BANCI | Interviu

Bancile din tarile cu ratinguri reduse vor avea costuri mai mari de refinantare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-01-16 14:42

Efectele deciziei agenţiei de evaluare Standard & Poors de a reduce ratingurile mai multor ţări occidentale din Europa se vor resimţi, fără îndoială, şi în România, în contextul unui mediu tensionat pe pieţele internaţionale, a declarat economistul şef al Raiffesen Bank, Ionuţ Dumitru.

"Decizia S&P, probabil, că va exacerba aversiunea la risc şi preţul riscului de ţară. Un alt impact va fi pe canalul fluxurilor financiare de la băncile mamă, care vor deveni mai scumpe. Băncile din ţările care au fost retrogradate de S&P vor avea costuri mai mari de refinanţare, după decizia agenţiei de rating, iar aceasta se va resimţi şi în România", a explicat economistul şef al RZB.

Ionuţ Dumitru consideră că manifestaţiile de protest de la Bucureşti, de la sfârşitul săptămânii trecute, vor afecta imaginea externă a României.

"Fără îndoială acesta este un moment foarte prost. Această situaţie afectează imaginea României, într-un context în care aceasta trecuse de momentul dificil al măsurilor de austeritate implementate, economia se stabilizase, reintrasem pe creştere economică, finanţele publice se mai însănătoşiseră, vulnerabilităţile se mai diminuaseră, lumea vorbea la nivel internaţional din ce în ce mai frumos despre România. Într-un context negativ internaţional se vorbea pozitiv despre România. Cred că după mişcările de stradă avem de luptat la nivel de imagine cu o pată negativă. Avem de explicat de ce se întâmplă lucrurile acestea, care par inexplicabile. Dacă protestele ar fi avut loc când au fost aplicate măsurile de austeritate, care au fost foarte dure, s-ar fi înţeles, dar acum când lucrurile se stabilizaseră, ce sens mai au astfel de proteste violente şi cui servesc", a spus Ionuţ Dumitru.

În ceea ce priveşte apropiata misiune de evaluare a FMI în România, oficialul RZB consideră că este posibil să asistăm la o schimbare de percepţie.

"Cert este că se schimbă un pic datele problemei cu tensiuni sociale şi cu manifestări de acest fel foarte violente. E greu de crezut că lucrurile vor mai fi la fel. Cred că efectele cele mai negative vor fi la nivelul percepţiei investitorilor, care se vor uita altfel la România", a subliniat Dumitru.

Agenţia Standard and Poor's (S&P) a retrogradat, pe 13 ianuarie, nouă ţări din zona euro, între care Franţa, Italia, Spania, Austria şi Portugalia, şi a confirmat calificativele pentru şapte state, incluzând şi Germania, cea mai mare economie din UE, Olanda, Belgia şi Irlanda.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudențialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii