BANCI | Stirea Zilei

Bancile au transferat firmelor de colectare de creante credite neperformante de 4 miliarde de lei in 2012

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-05-15 09:06

Bancile au transferat firmelor de colectare de creante un numar semnificativ de credite neperformante, care se ridica la aproximativ 4 miliarde de lei, in 2012. Recuperatorii vor fi foarte ocupati si in acest an, in conditiile in care bancile genereaza in continuare credite neperformante, apreciaza noul sef al Kruk Romania, Tomasz Ignaczak (foto), intr-un interviu acordat Bancherul.ro. El spune ca grupul va evalua si oportunitatea acceptării spre colectare a creantelor ipotecare.

În anul 2012, valoarea nominală a cazurilor (credite neperformante de la banci) acceptate spre colectare de Kruk România a fost de aproximativ 1,3 miliarde lei. Kruk este un jucător important pe segmentul achizitiei de portofolii de creante, cu o cotă de aproximativ o treime din piata de profil, ceea ce inseamna ca piata recuperarii creantelor s-a ridicat anul trecut la aproximativ 4 miliarde de lei.

Structura creantelor din România este în mare măsură formată din credite de consum negarantate. Valoarea medie a unei creante administrate de Kruk România în 2012 a fost de aproximativ 2.300 de lei. În ceea ce priveste segmentul creantelor externalizate spre colectare (creante în servicing) pe bază de mandat, volumul acestora s-a redus sub influenta mai multor factori, printre care numărul semnificativ de portofolii vândute de către bănci si diminuarea activitătii de creditare din sistemul bancar, mentioneaza seful Kruk.

„Estimăm că se va mentine tendinta manifestată de partenerii nostri de a-si concentra atentia pe vânzarea de portofolii de creante generate de credite de consum, în detrimetul segmentului de externalizare de creante. Grupul Kruk va continua, ca si în anii precedenti, să fie un jucător activ pe segmentul achizitiilor de creante si va participa la licitatiile organizate pentru cumpărarea de portofolii, pe toate pietele pe care este prezent: Polonia, România, Republica Cehă si Slovacia, intentionând să mentină o cotă importantă din piata achizitiilor de creante", spune  Tomasz Ignaczak

El considera ca in contextul economic actual, sistemul bancar din România va putea transmite spre colectare si creante ipotecare: "Compania noastră va evalua oportunitatea acceptării spre colectare a creantelor ipotecare la momentul respectiv."

Cata incredere are populatia in firmele de recuperare?

Cel mai important client al companiei este persoana cu datorii. Modelul de colectare pe cale amiabilă, bazat pe încheierea unui angajament de plată în rate lunare convenabile, este răspunsul Grupului Kruk la situatia economică dificilă cu care se confruntă numeroase persoane, spune Tomasz Ignaczak.

Kruk Romania a continuat implementarea modelului de colectare pe cale amiabilă prin încheierea de angajamente de plată. In acest mod a ajutat persoanele cu datorii să-si solutioneze problema datoriilor acumulate, prin plata acestora în rate lunare convenabile.  

Kruk a desfăsurat, în 2011 si 2012, campanii de comunicare adresate persoanelor cu datorii, care au avut ca obiectiv informarea asupra pasilor simpli pe care trebuie să-i facă o persoană dacă este contactată de o companie de colectare, pentru a-si rezolva problema datoriilor.

Kruk a dezvoltat în România un modul educational alternativ Bani de buzunar, împreună cu scoala de Valori, parte a programului national GROW. La acest modul educational au participat peste 1.000 de elevi de liceu, din 128 de licee din România. Programul a fost implementat în  14 orase, din 19 judete din tară. La program au participat 25 de traineri internationali si peste 80 de traineri români.
 
„Filozofia Grupului nostru se bazează pe proiecte de cercetare si educationale menite să ne ajute să oferim cele mai bune solutii persoanelor cu datorii pentru rezolvarea problemei lor. Abordarea noastră se axează pe împărtăsirea cu publicul general a cunostintelor care să-i ajute pe oameni să înteleagă problemele financiare cu care se confruntă la un moment dat. Un buget familial echilibrat si întelegerea mecansimelor economice simple, cum ar fi compararea veniturilor si cheltuielilor lunare, sunt ingredientele unei vieti fără datorii”, adauga seful Kruk Romania.

E nevoie de o mai buna reglementare a industriei de colectare a creantelor?

Tomasz Ignaczak  precizeaza ca activitatea societatilor de colectare creante este reglementata sau este impactata, in principal, de urmatoarele acte normative:

1. Codul Civil;
2. Codul de Procedura Civila;
3. Codul Penal;
4. Codul de Procedura Penala;
5. Legea nr. 31/1990 privind Societatile Comerciale;
6. Legea nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date;
7. Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 18/2009 privind cadrul de administrare a activitătii institutiilor de credit, procesul intern de evaluare a adecvării capitalului la riscuri si conditiile de externalizare a activitătilor acestora;

În plus, membrilor AMCC le este aplicabil Codul de Conduită al AMCC.

Cu toate acestea, Mihail Meiu, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Protecţia Consumatorilor, a declarat recent că instituţia are în pregătire un proiect de lege care să restrângă şi să reglementeze pârghiile firmelor de recuperare a creanţelor. Proiectul ar trebui să reducă abuzurile asupra debitorilor, şi a venit în urma sesizărilor consumatorilor la ANPC.



Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

 



 

Ultimele Comentarii