BANCI | Stirea Zilei

Sub 10% dintre dezvoltatorii imobiliari au primit credite de la banci

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-09-15 09:31

Precautia bancilor in acordarea de finantari noi si optimizarea costurilor de constructii au fost principalele subiecte pe agenda dezvoltatorilor imobiliari in primul semestru al lui 2010. Un studiu realizat de departamentul Building Surveying din cadrul Colliers International releva faptul ca sub 10% dintre dezvoltatorii care au solicitat un credit au primit finantare in aceasta perioada, se arata intr-un comunicat al companiei.

FINANTARILE IMOBILIARE IN 2010

Desi mai mult de 50 de dezvoltatori au aplicat pentru o solutie de acest tip, motivele principale pentru care nu s-au calificat au fost atat conditiile restrictive impuse de catre banci cat si asteptarile dezvoltatorilor de a beneficia de conditii similare cu cele din anii precedenti crizei.

Printre cerintele bancilor s-au regasit: existenta unei contributii proprii a dezvoltatorului intre 50% si 80% din valoarea totala a costurilor de constructii, dar si asigurarea unui procent de preinchirieri de 70-80%. Unele banci prefera ca acest procent al preinchirierilor sa fie raportat la valoarea generata de eventualele chirii, si nu doar la suprafata efectiv precontractata. Cu toate acestea, acolo unde exista dezvoltari imobiliare in conditii favorabile conditile de mai sus pot fi partial negociate (in special in provincie, unde inca exista cerere pentru cladiri de birouri sau sunt in curs proiecte ale companiilor cu experienta in aceasta piata, care beneficiaza de sustinere financiara).

Pe de alta parte, riscul pietei este reflectat si in marjele dobanzilor (intre 4% si 6% peste Euribor), mult mai mari decat cele inregistrate inainte de criza financiara (intre 1% si 2%). Faptul ca piata este inca riscanta se remarca si din orientarea bancilor catre proiecte imobiliare de mici dimensiuni, cu bugete de dezvoltare intre 3 si 10 milioane Euro.

In urma studiului efectuat, desi estimam o crestere a interesului pentru finantari de spatii comerciale de tip Food, Do It Yourself, Discount, s-a remarcat in mod surprinzator faptul ca bancile au avut preferinte uniforme pentru proiecte cu destinatii diferite: cladiri de birouri, dezvoltari comerciale, hoteluri cat si cladiri rezidentiale.

In functie de segmentul finantat, s-a remarcat o atentie sporita pentru sectorul de sanatate. De asemenea, un volum crescand al cererilor de refinantare s-a inregistrat pentru proiectele aflate in dificultate, posibila cerere fiind asteptata mai ales din partea acelor proiecte in care deja exista o finantare pentru terenurile aferente. Fiecare institutie bancara urmareste o politica proprie pentru finantarile imobiliare, ceea ce a condus la un interes destul de scazut pentru sindicalizari, in vederea co-finantarii de catre mai multe banci a unui proiect imobiliar. Cateva cereri au vizat totusi sindicalizari, in special legate de finantarile prin Fonduri Europene.

In aceste conditii, este putin probabil ca partea a doua a anului 2010 sa inregistreze o tendinta de crestere. Totusi, avand in vedere numarul mare de proiecte care ar putea sa indeplineasca conditiile solicitate de catre bancile finantatoare, cat si posibilitatea ca entitatile bancare sa accepte si sa se adapteze la conditiile pietei, credem ca este posibil ca piata sa inregistreze o schimbare pozitiva incepand cu 2011.

ANALIZA COSTURILOR DE CONSTRUCTIE

Pe langa conditiile stricte de finantare, piata constructiilor se confrunta cu provocari suplimentare. Unul dintre cele mai importante aspecte pe care un dezvoltator trebuie sa le ia in considerare este optimizarea costurilor de constructii astfel incat proiectul imobiliar sa-si mentina profitabilitatea in conditiile in care cererea este scazuta.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii