BANCI | Stirea Zilei

BNR avertizeaza clientii bancilor ca pot fi manipulati in scopuri oculte pentru a face greva bancara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-03-15 16:36

Alexandru Paunescu (foto), seful directiei juridice din cadrul BNR, avertizeaza cu privire la un posibil fenomen de manipulare a clientilor bancilor in scopuri oculte, dand ca exemplu instigarea la neplata ratelor la banca sau asa-zisa greva bancara.

„Un consumator educat din punct de vedere financiar inseamna o persoana mai putin de manevrat si manipulat, pentru interese mai mult sau mai putin oculte, mai ales ca in aceste zile exista o practica de manipulare a consumatorilor in domeniul financiar-bancar”, a spus astazi Alexandru Paunescu, seful directiei juridice din cadrul BNR, in cadrul unei conferinte gazduita de BNR cu prilejul lansarii unui program de informare si educatie financiara a consumatorilor.

„Educatia financiara are ca prim rol, pe langa informarea consumatorilor, si posibilitatea de a reactiona fara a fi influentat de factori externi. Este public ceea ce se intampla in Romania, dar si in alte tari, cu privire la instigarea consumatorilor facuta de anumite persoane pentru, de exemplu, neplata ratelor la credite. Un consumator mai informat ar sti ca neplata ratelor la credite pe o perioada mai lunga de cateva zile presupune ajungerea acestora la Biroul de Credit si Centrala Riscurilor Bancare si imposibilitatea pe termen foarte lung de accesare a unui serviciu bancar”, a adaugat el.

Dupa cum a avertizat si Bancherul.ro in ultima perioada, exista anumite grupuri de clienti ai bancilor, sprijiniti de avocati in cautarea de celebritate si de bani, dar si de „o parte a presei”, mai mult sau mai putin naiva, care fac presiuni la autoritati in vederea castigarii proceselor prin care incearca nu doar sa elimine clauzele abuzive din contractele de credit (si eventual sa obtina despagubiri), ci si sa obtina conditii preferentiale, precum dobanzi de 2%.

Persoane din respectivele grupuri de clienti instiga la asa-numita greva bancara, ce presupune neplata ratelor pentru 29 de zile, nu 30, astfel incat sa nu ajunga pe lista neagra a Biroului de Credit.

E bine insa de stiut ca bancile raporteaza la Biroul de Credit si datele pozitive cu privire la clienti, asadar si faptul ca au intarzieri de 1 sau 29 de zile la rate, elemente care se iau in considerare, de asemenea, atunci cand o banca ia decizia de a lucra sau nu cu un client si daca da, in ce conditii.

Asadar, greva bancara, presiunile la nivelul autoritatilor sau actiunile in justitie nu sunt o solutie pentru a se ajunge la o intelegere intre banci si clienti, dupa cum a declarat tot astazi si presedintele ANPC, Bogdan Cristian Nica.

El a precizat ca autoritatea va incerca sa gaseasca solutii pentru rezolvarea pe cale amiabila a conflictelor dintre clienti si banci, intrucat procesele nu sunt convenabile nici pentru banci, dar nici pentru clienti.

Nici o mie de seminarii la BNR sau procese castigate la Curtea Suprema nu vor rezolva conflictul dintre banci si clienti

Cam tardiva aceasta noua strategie a ANPC, dupa ce aceasta autoritate, prin modul in care a elaborat si implementat OUG 50, a contribuit la izbucnirea conflictelor si la initierea proceselor in justitie dintre banci si clientii acestora, timp in care BNR a preferat sa asiste pasiv la ceea ce se intampla.

ANPC, o institutie din subordinea guvernului, a fost prima care a sustinut si promovat (intr-un context electoral) procesele impotriva bancilor, sfatuind populatia, prin declaratii publice, sa dea bancile in judecata. In acest mediu conflictual au aparut apoi si avocatii, carora le-a fost foarte usor sa profite de toata lumea pentru deveni celebri si plini de bani.

O atitudine populista care se razbuna acum pe toti.

La fel de tardive, necredibile si inutile, in acest mediu conflictual si de neincredere reciproca, sunt si initiativele BNR si ale bancilor in domeniul educatiei financiare, mai ales cand sunt organizate cu ajutorul unor asociatii ai caror reprezentanti nu inspira o incredere mai mare decat a unui politician.

Pana cand bancherii si BNR nu-si vor recunoaste, public, greselile si nu-si vor despagubi de buna voie clientii abuzati, angajandu-se ca de acum inainte sa aiba o relatie corecta, fara avocati si judecatori, nici o mie de seminarii la BNR, de programe de educatie financiara sau de procese judecate si castigate la Curtea Suprema nu vor aduce linistea pe piata bancara.

Comentarii

Cristina
Biroul de Credit
D-le Nica â in loc sa incercati sa opriti mascat, ce-i drept, accesul consumatorului la instanta, mai bine ati raspunde sesizarilor pe tema abuzurilor bancare. In 12 martie eu v-am trimis pe adresa de email 'office@anpc.ro' un reminder la reminder la reminder pentru doua reclamatii, una datata 07.07.2011 si una 15.10.2010 (anii sint corecti). Referitor la reclamatia din 15.10.2010 ati fost intrebati si de Curtea de Conturi, careia i-ati raspuns ca nu stiti ce ati facut cu raspunsul..... Iar daca solutia pentru rezolvarea pe cale amiabila va fi la fel de âimpartialaâ ca si celebra formula Cerbulescu, nu va merge. Un lucru sa va fie clar: sintem azi in procese cu banca din cauza ANPC-ului si a modului in care ati inteles sa raspundeti ARB-ului referitor la clarificarile privind aplicarea OUG 50/2010. Desi tot ANPC-ul a propus aceasta ordonanta, cind ati raspuns la solicitarea ARB-ului ati omis articolul 37 b) âmarja dobanzii poate fi modificata doar ca urmare a modificarilor legislative care impun in mod expres acest lucruâ si ati fost de acord cu marirea marjei contractuale de 4-5 ori.

gugy
Client AAA
Draga BNR, Am fost client AAA timp de 5 ani si drept rasplata BCR a abuzat de mine si mi-a crescut dobanda la credit ipotecar la 10% chiar daca Comisariatul din Cluj a confirma ca BCR a folosit "practici comerciale incorecte"...am dorit sa refinantez la BCR dar nu mai faceam scoring.Astfel ca statul client AAA este doar pe hartia dumneavoastra iar pe mine nu ma avantajeaza si oricum niciodata nu mai iau credit de la banca asa ca ma putei baga pe ce lista doriti,va ofer si activul daca este necesar( imi voi educa copilul,nepotul si sa ma ajute D-zeu sa-mi educ si stranepotul ca sa nu se imprumute de la Banca).cititi mailurile mele si o sa vedeti ca am spus de nenumarate ori ca daca o sa pierdeti increderea o sa pierdeti tot dar nu vi-a pasat de statutul clientului AAA"

anddor
greva
Iata ca va cam scapa porumbeii de prin falcile alea grosolane. De ocultism va ocupati voi (sistemul bancar cu cei de la BNR in frunte), vreti cu orice pret sa mentineti clauzele abuzive in contracte. Le stiti, pentru ca voi le-ati conceput, voi le-ati aprobat, voi le-ati trecut cu vederea chiar daca legile in vigoare din Romania va interziceau asta. Dar ce sa ne mai miram, sunteti o caracatita si ati implementat tentaculele ii parlament, guvern, justitie. Sunteti ocrotiti de cel mai mare asasin economic FNI. Cei alesi sa ne reprezinte ne-au si uitat dupa ce s-au vazut instalati in jilturile lor. Sunteti si intretineti un sistem putred care se apropie cu pasi mici dar sigur de autodistrugere. Acum, a fost sa fie rupta o bucatica din sistemul penal (niste judecatori mici dar foarte corupti), vine randul si la nivelul superior si din sistemul civil. Sa vad atunci pe unde vor scoate camesile nesatulii astia de judecatori, pentru care numai dreptatea nu conteaza. Sper din toata fiinta mea sa pieriti cu totii cat mai curand. Pai cum sa fim primiti in schengen cu specimene atat de oculte si corupte ca voi?

anca
comentariu
Domnule, comenteaza mai putin caci dta esti educat sa inseli buna credinta a oamenilor. Scufunda te si nu mai vorbi aiurea. Habar nu ai ce inseamna sa platetesti comision de risc de 300 CHF pe langa rata de 750 CHF. Ma doare minciuna care mi au spus o cand am luat creditul. Plateam rata 25 milioane in 2008 si am ajuns la 40 milioane cu cea mai sigura si stabila moneda..... Platesc atat ca am avut avut incredere in sistemul bancar din Romania,,,,

Lorena
Client AAA
nu prea are valoare pentru anumite banci. Pentru ca daca ar avea, nu te-ar trata cu dispret, nesimtire si nu ti-ar pune in spate toate neperformantele. Contractul meu cu BCR pana acum, a fost respectat decat de catre o parte. De catre mine. M-am saturat!!! Si putin ma intereseaza ca voi fi "semnalat" ca un client cu comportament negativ! Eu nu mai vreau credit in Romania, avand in vedere cum am fost tratata de catre BCR.

anddor
OUG 50/2010
Nu pot sa cred cat de rai voitori sunteti cand va tot legati de aceasta OUG 50/2010. Pai aceasta ordonanta ne-a deschis ochii si am reusit sa vedem si constientizam abuzurile voastre. In iunie 2010, inainte de a intra in vigoare aceasta ordonanta, va dadeati cu fundul de pamant sa semnam acte aditionale care ce faceau? ia ghiciti, legalizau clauzele abuzive din contractele de credit si albeau aceste contracte. Nu va iesit in totalitate, dar si acum regret ca nu au putut fi constientizati mai multi consumatori ce semneaza sau ce lasa sa fie acceptat ca si tacit(o alta gaselnita nemernica dea voastra). Cand am vezut in fata mea un pensionar pe care il cunosteam, cum a semnat acel act aditional si cum mai si multumea jigodiei alea de ofiter de credit, mi se rupe sufletul stiind ce-l asteapta. Era impreuna cu sotia lui. Erau in stare sa-i faca si un cadou nemernicei aleia care i-a facut sa creada ca au semnat un act pentru conditii mai bune pentru ei de a putea rambursa creditul. Ei as, au luat o teapa imensa, li s-a redus cuantumul dobanzii la acel moment cu 0,5%, si asta le-a distras atentia de la faptul ca marja fixa din contract s-a triplat. Deci OUG 50 nu reprezinta pentru noi cei aflati in procese cu bancile decat scanteia care a luminat trecutul plin de acte normative incalcate de banci cu acceptul si concursul BNR. Asa ca vorbiti despre ceea ce trebuie sa vorbiti si nu va ascundeti iar dupa o perdea de fum. Oare cati oameni cinstiti vreti sa mai terminati? Am uitat, pensionarul respectiv a decedat dupa nici doua luni de la semnarea acelui aditional, nu stiu daca de la socul realizarii tepei primita de la banca dar cu siguranta ca si-a lasat sotia pensionara singura in lupta ratele de la creditul cu clauze abuzive albite de banca. Ironia face ca avea casa la nici 50 de metri de banca. Rusine sa va fie, de parca ati avea voi asa ceva. Nu stiu daca aveti soric de porc sau mai nou si in trend, piele de cal.

Pana CAND ?
Directia e clara ...
Ultimul paragraf al articolului spune un mare adevar. GREVA BANCARA este un semnal de alarma. Daca bancile au impresia ca vor trece criza pe spinarea noastra, pe baza clauzelor abuzive se inseala amarnic. Directia e una singura ... COLAPS. Romanul e bun platnic, dar cand ii ceri tot venitul sau mai mult, e clar ca hotia nu poate dura la infinit. De asta dobanzile variabile trebuie sa mai si scada, nu cum e la BCR, dobanda variabila LA DISCRETIA BANCII.

luminitza
Din NIMIC ce-o sa mai luati?
Pot sa folosesc la baie statutul de client AAA? Ce importanta are si pt cine faptul ca platesc lunar o rata calculata dupa mintea bolnava a BCR? De ce nu ni se recunoaste dreptiul de a plati o dobanda corect calculata? Numai amenintari si pedepse e tot ce ni se promite. Nici macar cand am dorit refinantari, la dobanzi mult mai mici decat cele pe care le aveam nu dadaea bine la SCORING. Scoringul asta nu poate adaptat realitatii? E de PACALA acest nu te incadrezi la o dobanda dar te incadrezi la un adubla. BATAIE DE JOC! Va bateti joc de clienti si de cetatenii acestei tari, la afectati vietile si familiile in cel mai rau mod posibil: le luati dreptul la o viata decenta si la vIATA in general! Daca BNR isi facea treaba de control si supraveghere bancile nu ar fi abuzat de clienti; daca si-o facea si ANPC totul lua alta cale nu cea a conflictelor!

OVIDIU
BANCILE ABUZEAZA SI TOT BANCILE ACUZA = HOTUL STRIGA: HOTIII!!!
Bancile au introdus clauze dovedit abuzive in contracte, ne abuzeaza financiar luna de luna veniturile familiilor, cand nu mai au de unde stoarce acei bani necuveniti ce tot ei se plang ca ii vor pierde, trec la executarea silita. Mai conteaza ca se mai sinucide cate unul ici colo pe langa prezumtivele pagube de 600 milioane de lei-abuzati?!!! MARS AFARA BANCI ... INOCENTE!!!

OVIDIU
P.S.
ERA SA UIT: CINE DRACU MAI VREA SA IA CREDITE DE LA BANCI??? PE CINE MAI INTERESEAZA BIROUL DE CREDITE CAND EU IMI EDUC COPII SA NU CALCE VREODATA INTR-O BANCA DECAT ATUNCI CAND SE VOR TRANSFORMA IN MUZEE CA CEL AL HOLOCAUSTULUI.

EBBA
Hotiiiiiiiiiii
Si cui o sa mai acordati credite daca toate persoanele vor fi consemnate la Biroul de credite? Cumva miroase a schimbare de situatie? Aveti semnale ca Domnii judecatori nu va vor mai da solutii pozitive, impotriva poporului roman? De teama DNA sau a crescut pretul Domnilor Judecatori? I

Madalin
NU SUNTEM MANIPULATI!
Nu este vorba de manipulare in scopuri oculte, CI NE-AM SATURAT SA FIM INSELATI DE BANCHERII CARE NE CRED PROSTI!!!!!!!!!!!!!

Iacob Mihai
Atat timp cat nu ne cerem drepturile, guvernantii nostri +BNR+FMI+BCR+toate bancile ne vor fura zilnic, fara nici o jena. De justitie, nici nu mai vorbesc. Romani, nu mai dormiti, luptati macar pentru copii vostri
Atat timp cat nu ne cerem drepturile, guvernantii nostri +BNR+FMI+BCR+toate bancile ne vor fura zilnic, fara nici o jena. De justitie, nici nu mai vorbesc. Romani, nu mai dormiti, luptati macar pentru copii vostri

mihaela
educatie financiara
domnule Alexandru Paunescu tocmai aici este problema ca numai cei cu educatie financiara au dat in judecata bancile,pentru ca ei au inteles cum functioneaza lucrurile sa va fereasca sfantul cand si cei fara educatie financiara o sa dea bancile in judecata

Dan Ionescu
Rolul bancilor si al BNR-ului
BNR-ul a esuat lamentabil in a determina bancile sa-si indeplineasca rolul social. Bancile nu finanteaza economia, bancile nu sprijina cresterea economica, bancile fac simpla camatarie. Banca nationala, institutie fundamentala pentru independenta unui stat, ne-a convins (de fapt nu ne-a intrebat nimeni dar ce mai conteaza) ca trebuie sa facem imprumuturi (pe care sa le platim noi si nu Isarescu) pentru a sustine sistemul bancar. Sistemul bancar a bagat banii in buzunar (si buzunarul nu era romanesc) iar cand a venit vorba de finantarea economiei, aceiasi veche placa: riscul de tara, riscul de a nu se plati datoriile (risc niciodata materializat in 23 ani). Total: aprox 30 mld euro datorii de platit, comisioane bancare uriase, dobanzi bancare duble fata de alte tari. BNR-ul doar face nota de plata, de platit, platim noi. Multumim BNR

jojo
Dumnezeu sa-i judece in acest ceas
Tatal nostru, care ai facut toate Cerurile si toate Pamanturile; Sfant este numele tau, vie este imparatia ta: .................: Si nu ne lasa pe noi sa cadem in ispita; ci ne izbaveste de cel rau si viclean, de bancheri, de masoni, de politicieni corupti, de FMI si de alte civilizatii care controleaza oamenii; AMIN.

Stefi
DESPRE MANIPULARE
Domnule Alexandru Paunescu, de ce nu va autosesizati sau sa avertizati ANPC si BNR despre âeducatia institutiei pentru care lucrati in a manipula NEGATIV consumatorii cu astfel de interventii:â Un consumator mai informat ar sti ca neplata ratelor la credite pe o perioada mai lunga de cateva zile presupune ajungerea acestora la Biroul de Credit si Centrala Riscurilor Bancare si imposibilitatea pe termen foarte lung de accesare a unui serviciu bancarâ. Institutia dumneavoastra , prin angajatii ei, a MANIPULAT NEGATIV consumatorii de cand au luat creditele si chiar si in al 12 ceas, cand s-a aprins scanteia odata cu OUG 50? Cronologic, BCR a MANIPULAT NEGATIV consumatorii, prin: reclama mincinoasa, afirmatii de genul â marja fixa variaza NUMAI in functie de EURIBORâ, ânu stim de nici o OUG 50â, âOUG 50 reglementeaza numai NUMAI faptul ca atunci cand rambursezi anticipat nu se mai plateste comisionâ, âSTERGETE LA FUND cu Procesul verbal de la ANPCâ, âSPANZURATE ca oricum nu rezolvi nimicâ etc. In ce SCOP NOBIL pentru consumatori a facut BCR aceasta manipulare, daca acum, cineva, manipuleaza consumatorii in SCOPURI OCULTE? Atunci cand manipularea este contrar intereselor tale, sau nu este in interesul tau, ai la indemana cea mai precisa unealta pentru a descoperi. Aceasta unealta se numeste DISCERNAMANT. Prin urmare trebuie sa ne asumam responsabilitatea unei actiuni sau a unei decizii in sensul de a nu mai pretinde ca suntem doar niste victime ale manipularii! Avem discernamantul la dispozitie, aceasta abilitate innascuta a fiecaruia dintre noi, care este una din trasaturile definitorii ale omului. Nu te astepta sa-ti cada din cer cele mai bune decizii, nu te astepta ca cineva sa-ti spuna tot adevarul in mod obligatoriu. Atunci cand ne asumam acest rol pasiv si ne dam sema ca am fost manipulati in sens negativ, din pacate singurii responsabili suntem noi. Nimic nu te poate opri sa verifici o informatie, nimic nu te poate opri sa-ti mai dai un timp de gandire, nimic nu te poate opri sa-ti pui urmatoarele intrebari: 1. Este in interesul meu? 2. Este contrar interesului meu? 3. Ma afecteaza in vreun fel? 4. Eu vreau de fapt altceva? Asa ca bine spune cine spune:âPana cand bancherii si BNR nu-si vor recunoaste, public, greselile si nu-si vor despagubi de buna voie clientii abuzati, angajandu-se ca de acum inainte sa aiba o relatie corecta, fara avocati si judecatori, nici o mie de seminarii la BNR, de programe de educatie financiara sau de procese judecate si castigate la Curtea Suprema nu vor aduce linistea pe piata bancaraâ. Iata ca prin ceea ce facem noi poate vom misca pamantul( Guvern, BCR, BNR, ANPC) dupa cum bine zicea ARHIMEDE: âDati-mi o parghie sa pot misca pamantulâ. In concluzie, Domnule Paunescu âLINISTE VA RUGAM, PENTRU CA NE-ATI MANIPULAT NEGATIV DESTULâ

cosming
ce dezinformare...
De fapt reprezentantul BNR a avertizat ca SUNT BANCI CARE ISI MANIPULEAZA CLIENTII!!!!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

 



 

Ultimele Comentarii