BANCI | Educatie financiara

Creditele in euro pot fi mai scumpe decat cele in lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-05-21 12:41

„Renuntand sa mai dati credite in euro ci doar in lei, cu dobanzi mai mari, obligati clientii sa plateasca mai mult”, reprosa recent reprezentantilor ING un ziarist care se autoproclama aparatorul intereselor clientilor bancilor.

Si mai recent, BCR, prima care a renuntat, inca de anul trecut, la creditele ipotecare in euro, emite un comunicat in care un reprezentant al bancii spune, printre altele: „In urma reducerii semnificative a diferenţelor de dobândă dintre EUR şi lei, creditele ipotecare în monedă naţională sunt aproape similare din punct de vedere costuri cu creditele ipotecare în EUR şi fără a mai pune la socoteală avantajul eliminarii riscului valutar.”

Iar cel mai recent, un alt site, e-fin, care se pretinde, de asemenea, un specialist in finante, raspandeste prin mediul online o stire in care spune contrariul, adica „diferenta de cost intre un credit ipotecar in euro si unul in lei inca este semnificativa”, motiv pentru care „romanii prefera, in continuare, sa se imprumute in valuta”.

Si sunt citati acolo reprezentantii a doi brokeri de credite, care ilustreaza cat pierd clientii la rata lunara daca aleg un credit in lei, respectiv 160 de lei, la un credit de 40.000 de euro pe 30 de ani. Concret, rata la un credit in euro ar fi 240 de euro (1.040 de lei) iar rata la un credit in lei, de 1.200 de lei.

Niciun cuvant in respectivul articol despre riscul valutar, asa cum nici colegul care acuza ING ca ne obliga sa platim rate mai mari a omis, cu buna stiinta, probabil, sa ia in calcul acest aspect. A facut-o, in trecere, doar reprezentantul BCR.

Pare incredibil ca aceste lucruri se petrec acum, dupa peste 4 ani de criza, in care am vazut cum ratele la creditele in euro pot urca si cu 30%, asa cum li s-a intamplat celor care s-au imprumutat in 2007, cand euro era 3,3 lei, iar in 2009 a ajuns la 4,4 lei.

In van a cuvantat, deseori, si guvernatorul Mugur Isarescu, care atentiona ca pretul unui credit in euro nu este dat numai de dobanda ci si de riscul valutar. Puneti inca 30% la dobanda in euro si veti vedea adevaratul pret al creditului in valuta. Daca maine sau in urmatorii 25 sau 30 de ani ai creditului, rata in euro va creste iar cu 30%, asta inseamna ca rata devine 1370 de lei, mai mare, asadar, cu 170 de lei decat rata la creditul in lei!

Mai mult, nu uitati ca dobanda la euro, EURIBOR, se afla la minime istorice, in jurul a 0,5%, adica nu mai poate scadea, ci doar urca! Pe cand dobanda la lei scade, chiar daca se mai poticneste. ROBOR la 6 luni a coborat in acest an cu 1,5 puncte, de la peste 6% la aproape 4,5%, iar recent BNR a declarat ca urmeaza un ciclu de dobanzi mici.

Pacat ca tocmai publicatii si ziaristi cu experienta in domeniul financiar lanseaza public si promoveaza articole cu o abordate atat de simplista si redusa incat mai mult fac rau, nu doar cititorului neavizat si potentialilor beneficiari de credite, ci si bancilor (intrucat am vazut pagubele pricinuite bancilor de restantele la creditele in valuta).

Educatia financiara ramane o mare provocare in continuare, de aceea incercam sa ne aducem, in aceasta rubrica, umilul nostru obol, cu o invitatie pentru toti de a ne sprijini in acest demers.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii