BANCI | Ultima Ora

Volksbank anunta castigarea, in prima instanta, deciziile nefiind definitive, a inca doua procese privind conversia creditelor din franci in lei la cursul din data acordarii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-03-03 10:56

Volksbank anunta castigarea altor doua procese, in prima instanta, deciziile nefiind definitive, impotriva unor clienti care au cerut conversia creditelor din franci elvetieni in lei la cursul din data acordarii creditelor, la judecatoriile din Brasov si Cluj, dupa ce luna trecuta banca a prezentat alte trei cazuri asemanatoare, castigate tot in prima instanta, la Tribunalul Bucuresti, Judecatoria Galati si Judecatoria Miercurea Ciuc.

Pana acum exista doua procese cu decizii definitive in care a fost implicata Volksbank pe tema conversiei creditelor in CHF,unul in favoarea bancii, iar altul impotriva: 

1. Decizia Tribunalului Galati din noiembrie 2014, banca fiind obligata la conversia unui credit in franci elvetieni la cursul din data in care a fost acordat, in jurul a 2 lei pentru un franc, plus o depreciere de 10%, fata de cursul de 3,7 lei/CHF cat era in 2014.

2. Tot in noiembrie 2014, Curtea de Apel Bucuresti a emis o decizie definitiva prin care a repins cererea unui client de a se face conversia la cursul din data acordarii creditului, invocand principiul nominalismului monetar prevazut de Codul civil, potrivit caruia riscul valutar trebuie suportat de catre client.

Vezi aici detalii despre cele doua procese

Comunicatul Volksbank de astazi:

Volksbank România a câştigat încă două procese privind conversia împrumutului din CHF în RON la cursul de la data semnării convenţiilor de credit, Judecătoriile din Braşov şi Cluj-Napoca stabilind cererile clienţilor ca neîntemeiate, întrucât potrivit principiului nominalismului monetar, consfinţit de Codul Civil, riscul valutar trebuie suportat de către client.

În dosarul nr. 15075/197/2014, Judecătoria Braşov apreciază că, potrivit art. 4.2 din contract, banca avea dreptul, dar nu şi obligaţia, să convertească în lei creditul acordat în cazul în care cursul valutar fluctua cu peste 10% faţă de momentul încheierii convenţiei, iar această clauză nu este considerată abuzivă, întrucât a fost exprimată în mod clar şi inteligibil în cuprinsul contractului.

“În momentul acordării împrumutului clientul a ştiut cu exactitate în ce monedă se acordă împrumutul, precum şi faptul că ambele părţi işi asumă o serie de consecinţe negative rezultate din riscul valutar”, arată motivaţia instanţei.

Judecătoria din Braşov mai notează că “riscul valutar este suportat de către consumator, nu în temeiul unei pretinse clauze abuzive, ci fiind consecinţa aplicării principiului nominalismului consacrat de lege. Solicitarea clientului este neîntemeiată în condiţiile în care fluctuaţia cursului valutar este de notorietate, iar banca nu are nicio influenţă asupra stabilirii cursului de schimb valutar al francului elveţian”.

Astfel, prin decizia pronunţată, instanţa arată că nu poate fi imputată culpa băncii în ceea ce priveşte evoluţia cursului de schimb, creditul fiind acordat în moneda solicitată de client.

Într-un alt dosar nr. 16709/211/2014, de la Judecătoria Cluj-Napoca, clienţii au solicitat anularea clauzelor inserate în Secţiunea 1 “Definiţii” – Riscul Valutar şi Secţiunea 4 “Plăţi”, pct 4.1, în baza cărora plata ratelor se realizează la cursul de la data plăţii, nu la cel de la data încheierii contractului de împrumut.

Instanţa consideră că moneda creditului, convenită de către părţi ca fiind CHF, este un element esenţial al contractului, consituind însuşi obiectul juridic, în lipsa căruia contractul de împrumut nu poate exista. Totodată, instanța a constatat că, la data obținerii împrumutului, clienții au putut opta între un împrumut acordat în lei, cu o dobândă mai mare, sau un împrumut în valută, cu o dobândă mai mică. Din moment ce au ales să solicite un împrumut în CHF, având avantaje în ceea ce privește obligațiile financiare ale creditului, împrumutații trebuie să suporte riscul valutar, ce a fost asumat prin semnarea contractului. În consecinţă, Judecătoria a respins, ca neîntemeiată, acţiunea clienţilor, aceştia fiind obligaţi să restituie împrumutul în moneda în care l-au accesat, respectiv în CHF.

Judecătoria Cluj-Napoca a apreciat că efectuarea plăţilor în moneda creditului nu are caracter abuziv şi reprezintă doar transpunerea în plan contractual a principiului nominalismului monetar, din Codul Civil.
Instanţa a mai constatat că articolul 4.2 din contract este o soluţie echitabilă, existând posibilitatea ca Banca să convertească creditul la cursul de la data conversiei, obligaţiile financiare ale clienţilor transformându-se în unele specifice unui produs de creditare în lei.

Instanţa arată că “dată fiind natura contractului de împrumut bancar (…), caracterizată prin aceea că fiecare parte urmăreşte dobândirea unui folos de pe urma încheierii actului juriric, interesul băncii fiind obţinerea unui profit de pe urma unei activităţi comerciale, o astfel de finalitate nefiind prohibidă de legi, nici contrară ordinii publice sau bunelor moravuri, ci doar specifică activităţii comerciale”.

Ambele decizii pot fi atacate cu recurs.

Informaţii de background:

Volksbank a anunţat săptămâna trecută că a câştigat alte două procese privind conversia creditului din CHF în RON la cursul istoric, Tribunalul Bucureşti şi Judecătoria Galaţi considerând cererile clienţilor ca fiind nefondate.

În dosarul 39256/3/2014, Tribunalul Bucureşti apreciază că, potrivit art. 4.2 din contract, o eventuală conversie se poate realiza doar la cursul CHF/RON practicat de bancă la data conversiei, și nu la cursul de la momentul acordării creditului, aşa cum au solicitat clienţii.

Cea de-a doua solicitare de conversie a creditului la cursul istoric a fost depusă la Judecătoria Galaţi, în dosarul 4807/233/2014. Şi în acest caz instanţa a apreciat tot ca nefondată solicitarea clientului de conversie a creditului din CHF în RON, la cursul de la data acordării împrumutului.
Amintim că Volksbank a avut câştig de cauză şi la Judecătoria Miercurea Ciuc (dosarul 3751/258/2014), într-un proces privind conversia creditului din CHF în RON la cursul valutar din data acordării, instanţa motivând că cererea clientului este inadmisibilă, în condiţiile în care acesta a avut posibilitatea oricând să solicite băncii conversia creditului său, în baza articolului 4.3 din contract. Cu toate acestea, clientul nu a solicitat niciodată băncii conversia creditului său din CHF în RON sau orice altă valută.

La finalul lunii noiembrie, Curtea de Apel București s-a pronunțat favorabil băncii într-un proces, soluţionat definitiv, între Volksbank România şi un client care cerea conversia monedei creditului tot la cursul istoric (nr. dosar 948/98/2014). Instanţa a stabilit atunci că un credit în valută nu poate fi convertit la cursul din data acordării, întrucât potrivit principiului nominalismului monetar, consfinţit de Codul Civil, riscul valutar trebuie suportat de către client.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Garanti BBVA are un chatbot pentru comunicarea cu clientii

Garanti BBVA, una dintre cele mai dinamice bănci din România, își reafirmă angajamentul pentru digitalizare și lansează chatbot-ul de ultimă generație, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experiența clienților și a simplifica serviciile de detalii

Legea plafonarii dobanzilor la creditele IFN, trimisa la Curtea Constitutionala

Legea plafonarii dobanzilor la creditele acordate de Institutiile Financiare Nebancare (IFN), adoptata de Parlament in 26 martie 2024, a fost trimisa la Curtea Constitutionala, la solicitarea partidului USD, care considera ca IFN-urile sunt discriminate fata de detalii

CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

 



 

Ultimele Comentarii