de studenţi şi pe de altă parte absolvenţii facultăţilor nu ştiu să scrie cu litere de mână. Sunt foarte multe universităţi şi atunci problema este că nu sunt gradate. Nu este ca în SUA, unde dacă termini o anumită facultate automat intri într-un anumit segment, te angajezi la un anumit loc de muncă", a spus Creţu, în cadrul unei conferinţe.

El a arătat că facultăţile din România nu sunt clasificate şi de aceea nu se poate miza pe faptul că un student care termină un anumit program de studii este bun din punct de vedere profesional.

"Ei practic nu ştiu mare lucru când termină facultatea şi atunci cum să le dai un credit? Termină facultatea de automatică de la Politehnică şi lucrează în publicitate sau termină ASE-ul şi se angajează la Coca-Cola pe distribuţie. Până nu se va normaliza fluxul gimnaziu-liceu-facultate-loc de muncă rişti să nu ţi se plătească creditul sau să îl plătească până la urmă părinţii şi atunci mai bine dai direct părinţilor", consideă oficialul OTP Bank România.

Astfel, Creţu apreciază că principala problemă o reprezintă imposibilitatea de a evalua studenţii "de succes", adică de a identifica acele persoane care termină o facultate cu banii unei bănci şi apoi se angajează şi încep să ramburseze împrumutul.

Potrivit noii legi a educaţiei, studenţii care provin din familii cu venituri reduse beneficiază de un sistem de împrumuturi bancare pentru efectuarea studiilor, garantate de stat prin Agenţia de Credite şi Burse de Studii. Împrumuturile pot acoperi taxele de studii şi costul vieţii pe perioada studiilor. Absolvenţii care vor practica profesia minimum cinci ani în mediul rural vor fi scutiţi de plata a 75% din împrumut, această parte fiind preluată de către stat, în cuantum de maximum 5.000 lei.

"Toate băncile străine care dau credite, nu acordă sumele de bani studenţilor ci unei anumite universităţi pentru finalizarea studiilor. Banca respectivă finanţează succesul candidatului. La noi succesul candidatului absolvent este greu de previzionat, nu putem şti dacă un absolvent îşi găseşte loc de muncă", a continuat Creţu.

Directorul OTP a explicat că evoluţia de după absolvirea facultăţii nu este predictibilă şi de aceea băncile ar trebui să ceară garanţii, care la final vor fi furnizate tot de părinţi.

În plus, Creţu consideră că sumele necesare finalizării unor studii nu sunt deocamdată ridicate în România, situându-se în jurul a 1.000 de euro pe an, iar mentalitatea românilor implică o legătură mult mai mare între părinţi şi copii în ceea ce priveşte susţinerea la universitate.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudențialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii