BANCI | Ultima Ora

BNR a suspendat dreptul de vot al actionarilor majoritari ai Bancii Carpatica, Ilie Carabulea si Corneliu Tanase

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-03-13 17:11

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a dispus suspendarea, începând cu data de 12 martie, a dreptului la vot la Banca Comercială Carpatica pentru Ilie Carabulea (foto) şi Corneliu Tănase, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti de catre presedintele bancii, Johan Gabriels.

Iata ce se arata in comunicatul Bancii Carpatica:

"Banca Comercială Carpatica aduce la cunoştinta acţionarilor faptul că, prin Hotărârea Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României nr. 6 din 12 martie 2014, înregistrată la registratura Băncii Comerciale Carpatica sub nr. 15386 din data de 13 martie 2014, BNR a dispus următoarele măsuri:

1. începând cu data comunicării hotărârii BNR, suspendarea exercitării drepturilor de vot aferente următoarelor persoane care deţin acţiuni la Banca Comercială Carpatica: dl. Ilie Carabulea - cu o cotă de 41,2898% (deţinere directă), respectiv 4,1015% (deţinere indirectă prin Atlassib SRL) şi 0,0042% (deţinere indirectă prin Safa SRL); dl Corneliu Tănase - cu o cotă de 11,21792% (deţinere directă), respectiv 0,4449% (deţinere indirectă prin Atlassib SRL) şi 0,0003% (deţinere indirectă prin Safa SRL).

2. interzicerea achiziţionării de către acţionarii prevăzuţi la pct. 1 a acţiunilor Băncii Comerciale Carpatica. De asemenea, BNR a instituit obligaţia Băncii Comerciale Carpatica de a aduce la cunoştinta BNR orice modificare privind deţinerile de acţiuni ale dlor. Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase".

Motivele suspendarii dreptului de vot

In comunicat se mai arata: "Printre motivele invocate in Hotararea BNR care justifica adoptarea masurilor referite mai sus se afla:

(i) Neîndeplinirea de către domnul Ilie Carabulea a criteriului de reputaţie, din perspectiva integrităţii, in sensul prevederilor art.18 (2) si art. 18 (3) din alin.1,coroborate cu cele ale art. 12 alin. 1 si alin.2 lit.a) din Regulamentul BNR nr.11/2007 privind autorizarea institutiilor de credit, persoane juridice romane si a sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit din state terte, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru ca un acţionar semnificativ să corespundă cerinţelor de a asigura un management prudent şi sănătos prin aceea că: (a) domnul Ilie Carabulea a suferit o condamnare pentru dare de mită, situatie prevazuta la art.18 (3) alin. (1) lit. a) din Regulamentul BNR nr. 11/2007, cu modificarile si completarile ulterioare si (b) domnul Ilie Carabulea este cercetat penal, în stare de arest, de către Direcţia Naţională Anticorupţie pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la abuz în serviciu, situatie prevazuta la art.18 (3) alin. (1) lit. b) din Regulamentul BNR nr. 11/2007, cu modificarile si completarile ulterioare;".

(ii) modul de exercitare a drepturilor de vot prin delegare între Corneliu Tănase şi Ilie Carabulea, cu acordarea unei puteri discreţionare (fără a specifica modul de votare), fapt pentru care s-a constatat existenţa unei relaţii în care cei doi acţionari semnificativi se constituie ca un grup de persoane care acţionează în mod concertat, in sensul prevederilor art.2 alin.3 din Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr.11/2007, cu modificarile si completarile ulterioare. Din verificarea efectuata in conformitate cu prevederile art.12 alin.1, alin.2 lit. a) si alin.3, coroborate cu cele ale art.18 (5) din Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr.11/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, rezulta ca domnul Corneliu Tanase nu mai indeplineste cerintele privind calitatea, prevăzute de lege şi de reglementările emise în aplicarea acesteia, din perspectiva criteriului reputaţiei acţionarului unei instituţii de credit.

(iii) aspectele constatate si consemnate in raportul de supraveghere incheiat de personalul imputernicit de conducerea Bancii Nationale a Romaniei si inregistrat la Banca Comerciala Carpatica sub nr. 11770/19.02.2014, precum si in nota de constatare a Directiei de Supraveghere nr.2760/24.02.2014.

(iv)  Masura dispusa Bancii Comerciale Carpatica SA prin Ordinul Prim-viceguvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr.20/06.03.2014."

Ilie Carabulea este arestat din 30 ianuarie in cazul ASF - Carpatica Asig

Ilie Carabulea a fost arestat preventiv pe 30 ianuarie, alături de Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliul de conducere al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), ambii fiind puşi sub acuzare în dosarul ASF-Carpatica Asig.

Potrivit DNA, Ilie Carabulea, proprietar al firmelor SC Atlassib şi Transcar, prin intermediul cărora deţine şi controlează în mod indirect societatea de asigurări SC Carpatica Asig SA, este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, cumpărare de influenţă, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi la uz de fals.

Pe 12 martie magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis cererea omului de afaceri Ilie Carabulea de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu, în dosarul ASF- Carpatica, în care acesta este acuzat de corupţie.

Decizia instanţei nu este însă definitivă iar DNA poate face contestaţie, ce se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii