BANCI | Interviu

TVA-ul de 5% pentru cumpararea unei locuinte noi nu va relansa piata imobiliara in lipsa creditelor bancare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-11 19:14

Măsură Guvernului, de a reduce la 5% TVA-ul la achiziţia unei locuinţe noi, nu are forţa de a relansa vânzările din piaţa de profil, pentru a le readuce la nivelul din 2007, deoarece deocamdată lipsesc instrumentele financiar bancare destinate low şi middle class, susţin reprezentanţii EuroMetropola

"Masura în sine ar trebui teoretic să dea un impuls pieţei imobiliare şi sectorului construcţiilor care au fost afectate de criză economică globală. În practică, este foarte restrictivă din cauza condiţiilor severe de aplicare în anumite oraşe, cum este de exemplu Bucureştiul unde stocul de locuinţe noi sub 100.000 euro este extrem de limitat", comentează consultanţii imobiliari de la EuroMetropola.

Consultanţii imobiliari susţin că în condiţiile în care facem un calcul, pentru a beneficia de reducerea de TVA, pentru un apartament de 100 mp din Bucureşti, preţul pe metru pătrat ar trebui să fie de maximum 1.000 euro. În această situaţie, pentru a se încadra în limitele ordonanţei, dezvoltatorii ar trebui să-şi reducă profitul şi să livreze pachete adaptate la condiţiile acestea, iar succesul acestui demers se va resimţi cel mai bine în provincie, unde oferta de spaţiu locativ care să se încadreze în criteriile ordonanţei este mult mai vastă.

"Cu toate acestea, reducerea de TVA nu are forţa pentru a relansa vânzările din piaţă de profil, pentru a le readuce la nivelul anului 2007, deoarece deocamdată lipsesc instrumentele financiar bancare destinate low şi middle class. Piaţa imobiliară se va relansa numai după ce se va stabiliza piaţă financiară şi se vor relaxa creditele", consideră consultanţii EuroMetropola.

Aceştia mai spun că reducerea de TVA ar putea duce pe termen mai lung la o diversificarea a ofertei spre segmentul de low, pentru că cererea de locuinţe cu preţuri între 100.000 şi 120.000 euro este foarte mare.

Totuşi, canalizarea dezvoltatorilor spre segmentul de low va presupune obligatoriu şi compromisuri: reducerea profotului dezvoltatorilor, locuinţe în zone periferice cu infrastructura slab dezvoltată unde terenul este foarte ieftin, finisaje de calitate sub medie etc. "Nu ne aşteptăm că din 2009, stimulaţi de această ordonanţă, toţi dezvoltatorii să dorească să construiască numai proiecte pentru low şi middle class, pentru că sunt incertitudini în privinţa duratei de aplicare a acestei măsuri", conchid cei de la EuroMetropola.

Potrivit EuroMetropola, măsură propusă de Guvern, care va intra în vigoare în curând, prevede că aceia care au nevoie de un spaţiu locativ mai mare să plătească doar 5% TVA la achiziţia unei locuinţe noi, sub patru condiţii fundamentale: locuinţa să facă parte din stocul nou, valoarea aceştia să nu depăşească 100.000 euro, suprafaţa să fie de cel mult 120 de metri pătraţi, iar nevoia de spaţiu să se poată justifica.

"Desigur, cea din urmă condiţie lasă loc pentru foarte multe interpretări şi ar putea genera o birocraţie demnă să anihileze entuziasmul potenţialilor beneficiari ai acestei ordonanţe", mai afirmă reprezentanţii companiei imobiliare.

Totodată, consultanţii imobiliari mai spun că un aspect pozitiv este suprafaţa luată în calcul, care depăşeşte suprafaţa medie a apartamentelor construite în era comunistă şi respectă exigenţele legii locuinţei (114/1996): 4 persoane - 3 camere - 115 mp construiţi.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii