BANCI | Ultima Ora

Cum este afectata Bancpost de criza din Grecia si de creditele in franci: depozitele au scazut cu 59 milioane euro iar creditele neperformante au crescut cu 14 milioane euro; 18 unitati au fost inchise, dar banca a revenit pe profit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-05-15 14:51

Depozitele Bancpost, subsidiara bancii grecesti Eurobank EFG, au scazut cu 59 milioane euro in primul trimestru din acest an, la un total de 1,820 miliarde euro, in contextul intensificarii crizei din Grecia, arata datele publicate de banca-mama din Atena.

Volumul depozitelor clientilor Bancpost s-a mentinut insa constant pe parcursul anului trecut, valoarea acestora de la finalul lunii martie din acest an fiind chiar mai ridicata decat in martie 2014 (1,804 miliarde euro).

In acelasi timp, creditele neperformante ale sucursalelor grupului Eurobank in Romania au crescut cu 14 milioane euro in primele trei luni, dupa o scadere de 7 milioane de euro in trimestrul precedent, dupa ce francul elvetian s-a apreciat puternic fata de euro in luna ianurie, Bancpost fiind una dintre bancile cu cele mai multe credite in CHF.

Stocul de neperformante se ridica la 825 milioane euro, fata de 800 milioane euro la finalul lui 2014.

Rata creditelor neperformante a crescut asadar la 31,8%, de la 31,4% la finalul lui 2014 si 29,4% in primul trimestru din 2014, dublu in comparatie cu sistemul bancar (14%). 

Bancpost este una dintre bancile cu cel mai ridicat stoc de credite in franci elvetieni, moneda care s-a apreciat puternic dupa criza din 2008 si cel mai recent in ianuarie 2015, afectand clientii bancii care au venituri in lei.

Profit datorita provizioanelor in scadere

Provizioanele constituite pentru creditele neperformante au fost in primul trimestru din acest an de numai 9,8 milioane euro, mult mai mici decat in trimestrul anterior, cand se ridicau la 41,4 milioane euro, permitand bancii sa raporteze un profit net de 2,3 milioane euro in primul trimestru din acest an, fata de pierderi de 48,7 milioane euro in ultimele trei luni din 2014.

Pierderile subsidiarelor din Romania ale grupului grecesc Eurobank EFG, dintre care cea mai mare este Bancpost, urmata de IFN-ul ERB Retail Services, emitentul cardurilor de credie Euroline, s-au ridicat la 151,2 milioane euro pe intreg anul 2014.

Stocul net de credite, in crestere

Stocul brut (inclusiv provizioane) de credite a crescut usor, la 2,595 miliarde euro, fata de cele 2,547 miliarde de la finalul lui 2014, dar sub nivelul din primul trimestru al anului trecut, de 2,659 miliarde euro.

Stocul net de credite a fost de 2,038 miliarde euro la finalul lunii martie 2015, in usoara crestere de la 1,993 miliarde euro la finalul anului precedent.

Cele mai multe credite sunt acordate companiilor (1,162 miliarde euro), reprezentand 45% din total, creditele ipotecare avand o valoare de 826 milioane euro (32%) iar creditele de consum se ridica la 606 milioane euro (23% din total).

18 sucursale Bancpost au fost inchise in primul trimestru

Activele totale ale subsidiarelor Eurobank din Romania au fost de 3,305 miliarde euro la finalul primului trimestru din acest an, in crestere de la 3,257 miliarde euro la finalul lui 2014.

Bancpost are 158 unitati de retail si 9 unitati dedicate companiilor si clientilor de private banking, in total 167 de unitati. La finalul lui 2014, banca avea 176 de unitati de retail, ceea ce inseamna ca 18 unitati au fost inchise in primele trei luni ale anului.

Numarul angajatilor a scazut de la 2.553 la finalul anului trecut la 2.373 in martie 2015, in scadere cu 180 de oameni.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii