BANCI | Stirea Zilei

Educatie Financiara: Un credit in euro poate deveni mai scump decat unul in lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-05-21 17:17

Atunci cand suntem pusi in situatia de a alege intre un credit in euro, cu dobanda mai mica, si unul in lei, cu o rata lunara mai mare, multi dintre noi am putea fi tentati sa optam pentru prima varianta: obtinem astfel un credit mai mare, iar rata lunara e putin mai mica. Una dintre principalele lectii pe care trebuie sa le invatam insa din aceasta criza financiara este ca trebuie sa tinem cont atat de riscul valutar cat si de riscul cresterii dobanzilor. Costul real al unui credit in valuta se stabileste doar dupa ce adaugam cele doua riscuri, astfel incat, dupa cum vom vedea in continuare, un credit in euro poate deveni mai scump decat unul in lei.

„Renuntand sa mai dati credite in euro ci doar in lei, cu dobanzi mai mari, obligati clientii sa plateasca mai mult”, reprosa recent reprezentantilor ING un ziarist care se autoproclama aparatorul clientilor bancilor.

Si mai recent, BCR, prima care a renuntat, inca de anul trecut, la creditele ipotecare in euro, emite un comunicat in care un reprezentant al bancii spune, printre altele: „In urma reducerii semnificative a diferenţelor de dobândă dintre EUR şi lei, creditele ipotecare în monedă naţională sunt aproape similare din punct de vedere costuri cu creditele ipotecare în EUR şi fără a mai pune la socoteală avantajul eliminarii riscului valutar.”

Iar cel mai recent, un alt site, e-fin, care se pretinde, de asemenea, un specialist in finante, raspandeste prin mediul online o stire in care spune contrariul, adica „diferenta de cost intre un credit ipotecar in euro si unul in lei inca este semnificativa”, motiv pentru care „romanii prefera, in continuare, sa se imprumute in valuta”.

Si sunt citati acolo reprezentantii a doi brokeri de credite, care ilustreaza cat pierd clientii la rata lunara daca aleg un credit in lei, respectiv 160 de lei, la un credit de 40.000 de euro pe 30 de ani. Concret, rata la un credit in euro ar fi 240 de euro (1.040 de lei) iar rata la un credit in lei, de 1.200 de lei.

Niciun cuvant in respectivul articol despre riscul valutar, asa cum nici colegul care acuza ING ca ne obliga sa platim rate mai mari a omis, cu buna stiinta, probabil, sa ia in calcul acest aspect. A facut-o, in trecere, doar reprezentantul BCR.

Pare incredibil ca aceste lucruri se petrec acum, dupa peste 4 ani de criza, in care am vazut cum ratele la creditele in euro pot urca si cu 30%, asa cum li s-a intamplat celor care s-au imprumutat in 2007, cand euro era 3,3 lei, iar in 2009 a ajuns la 4,4 lei.

In van a cuvantat, deseori, si guvernatorul Mugur Isarescu, care atentiona ca pretul unui credit in euro nu este dat numai de dobanda ci si de riscul valutar. Puneti inca 30% la dobanda in euro si veti vedea adevaratul pret al creditului in valuta. Daca maine sau in urmatorii 25 sau 30 de ani ai creditului, rata in euro va creste iar cu 30%, asta inseamna ca rata devine 1370 de lei, mai mare, asadar, cu 170 de lei decat rata la creditul in lei!

Citeste toata stirea

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

 



 

Ultimele Comentarii