ECONOMIE | Ministerul Finantelor

Ce garantii pentru credite si granturi acorda Guvernul firmelor in 2022

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-02-03 04:18

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu și Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, au discutat marți, 1 februarie a.c., cu reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), Fondului Român de Contragarantare și Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) despre pachetul de mãsuri guvernamentale pentru sprijinirea mediului de afaceri, se arata intr-un comunicat de presa, in care se adauga:

”Mediul de afaceri este motorul economiei românești, iar statul trebuie sã asigure combustibilul necesar funcționãrii sale. Astfel, utilizãm corect impozitele și taxele plãtite de companiile private și le returnãm acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, pentru cã astfel asigurãm continuarea funcționãrii economiei și locurile de muncã pentru salariați.”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Printre opțiunile evaluate se numãrã acordarea directã a unor garanții financiare de maximum 1 milion de euro/companie, pentru susținerea investițiilor în diversificarea ofertei și consolidarea cotelor de piațã. O altã opțiune este acordarea de garanții guvernamentale de pânã la 90% pentru creșterea capacitãții de producție sau reconversia de la intermediere la producție, prin Programul IMM Prod.

”Fermierii și producătorii din industria alimentară au nevoie urgentă de capital și îmi doresc să venim rapid cu acest pachet de politici publice coerente. Sunt programe prin care le vom oferi celor care produc alimente sprijinul de care au nevoie pentru a putea integra cât mai bine materia primă în zona de procesare, pentru a obține produse cu valoare adăugată.”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

Prin Programul Rural INVEST se pot acorda direct garanții guvernamentale de pânã la 90% companiilor, care își localizeazã producția în mediul rural și urban-mic. De asemenea, prin Programul IMM Prod se pot acorda garanții guvernamentale de pânã la 90% companiilor, pentru a finanța creșterea capacitãții de producție sau reconversia de la intermediere la producție.

Indirect, prin sistemul bancar, se mai pot acorda garanții guvernamentale companiilor din construcții pentru asigurarea lichiditãților și finanțarea investițiilor, prin Programul Garant Construct.

Conform prevederilor Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19, se pot acorda granturi pentru întreprinderile din domeniul agriculturii - producție primară de până la 290.000 euro/întreprindere, iar pentru întreprinderile din domeniul acvaculturii si pescuitului, valoarea maximă a grantului nu poate depăși 345.000 Euro.

Pentru întreprinderile din celelalte sectoare de activitate, Cadrul Temporar prevede acordarea de granturi în limita maximă de 2,3 milioane euro/întreprindere.

De asemenea, reamintim faptul că la finalul lunii decembrie 2021, guvernul a aprobat prelungirea până la 30 iunie 2023 a Programului IMM Invest și a subprogramului AGRO IMM INVEST, prin care se pot acorda garanții guvernamentale în valoare de până la 345.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii, până la 290.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole și până la 2.300.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar.

Taguri: Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM)  Ministerul Finantelor  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ministerul Finantelor



Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului

Deficitul bugetului general consolidat după prima treime a anului a fost de 57,3 miliarde de lei (-3,24% din PIB-ul estimat la 1.767,3 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Este un rezultat semnificativ mai slab detalii

Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului

Deficitul bugetului general consolidat pe primul trimestru al anului a fost de aproape 36 miliarde de lei (-2,06% din PIB-ul estimat la 1.738,9 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Este un rezultat mai slab decât detalii

Datoria publică, imediat sub pragul de 50% din PIB la începutul anului 2024

Datoria publică a României s-a situat imediat sub pragul de 50% din PIB în ianuarie 2024, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 801,7 miliarde lei, în creștere detalii

Deficitul bugetar, deja -1,67% din PIB după primele două luni

Deficitul bugetului general consolidat pe luna februarie 2024 a fost de circa 29 miliarde de lei (-1,67% din PIB-ul estimat la 1.738,9 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Este un rezultat semnificativ mai slab detalii

 



 

Ultimele Comentarii