BANCI | Interviu

De ce nu crediteaza bancile agricultura: nu inteleg domeniul, de aceea ar fi nevoie de o banca specializata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-09-18 12:23

Bancile sunt reticente in a finanta afacerile din agricultura, un domeniu tot mai activ in ultima perioada, intrucat nu inteleg specificul acestei activitati, diferita de alte domenii, astfel incat riscurile sunt mai mari. Motiv pentru care unii bancheri considera ca Romania ar avea nevoie de o banca specializata pentru agricultura.

„Agricultura trebuie inteleasa prin parametrii operationali, nu doar financiari, intrucat este vorba de o activitate specifica, cu anumite cicluri si o specializare mai ridicata decat in alte domenii. De aceea, nu cred ca toate bancile isi permit sa faca acest lucru si sa finanteze afacerile agricole, motiv pentru care cred ca avem nevoie de o banca specializata pe agricultura”, a spus Bogdan Neacsu, director de risc la Garanti Bank, in cadrul unui seminar organizat de Finmedia.

„Ne lipseste din sistem o banca axata pe agricultura ca main business, pentru ca agricultura a crescut mult in ultimul timp, sunt multi antreprenori intrati in aceasta nisa”, a adaugat el.

Neacsu spune ca in agricultura nu exista proiecte mari, ci multe proiecte mici pentru fermieri, un motiv in plus pentru existenta unei banci specializate, care sa poata oferi finantari mai mici unui numar ridicat de mici afaceri agricole.

Volumul creditelor pentru agricultura acordate de bancile romanesti se ridica la 11 miliarde lei, comparativ cu 23 miliarde lei pentru constructii, 53 miliarde lei pentru industrie si 74 miliarde lei pentru firmele din domeniul serviciilor.

In acest an, singurile tipuri de credite care au avut o crestere de volum iin bilanturile bancilor au fost cele din domeniul agricol, in timp ce finantarile din toate celelalte domenii, inclusiv din industrie, au fost in scadere.

In primele 7 luni din acest an, volumul de credite pentru agricultura a crescut cu 90 de milioane de lei, dupa ce in 2014 stocul de finantari s-a majorat cu aproape 1 miliard de lei.

Comparativ, creditele pentru industrie au scazut cu aproape 500 milioane lei in primele 7 luni din acest an, dupa ce in 2014 aceste finantari au crescut cu 2,2 miliarde lei.

Creditele pentru firmele din constructii au scazut in acest an cu aproape 1 miliard de lei, in timp ce finantarile pentru firmele din servicii au scazut, de asemenea, cu 200 milioane lei.

De asemenea, creditele pentru administratia publica au avut in acest an o scadere de o jumatate de miliard de lei.

Cand va exista o banca specializata, vom vedea ca si segmentul agricultura va capata o alta dimensiune”, a mai spus Bogdan Neacsu.

Creditarea firmelor este in scadere

Bogdan Neacsu spune ca in prezent se observa o incetinire a ritmului de creditare a firmelor, din doua motive: „Din pacate, continua sa se resimta problema antreprenorului local roman, de a nu veni cu proiecte de investitii finantabile. Aceasta si pentru ca nu exista strategii clare de investitii la nivelul guvernului, precum infranstructura. Avem master-planuri, dar nu sunt implementate.”

„Ne confruntam cu o lipsa a proiectelor de finantare. Sunt foarte putine proiecte, fata de ce lichiditati avem pentru finantare. Exista o lipsa de asumare a riscului, mai ales din partea antreprenorilor locali, dar pe de alta parte e si rolul nostru sa imbunatatim increderea clientilor, pentru ca firmele sa vina la banca”, spune reprezentantul Garanti Bank.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudențialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii