BANCI | Interviu

Andreas Treichl, Erste Bank: Decizia de a veni in Romania nu a fost gresita, aici vom mai avea inca foarte multe satisfactii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-01-03 16:52

Andreas Treichl, presedintele Erste Bank, care detine acum 88% din actiunile BCR, nu este ingrijorat cu privire la soarta tarilor si bancilor din regiunea noastra in urmatorii ani. Economiile tarilor din Europa de Est vor inregistra “o surpriza placuta” in urmatorii ani, a declarat Treichl la postul public de radio austriac ORF.

Un recent raport al economistului-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, arata ca tarile din Europa de Est, cu exceptia celor din zona CIS (Rusia, Ucraina, Belarus) vor avea o crestere medie a PIB-ului de aproximativ 0,5% in 2012, Romania urmand a inregistra acelasi ritm de evolutie, in timp ce statele de zona euro vor reintra in recesiune, cu o reducere de aproximativ un procent a Produsului Intern Brut.

Pentru 2013, economistul Raiffeisen se asteapta la o ascensiune in jurul a 2,5% a economiilor din estul si sudul Europei, in timp ce zona euro va avansa cu doar in jur de un procent.

Treichl a tinut sa precizeze ca sunt gresite aprecierile privind decizia de a cumpara BCR in momentul in care economia romaneasca era in crestere puternica, ceea ce nu mai este cazul acum. El crede ca “Romania ne va mai aduce foarte multe satisfactii de acum inainte.”

In privinta “strangularilor” in relatiile dintre banci, Treichl considera ca nu este vorba de o problema dramatica. Practic nu s-a schimbat nimic, “intre bancile din regiunea noastra finantarile functioneaza foarte bine”.

Erste Bank nu va avea nevoie de majorare de capital

Treichl considera ca Erste Bank nu va avea nevoie de o majorare de capital pentru a respecta noile cerinte de capital ale Autoritatii Bancare Europene. Aceasta a stabilit ca Erste are nevoie de capital suplimentar de 743 milioane euro pana in iunie 2012, suma pe care Treichl considera ca banca nu numai ca o va avea la dispozitie, dar o va si depasi.

Cea mai mare parte din capitalul suplimentar va fi stransa din castigurile ultimului trimestru din 2011 si din prima jumatate a acestui an. In plus, vor fi reduse activele ponderate la risc din afara zonei Europei Centrale si de Est.

“Vrem ca in aceste vremuri dificile sa punem la dispozitia clientilor din Austria si din Europa Centrala si de Est toate resursele noastre disponibile de capital si angajati”, a spus Treichl.

“Daca acest plan de majorare de capital nu se va putea realiza iar situatia dificila nu ne va permite sa-l punem in practica, atunci Austria si aceasta regiune va avea o altfel de problema, mai exact o criza financiara complet scapata de sub control”, apreciaza Treichl.

Seful Erste apreciaza ca 2012 nu va fi unul roz, “insa nu vad ca vreun dezastru sa se intample”.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudențialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii