BANCI | Interviu

Trichet amplifica aprecierea euro fata de dolar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-07 17:55

Declaratia durã antiinflationistã exprimatã joi de presedintele Bãncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, dupã ce banca a decis sã mentinã dobânda cheie la 4%, va tempera sperantele unei viitoare reduceri a acesteia si, cel mai probabil, va trimite euro cãtre noi valori record, scrie Reuters.

Comentariile lui Trichet sugereazã cã directiile din ce în ce mai divergente ale politicilor monetare adoptate de BCE si de Federal Reserve vor sustine aprecierea euro, iar urmãtoarele valori tintã, estimate pentru monedã, sunt de 1,55 dolari/euro si 1,60 dolari/euro.

Într-o conferintã de presã, ce a urmat deciziei BCE de mentinere a dobânzii cheie la nivelul de 4% pe an, Trichet a insistat asupra angajamentului BCE de a mentine stabilitatea preturilor, a refuzat sã intre într-o discutie despre aprecierea euro, si nu a dat nici un indiciu care sã confirme dacã încetinirea cresterii economice, conditiile aspre de creditare sau turbulentele de pe piata globalã vor necesita în viitorul apropiat o reducere a dobânzii cheie.

Aceasta vine în contrast cu politica sistemului american de bãnci centrale, Federal Reserve, care a redus deja dobânda cheie cu 2,25 puncte procentuale la 3% pe an, în încercarea de a opri intrarea economiei într-o recesiune cauzatã de sectorul imobiliar, iar analistii asteaptã de la Fed o nouã reducere în sãptãmânile sau lunile care urmeazã.

Existã din ce în ce mai multe asteptãri ca BCE sã fie pregãtitã sã accepte o monedã puternicã, urmãrind îndeaproape inflatia amplificatã de cresterea preturilor la alimente si la mãrfuri, în ciuda unei posibile lovituri a exporturilor, în timp ce Fed este dispus sã accepte o monedã slabã si un potential atac inflationist, cât timp cresterea economicã îsi revine.

ªeful departamentului de strategii valutare de la HSBC din Londra, David Bloom, a remarcat refuzul lui Trichet de a caracteriza aprecierea euro ca fiind "brutalã" - o formã verbalã usor mascatã pe care o folosea pentru a tempera puterea monedei în trecut - si maniera abilã în care a mutat responsabilitatea de a ataca ratele de schimb valutar ajunse la extreme fãrã precedent, pe seama responsabililor de politicã monetarã din SUA.

"Jurnalistii au încercat sã îl determine sã spunã "brutal" dar el a refuzat, motiv pentru care rata de schimb euro/dolar este din nou în crestere", a spus Bloom.

"Posibilitatea unei reduceri a dobânzii cheie în viitorul apropiat este inexistentã. BCE a dat înapoi Statelor Unite sarcina cursului - dolarul este problema, nu euro", a adãugat Bloom.

Întrebat dacã aprecierea euro din ultimele sãptãmâni constituie o cauzã a îngrijorãrilor BCE, Trichet a repetat cã volatilitatea excesivã a cursului de schimb valutar este dãunãtoare pentru cresterea economicã, iar oficialii americani au insistat cã interesul Statelor Unite este sã beneficieze de un dolar puternic.

"Pe piata de schimb valutar, am spus cã am urmãrit cu deosebitã atentie ceea ce s-a spus de cealaltã parte a Atlanticului. Puteti deduce din acest fapt explicatia corectã, din punctul vostru de vedere", a spus Trichet reporterilor.

Euro s-a apreciat pânã la un nou nivel maxim istoric fatã de dolar dupã conferinta de presã a lui Trichet si a atins valoarea de 1,5378 dolari/euro, urcând cu mai mult de 0,5% pe parcursul zilei, fapt ce a adus aprecierea de la începutul anului a monedei europene fatã de dolar la mai mult de 5%.

Cu mai putin de o lunã în urmã, euro era situat sub 1,45 dolari.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii