BANCI | Educatie financiara

Cardurile contactless: cum se folosesc, care sunt avantajele si utilitatile, inclusiv pentru platile mobile

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-10-07 17:39

Visa anunta ca numarul de terminale POS-uri care accepta plati cu cardurile contactless a depasit 1 milion de unitati in Europa. La aceste terminale au fost realizate 30 de milioane de tranzactii in luna iulie 2013, de 4 ori mai multe decat in aceeasi luna a anului trecut, cand au fost doar 6,8 milioane tranzactii.

In Europa exista in prezent un numar total de 69 de milioane de carduri contactless, ceea ce inseamna ca mai putin de jumatate dintre utilizatori au facut plati contactless pe parcursul lunii iulie. Aceasta nu inseamna ca acestia nu au platit deloc cu cardul, intrucat cardurile contactless au functie duala, adica se poate plati cu ele si la POS-urile clasice.

Cele mai avansate tari europene in privinta pietei de carduri contactless sunt Polonia, cu 13,7 milioane tranzactii in iulie 2013, Marea Britanie, cu 8,6 milioane, Slovacia, cu 2,1 milioane, Spania, 1,7 milioane, Turcia, 670.000 de tranzactii si Franta, cu 370.000 de tranzactii. (Vezi detalii aici)

Cardurile contactless in Romania

In Romania, piata cardurilor contactless este inca slab dezvoltata, primele carduri de acest tip fiind lansate, in masa, de BCR si BRD, abia in 2011, iar date oficiale nu sunt disponibile. Deocamdata, in Romania s-au emis in jur de 200.000 de carduri contactless, majoritatea de catre BRD (in jur de 120.000, urmata de BCR, cu aproximativ 50.000, iar restul de catre ING, Credit Europe Bank si Citi Bank, a carui portofoliu a fost transferat la Raiffeisen Bank).

Catalin Cretu, directorul general al Visa Europa pentru Romania, a declarat, pentru Bancherul.ro, ca  toate bancile mari fie se afla in procesul de certificare, fie urmeaza sa intre in certificari pentru aceasta tehnologie.

„Cred ca vom avea 6 banci, printre ele banci mari, care vor incepe sa emita in acest an. Intrebarea sau testul este, daca vreo banca mare va hotari sa treaca la conversia totala a cardurilor vechi in carduri contacltess. Si acesta cred ca va fi semnalul important pe care piata si comerciantii il vor primi, pentru ca bancile ofera terminale contactless, dar si comerciantul trebuie sa le doreasca”, a precizat Cretu.

In 2008 si 2010 s-au lansat diverse programe pilot contactless initiate de MasterCard in colaborare cu Garanti Bank si BRD, insa adevarata lansare in masa a cardurilor contacless s-a produs abia in luna mai 2011, cand BCR cu Visa si BRD cu MasterCard lanseaza cardurile contactless in parteneriat cu regiile de transport in comun din Bucuresti (RATB si Metrorex) iar ulterior si cu cele din alte orase, precum Sibiu, Constanta, Brasov, Arad, Galati.

BCR si BRD au ales sa lanseze cardurile contacless in parteneriat cu regiile de transport dintr-un motiv simplu: in tramvaiele, autobuzele sau troleibuzele din Capitala exista deja un card de transport al RATB care functioneaza la fel ca un card contactless, prin simpla apropiere a cardului de un dispozitiv asemanator cu POS-urile.

Practic, aplicatia de plata a calatoriilor a fost inclusa si pe cardul contactless cu cip, astfel incat acest card poate fi folosit nu doar ca un card obisnuit, ci si ca inlocuitor al cardului RATB sau al cartelei de metrou.

Este suficienta apropierea cardului de aparatele din autobuze (vezi foto) sau de la intrarea in metrou si plata calatoriei se efectueaza automat.

Care este avantajul cardului contactless?

Principalul avantaj al cardurilor contactless este rapiditatea cu care faci platile. Nu mai stai la coada pentru a-ti incarca un card special pentru transport sau pentru a cumpara o cartela la metrou. Si mai util este acest card atunci cand calatorim in strainatate, intrucat, dupa cum vedem si din aceasta stire, exista tot mai multe POS-uri contactless, inclusiv la metrou si in mijloacele de transport in comun din diverse tari, unde putem plati cu un card contactless exact la fel ca in tara, doar prin simpla apropiere a cardului de POS, fara a avea grija cumpararii biletului sau a schimbului valutar.

Tranzactia se realizeaza automat, chiar daca avem un card in lei, conversia valutara fiind realizata de sistemele Visa sau MasterCard sau de cele ale bancilor, la cursul zilei.

Cum se fac platile contactless

Fireste ca la fel de confortabil este sa platesti cu acest card si in alte situatii, precum in micile magazine, la magazinele tip fast-food, la cafenele, in farmacii, la cinematografe sau in alte locuri de regula cu trafic ridicat iar rapiditatea platii este atat in beneficiul utilizatorilor de card (economisesc timp si stau fara grija banilor cash), cat si a comerciantilor (cu cat platile se fac mai rapid, cu atat creste volumul de vanzari).

De asemenea, tehnologia contactess va permite dezvoltarea platilor cu telefonul mobil, ING lansand deja platile mobile care inlocuiesc cardul. Schimbari importante, asadar, ce pot revolutiona piata platilor cu cardul.

Cu un card contactless se pot realiza plati rapide, de valori mici, sub 100 de lei, doar prin apropierea cardului de un dispozitiv POS, fara a fi necesara trecerea cardului prin fanta POS-ului, introducerea PIN-ului si semnarea chitantei, cum se intampla la platile obisnuite cu cardul.

Astfel, cu un card contactless platesti mult mai rapid, in doar carteva secunde, decat daca ai plati in numerar sau cu un card obisnuit cumparaturile la magazine, la farmacie, la fast-food sau in alte zone aglomerate. Practic vanzatorul nu face nimic atunci cand platesti contactless, intrucat el nu primeste cardul utilizatorului, ci doar se uita pe monitorul POS-ului daca tranzactia a fost efectuata. Astfel ca toata lumea are de castigat: clientii castiga timp iar comerciantii au mai multi clienti.

Pe de alta parte, dezvoltarea POS-urilor cu tehnologie contactless permite clientilor bancilor sa efectueze si plati cu telefonul mobil, prin tehnologia NFC, fara a mai fi nevoie de card, primul serviciu de mobile banking de pe piata romaneasca fiind lansat in acest an de ING.

Comentarii

alinta vasile
carduri zambet bcr nu mai sunt visa
Atentie ieste minciuni cu cardurile bcr maestro contactless nu va da voie sa faceti cuparaturi daca va deschideti cont la bcr adica banca comerciala romaneasaca cereti visa in sitati pentru visa ok so ie bine



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii