BANCI | Stirea Zilei

Ce comisioane au bancile pentru un Ordin de Plata Conditionat (OPC) la refinantarea unui credit?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2024-01-09 16:50

Ordinele de Plata Conditionate (OPC), prin care se achita vechiul credit, in vederea refinantarii la o alta banca, in conditii mai avantajoase, au printre cele mai ridicate comisioane practicate de banci.

Acestea variaza intre 5 si 75 de euro (echivalent in lei), in functie de tipul comisionului, conform statisticilor adunate de Bancherul.ro de la un numar de 10 banci romanesti.

Concret, exista patru tipuri de comisioane aferente unui OPC:

1. Comisionul de emitere a unui OPC, de catre banca unde se refinanteaza creditul;

2. Comisionul pentru plata unui OPC, tot de catre banca unde se refinanteaza creditul;

3. Comisionul de avizare a unui OPC primit de banca de la care se refinanteaza creditul;

4. Comision pentru modificari, verificari sau anulari ale unui OPC.

Valoarea comisioanelor difera destul de mult, de la o banca la alta

Comisionul de emitere a unui OPC difera destul de mult, in functie de banca (vezi foto): cele mai mici sunt la Unicredit (5 euro) si CEC Bank (50 de lei), iar cele mai mari sunt la Unicredit si BRD (minim 50 de euro, fiind calculat procentual din suma refinantata: 0,15% la BRD si 0,25% la Unicredit).

Comisionul de avizare a unui OPC variaza intre 100 de lei la ING Bank si minim 375 de lei la Raiffeisen. Este stabilit ca suma fixa la trei bani (100 de lei la ING, 200 de lei la CEC Bank si 25 de euro la Unicredit) si calculat ca procent din valoarea OPC-ului la restul bancilor, respectiv intre 0,1% si 0,2%.

Comisionul pentru plata unui OPC este mult mai mare decat cel pentru o plata obisnuita, la unele banci, cel mai mare fiind la BCR: 0,15%, minim 50 de euro.

Pentru ce este nevoie de un Ordin de Plata Conditionat (OPC)?

Pentru a intelege ce este un Ordinul de Plata Conditionat (OPC), trebuie sa stim care este mecanismul unei refinantari, si anume ca banca la care se face refinantarea achita vechiul credit de la cealalta banca (sau aceeasi banca), iar daca valoarea refinantarii este mai mare decat vechiul credit, diferenta este trimisa beneficiarului refinantarii.

Printr-un OPC, banca la care se face refinantarea achita vechiul credit, insa cu conditia ca banii aferenti refinantarii sa ajunga doar in contul vechiului credit, pentru a fi inchis, dat fiind ca nu a fost luat in calcul la gradul de indatorare.

Asta pentru ca uneori se mai intampla ca cel care face o refinantare sa nu inchida vechiul credit si sa pastreze ambele imprumuturi.

In OPC se pot impune si conditii pentru efectuarea platii, precum documente privind radierea unei ipoteci, dar si un termen maxim de efectuare a platii conditionate.

Taguri: UniCredit Bank  refinantare credit  BRD Groupe Societe Generale  ING Bank  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  Banca Comerciala Romana (BCR)  credite noi  Garanti BBVA  CEC Bank  banca  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  Libra Internet Bank  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii