BANCI | Interviu

Cristian Popa, viceguvernatorul BNR: Inflatia va scadea foarte probabil in intervalul tintit de BNR in 2009: 2,5-2,5%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-24 07:55

Inflaţia va intra, "foarte probabil", în intervalul ţintit de banca centrală până la finalul acestui an, de 2,5-4,5%, în condiţiile în care volatilitatea cursului de schimb vafi mai redusă comparativ cu primul trimestru, a declarat marţi viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

"Este foarte probabil ca inflaţia să intre în intervalul ţintit de BNR, în condiţiile în care nu mă mai aştept la variaţii mari ale cursului de schimb, aşa cum s-a întâmplat în primul trimestru", a spus Popa.

Viceguvernatorul a menţionat că se aşteaptă ca, în anii următori, politica fiscală să sprijine procesul dezinflaţionist, având în vedere ţintele de deficit bugetar asumate de guvern şi calendarul de adoptare a euro. România şi-a propus să adopte moneda unică în 2014.

"Politica fiscală trebuie să ajute procesul dezinflaţionist din două perspective: reducerea deficitului bugetar în limitele impuse şi transformarea adoptării euro în realitate", a mai spus oficialul BNR.

Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna mai la 5,95%, nivel minim din august 2007, după ce atinsese un nivel de 6,89% în februarie şi de 6,71% în martie, pe fondul deprecierii puternice a leului, până la cotaţii ce au depăşit la un moment dat 4,3 lei/euro. Volatilitatea leului s-a redus în al doilea trimestru, cursul rămânând sub 4,24 lei/euro în ultimele două luni.

Banca Naţională a României (BNR) ţinteşte în acest an o inflaţie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), dar ultima sa prognoză indică un nivel al inflaţiei de 4,4% la finalul anului.

Pentru finalul anului viitor, BNR estimează o temperare a inflaţiei până la 2,8%, în condiţiile în care ţinta pentru anul viitor a fost stabilită la 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii