BANCI | Stirea Zilei

Volksbank ar putea fi cumparata de o banca ruseasca

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-12-17 11:13

Operatiunile din Europa de Est ale Volksbank ar putea fi vandute catre Sberbank, cea mai mare banca comerciala din Rusia, estimarea de pret vehiculata in presa austriaca fiind de 2 miliarde de euro.

Publicatia austriaca Der Standart, care a difuzat prima aceasta informatie, citand surse bancare care au dorit sa-si pastreze anonimatul, precizeaza ca grupul Volksbank vrea sa-si vanda participatia de 51% in Volksbank International (VBI), care inseamna circa 500 de sucursale in noua tari est-europene, intre care si Romania, iar Sberbank, detinuta de statul rus, ar putea fi interesata de cumpararea participatiei.

Grupul austriac ar vinde pentru ca are nevoie de bani, avand in vedere ca la anul incepe rambursarea ajutorului de stat pentru criza primit anul trecut de la statul austriac, cu o prima transa de 400 de milioane de euro dintr-un total de 1 miliard de euro.

"Copilul-problema" al grupului, scrie presa austriaca, este in momentul de fata filiala din Romania, dezavantajata de mediul economic precar din tara si de problemele aparute din cauza Ordonantei 50, culminand cu o serie de procese intentate de clientii bancii, la care se adauga reglarea problemei compensatiilor pentru fosta echipa de management, schimbata in primavara. Zvonuri neconfirmate de banca sustin ca filiala din Romania va incheia anul cu o pierdere de 15 milioane de euro. Conducerea grupului a comunicat insa ca impactul rezultatelor din Romania la rezultatele grupului va fi "aproximativ nul", estimand ca Volksbank International va incheia anul in curs cu profit.

Zilele trecute, grupul a obtinut un creditpe termen lung de la DEG (Compania Germana pentru Investitii si Dezvoltare), destinat imprumuturilor pentru IMM-uri in Europa de Est. Din total, filialei din Romania ii sunt destinate 20 de milioane de euro, cea din Croatia primeste 10 milioane, iar cele din Bosnia si Croatia cate 5 milioane.

De vanzarea cotei detinute de grupul Volksbank la Volksbank International se ocupa compania Ithuba Capital AG, condusa de Wilhelm Hemetsberger, fostul CEO al Bank Austria.

Grupul austriac Österreichische Volksbanken-AG, printre actionarii caruia se numara cooperativele de credit reunite sub umbrela DZ Bank din Germania, precum si Raiffeisen Bank International, detine 51% din actiunile Volksbank International. Restul actiunilor VBI este impartit intre cooperative de credit germane (DZ Bank si WBZ Bank, cu 24,5%) si Banque Federale des Banques Populaires din Franta (24,5%).

Conform raportului financiar interimar al Volksbank pentru primele noua luni din 2010, totalul activelor Volksbank International era de 13,7 miliarde de euro, in usoara scadere fata de sfarsitul lui septembrie 2009, rezultat din operatiunile in noua tari est-europene, plus Malta. Tarile din Europa de Est unde grupul are cele mai semnificative active sunt Romania (4,8 miliarde de euro la sfarsitul lui septembrie), Cehia (2 miliarde), Ungaria (1,9 miliarde), Slovacia (1,3 miliarde) si Croatia (1,1 miliarde).

Raportul sustine ca in perioada iulie-septembrie, "Cehia, Slovacia si, cu anumite limitari, Ungaria au dovedit dinamism economic comparabil cu cel al tarilor din nucleul zona euro, desi la niveluri foarte diferite (…) In contrast cu ele, Romania ramane adancita in recesiune, cu o scadere a PIB de 2,3% fata de acelasi trimestru din 2009".

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii