BANCI | Stirea Zilei

BCR castiga procesul cu clientul care voia dobanda de 1,5% la credit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-03-25 10:27

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a anulat decizia anterioara a unei instante inferioare care a redus de la aproximativ 10% la 1,5% plus EURIBOR dobanda unui client care a contractat un credit de la BCR.

Respectiva decizie, promovata intens in presa, chiar si in publicatii online "specializate" in informatii bancare, a starnit un val de critici la adresa bancilor si a incurajat initierea unor procese impotriva institutiilor de credit.

Clientul BCR va trebui si sa returneze diferenta de dobanda catre BCR, au decis judecatorii. Mai mult, el va trebui sa accepte trecerea la celebra "dobanda interna de referinta" si sa uite definitiv de EURIBOR.

ICCJ il trimite pe Marian Toma inapoi la ANPC - Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor pentru a-si gasi dreptatea.

"Din pacate, ICCJ a admis recursul, a anulat apelul si considerat valida hotararea Tribunalului Comercial Arges, decizie care ma directiona catre ANPC pentru eventualele clauze abuzive. Asta desi banca a fost sanctionata contraventional de catre ANPC si a recunoscut acest lucru, achitand a doua zi amenda", a declarat Marian Toma pentru incont.ro.

Marian Toma va trebui sa inapoieze bancii banii pentru dobanda restanta si sa treaca la dobanda interna de referinta.

"Decizia este cel putin ciudata, dar este una finala. Astept incheierea de sedinta ca sa stiu foarte clar ce am de facut mai departe. Sper totusi ca acest caz va deschide calea si pentru altii ca sa ajunga la oi dobanda transparenta si predictibila, iar scheletul sau parcurs in instanta sa ajute la alte procese de acest tip", a explicat Toma.

In complet a fost pentru prima data Adrian Bordea, presedintele Sectiei Comerciale a ICCJ incepand cu luna septembrie 2010 si fost presedinte interimar al ICCJ, iar avocatul BCR in acest caz este Valeriu Stoica, vicepresedinte al partidului de guvernare - PDL.

Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC, a declarat pentru incont.ro ca Marian Toma trebuie sa faca o noua sesizare catre autoritate in care sa explice schimbarile care au intervenit si situatia actuala impreuna cu hotararea definitiva a ICCJ.

"Trebuie sa vedem ce putem face cu aceste clauze abuzive pentru care BCR a fost amendata si daca banca a remediat sau nu problemele si din ce cauze nu le-a remediat", a explicat Cerbulescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii