Cei care au depozite in bancile din SUA ar putea ajunge in situatia ca in loc sa primeasca dobanda pentru sumele economisite, sa plateasca ei un comision bancii, in conditiile in care banca centrala americana, Federal Reserve (FED) va decide sa reduca dobanda pentru depozitele bancare, aflata in prezent la 0,25%.
Sefii unor mari banci americane spun ca o reducere a dobânzii de 0,25% pe care Fed o acordă pentru rezervele băncilor, în prezent de circa 2.400 de miliarde de dolari, le-ar aduce în situaţia de a transmite costurile către proprii deponenţi, astfel incat acestia in loc sa primeasca o dobanda pentru banii economisiti, sa plateasca un comision bancii.
“În prezent, poţi cel puţin să fii pe zero din punct de vedere al veniturilor. O reducere a dobânzii plătite de Fed ar conduce la venituri negative, situaţie în care băncile ar fi descurajate să mai atragă depozite şi ar putea chiar să le taxeze”, a spus unul dintre directorii de bănci, citat de Financial Times.
Avertismentul şefilor marilor bănci din SUA evidenţiază pericolele unei strategii de care Fed s-ar putea folosi pentru a atenua impactul unei eventuale reduceri a programului de achiziţii de obligaţiuni, în valoare dee 85 de miliarde de dolari lunar. Programul Fed introduce lichidităţi semnificative în sistemul financiar şi a susţinut pieţele de capital la nivel global în ultimii ani.
Transcriptul şedinţei din octombrie a Fed, publicat săptămâna trecută, arată că banca centrală se îndreaptă către o reducere a achiziţiilor de obligaţiuni în lunile următoare, posibil chiar din decembrie. Fed vrea să găsească o altă modalitate de a sprijini economia. Cei mai mulţi dintre oficialii prezenţi la şedinţă au considerat scăderea dobânzilor la dezpozitele constituite de bănci la Fed drept o opţiune care merită analizată.
Nu există comentarii pentru această știre.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii