BANCI | Stirea Zilei

Avem prea multe sau prea putine banci?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-06-17 16:44

In timp ce unii bancheri apreciaza ca in Romania avem prea multe banci, cel putin prea multe banci mari, universale, raportate la numarul de locuitori activi, altii considera ca dimpotriva, ar trebui ca autoritatile de reglementare sa permita intrarea pe piata a mai multor institutii de credit, mai mici si specializate pe anumite niste, pentru a creste competitia si a stimula acordarea de noi credite anumitor sectoare economice, precum agricultura, ceea ce ar putea facilita cresterea economica.

O comparatie in privinta numarului de banci din tarile din regiune arata ca Romania are 40 de banci, fata de 35 in Ungaria si 31 in Bulgaria, tari mult mai mici decat Romania. Pe de alta parte, in Cehia exista 44 de banci iar in Polonia - 66.

"Cred că avem un sistem bancar suprapopulat din punct de vedere al numărului de bănci. Mă aştept la o anumită consolidare din această perspectivă”, a declarat recent presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu.

La randul sau, seful Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, a spus ca Romania are prea multe banci universale, in timp numarul celor de nisa, specializate pe o anumita clientela, ar putea fi mai mare. „Pe termen lung văd două modele care sunt valabile, anume bănci mari, universale care fac şi corporate şi retail, dar nu mai mult de patru şi bănci de nişă, care se focusează pe anumite segmente. Bănci de nişă poţi să ai mai multe”, a spus Groningen.

Ideea bancilor de nisa este sustinuta si de fostul presedinte al  Bancii Carpatica, Nicolae Surdu, care apreciaza ca avem nevoie de mai multe banci, regionale, mici, flexibile si reduse la o anumita industrie, regiune, sau produs, pe langa cele universale mari. „Nu toata lumea are nevoie de asemenea colosi, si nu toti investitorii in banking doresc o organizatie la nivel national. Dar in Romania este foarte greu sa infiintezi o banca. Pentru asemenea tip de banci, in opinia mea chiar si capitalul minim de pornire este prea sus. Pe de alta parte iesirea din sistem trebuie, cred sa fie accelerata. Astfel competitia se va ascuti. Capitalul autohton nu poate sustine banci universale. Este prea mic si debilitat. Dar ar putea foarte bine sa sustina banci nisate mici. Asta in conditiile in care cerintele minime pentru infiintarea unei banci ar fi revizuite. Astfel capitalul ahtohton asa mic cum este ar incepe sa genere si business bancar, care in timp va genera si mai mult capital”, apreciaza Surdu.

Infiintarea de noi banci va deveni si mai dificila odata cu implementarea noilor cerinte de capital Basel 3, apreciaza Claudiu Cercel, vicepresedinte la BRD. De aceea, el apreciaza ca reglementatorii ar trebui sa faciliteze intrarea de noi banci pe piata.

„Basel 3 inseamna un barrier to entry si mai mare pentru sistemul bancar al unei tari ca Romania....adica o prociclicitate in plus in sens oligopolistic / iesirea Romaniei din inapoiere, intelegand prin asta inclusiv rezolvarea treptata a "chestiunii rurale" va trebui sa presupuna scheme financiare aflate in afara ariei de reglementare a Basel 3....adica in zona shadow banking in sens larg...si tot prin aport de fonduri externe....reglementatorii locali aici ar trebui mai degraba sa reduca barriers to entry, inclusiv prin arhitectura institutionala orientata spre piata", spune Cercel.

El precizeaza ca aranjamentele financiare care pot atenua impactul Basel III se refera la private equity, asocieri intre banci si diverse formule de investitie alternativa cum sunt fondurile de investitii diverse in preluarea in comun a riscurilor de credit, fonduri suverane atrase catre participari in investitii in Romania. Aceste formule pot la randul lor cataliza utilizarea de fonduri europene.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

 



 

Ultimele Comentarii