BANCI | Analiza

Bancherii spun ca avem prea multe banci. Cate banci are Romania in comparatie cu tarile vecine

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-06-13 16:34

Bancherii apreciaza ca in Romania sunt prea multe banci, astal ca procesul de consolidare inceput deja va continua si in urmatoarea perioada. Tara nostra are 40 de banci, fata de 35 in Ungaria si 31 in Bulgaria, tari mult mai mici decat Romania. Pe de alta parte, in Cehia exista 44 de banci iar in Polonia - 66.

Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank, spune ca sistemul bancar românesc este suprapopulat din punct de vedere al numărului de bănci.

Sergiu Oprescu: "Cred că avem un sistem bancar suprapopulat din punct de vedere al numărului de bănci. Mă aştept la o anumită consolidare din această perspectivă. Eu cred că această consolidare nu se va întâmpla aşa cum se vorbeşte în clipa de faţă prin introducerea unor bănci străine în România, ci cred că se va face pe atragerea generată de private equity care va încerca să ia un avantaj de această oportunitate care este creată în piaţa românească. Cred că în momentul în care capitalul de private equity (investitori şi fonduri care fac investiţii direct în companii private n.r.) va intra în segmentul financiar-bancar din România va şti să realizeze această consolidare. Se va realiza prin achiziţionarea unei bănci şi apoi folosind acea bancă ca un vehicul pentru consolidare într-un anumit segment pentru a atinge o anumită cotă de piaţă".

Fiind întrebat ce cotă de piaţă asigură unei bănci din sistemul bancar românesc sustenabilitate, acesta a răspuns că orice este peste 3 puncte procentuale permite unei bănci să aibă o activitate sustenabilă.

Ideea unei consolidări în sectorul bancar este susţinută şi de Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România, care a arătat că în România există prea multe bănci.

"Pe termen lung văd două modele care sunt valabile, anume bănci mari, universale care fac şi corporate şi retail, dar nu mai mult de patru şi bănci de nişă, care se focusează pe anumite segmente. Bănci de nişă poţi să ai mai multe. (...) Am spus pe termen lung. Ne descurcăm destul de bine azi. Pe termen lung vom asista la o consolidare. Şi dacă ne uităm în pieţe mai mature precum Germania, Olanda Austria, câte bănci mari există acolo?", a spus Groningen.

Si seful Bancpost, Anthony Hassiotis, apreciaza ca Romania are prea multe banci: „Totuşi, este o populaţie de 20 de milioane, dintre care doar jumătate au un cont. Dintre aceştia, doar 4-5 milione pot fi ţinta băncilor. Sistemul e overbanked - prea multe bănci - sistemul bancar nu face atât de mulţi bani pe cât ar trebui", a adăugat Hassiotis.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii