ASF a decis sa limiteze scumpirea asigurarilor RCA cu maxim 50%

Autor:

Bancherul.ro
2015-12-24 04:29

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunta intr-un comunicat ca “printre cele mai importante direcţii de acţiune pentru perioada imediat următoare se numără atenuarea creșterilor tarifelor RCA în medie de până la 50% comparativ cu tarifele anterioare majorărilor (efectuate până la 30.06.2015) şi in acest sens operarea unor amendamente la Norma 23/2014 privind RCA, prin introducerea unor cerinţe de existenţă a unei relaţii de proporționalitate între creșterea tarifelor din noile notificări față de evoluția daunalității medii înregistrate de asigurători, eliminarea componentei de Carte Verde în cadrul fundamentării tarifelor pentru polițele RCA (în cazul operatorilor de transport local) şi realizarea unei analize privind impactul intrării în vigoare a Legii 237/2015 asupra pieţei RCA și identificarea unor posibilități de adaptare în cadrul regimului local.

Întâlnire ASF şi reprezentanţi ai transportatorilor şi ai societăţilor de asigurare (comunicat de presa):

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a organizat marţi, 22 decembrie 2015, o întâlnire cu reprezentanți ai transportatorilor și ai asigurătorilor din România pentru discutarea solicitărilor transportatorilor legate de evoluţiile din ultima perioadă din piaţa asigurărilor.

La întâlnire au fost reprezentate organizațiile patronale ale transportatorilor din România (UNTRR, FORT, COTAR, APTE 2002, ARTRI, AOTR, ANTTI, ADTI), societățile de asigurări autorizate să vândă polițe RCA, asociaţiile profesionale ale asigurătorilor şi brokerilor (UNSAR, UNSICAR), fiind invitaţi să participe şi reprezentanţi ai Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Transporturilor şi ai Consiliului Concurenței.

Discuțiile au avut ca scop identificarea tuturor revendicărilor relevante ale transportatorilor dar și a soluțiilor concrete pentru remedierea dezechilibrului manifestat în piaţa asigurărilor auto obligatorii. Pe durata întâlnirii, care a depăşit 4 ore, transportatorii și asiguratorii au fost invitaţi să îşi prezinte atât solicitările cât și propunerile care să stea la baza demarării unor proiecte menite să conducă la o mai bună funcţionare a pieţei asigurărilor în ansamblul acesteia.

În urma discutării în detaliu a propunerilor tuturor participanţilor la întâlnire a fost convenit un set de măsuri ce trebuie avute în vedere imediat dar şi în perspectivă.

Printre cele mai importante direcţii de acţiune pentru perioada imediat următoare se numără atenuarea creșterilor tarifelor RCA în medie de până la 50% comparativ cu tarifele anterioare majorărilor (efectuate până la 30.06.2015) şi in acest sens operarea unor amendamente la Norma 23/2014 privind RCA, prin introducerea unor cerinţe de existenţă a unei relaţii de proporționalitate între creșterea tarifelor din noile notificări față de evoluția daunalității medii înregistrate de asigurători, eliminarea componentei de Carte Verde în cadrul fundamentării tarifelor pentru polițele RCA (în cazul operatorilor de transport local) şi realizarea unei analize privind impactul intrării în vigoare a Legii 237/2015 asupra pieţei RCA și identificarea unor posibilități de adaptare în cadrul regimului local.

Măsurile pe termen mediu, care vor fi luate în prima parte a anului următor, vizează îmbunătățirea bazei de date CEDAM și identificarea de soluții pentru optimizarea modului de emitere a polițelor RCA (poliță pe vehicul și șofer), creșterea nivelului de transparență și afișarea de informații suplimentare privind modul de fundamentare a tarifelor (formula de calcul, istoric de daunalitate, detalii privind calculele actuariale) precum şi dezvoltarea unui sistem de prețuri de referință (preț mediu la nivel de piață).

Au fost discutate, de asemenea, măsuri de perspectivă pentru modificarea structurală a sistemului actual. În acest sens va fi evaluată oportunitatea suspendării polițelor RCA pe perioada în care autovehiculul nu este utilizat de către proprietar (ex. modificarea Legii 136/1995) şi va fi analizat cadrul legal național și european, în vederea evaluării modificării reglementării naționale pentru emiterea polițelor RCA pe persoane fizice (pe CNP), sau prin individualizare la nivel de persoane juridice (stabilire de tarife individuale pentru flote).

Toate aceste linii de acţiune au fost cuprinse într-un protocol însuşit de participanţi la încheierea întâlnirii. Au fost stabilite 3 grupuri de lucru care să abordeze direcţiile discutate – modificări legislative, dezvoltare baze de date, transparenţă şi informarea asiguraţilor – in care toate părţile prezente la întâlnire au fost invitate să participe, pentru a concretiza acţiunile şi propunerile legislative avute în vedere.

Comentarii

De la: Jack SpintecatorulSubiect:

Averea lui Piperea

Comentariu:

Asa si ???? Nu are voie Piperea sa aiba credit ? Nu are voie sa castige mai mult ca Olteanu sau Isarescu ??? Are dreptate Bogdan Olteanu cand spune ca. ,, Piperea a facut bani pe seama bancilor " , cu singura adaugire ,, pe seama terorismului contractual practicat de banci, prin clauzele abuzive, prin dobanzi interne ", concluzia domnule B.O. fiind ca Piperea s-a imbogatit LEGAL pe nerespectarea legilor romanesti de catre bancile camatarasti.

De la: alexSubiect:

Cine plateste averile

Comentariu:

Problema reala aici nu este ca are Piperea credit sau ca castiga 50.000 eur ci problema si nacazu e ca tot prapaditul ala care are 40-50 mii euro credit ii imbogateste si pe aia din BNR si pe aia din banci si pe evaluatori si pe asiguratori si pe notari si pe executori si mai nou si pe Piperea. Toti din circuitul bancar castiga mai putin imprumutatul care tot timpul plateste doar beneficiarul difera.

De la: ILIE NEAGOESubiect:

NULITATEA ABSOLUTA PENTRU CAUZA ILICITA

Comentariu:

MONEDELE STRAINE SUNT GUVERNATE DE LEGEA STATULUI CARE LE EMITE. Romania si in procesele domnului piperea nu s-a invocat, CONSTITUTIA ROMANIEI ART 137 AL 2 SI LEGEA PRIVIND STATUTUL BNR, ART 2, 12, 16 CARE INSTITUIE CLAR CA "UNIC MIJLOC LEGAL DE PLATA PE TERITORIUL ROMANIEI ESTE MONEDA NATIONALA". Or fi legale creditele domnului Piperea negociate cum afirma? De ce alti consumatori inclusiv magistrati nu au avut sansa sa negocieze cu bancile? pASPUNSUL IL GASITI PE facebook, pe pagina GCCC VALUTE.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: ASIGURARI

BT Broker de Asigurare își diversifică afacerea

BT Broker de Asigurare, compania Grupului Financiar Banca Transilvania specializată în brokeraj de asigurări, are un nou director general, Valentin Coroiu, anunță banca într-un comunicat, în care adaugă: Lider al... detalii

Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023

În prezent, conform legii, FGA primește și înregistrează atât cereri de plată (despăgubiri-indemnizații Anexa 10/ restituire primă-Anexa 9) cât și cereri de deschidere a dosarelor de daună (Anexa 7) pentru... detalii

Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) aduce clarificări cu privire la intrarea în faliment a unui distribuitor de polițe obligatorii împotriva dezastrelor naturale (PAD), context care nu afectează valabilitatea asigurării sau instrumentarea daunelor înregistrate de beneficiari, conform unui comunicat, in care se adauga:„Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale este o poliță gestionată de PAID, fiind doar distribuită de alte entități. Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliței. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii și deține de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în cuantum de un miliard de euro”, a explicat Directorul General al PAID, Nicoleta Radu.În ceea ce privește instrumentarea daunelor, PAID va dispune trimiterea de constatatori spre... detalii

Dosarele de dauna Euroins se pot deschide la FGA: care este procedura

Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare... detalii