BANCI | Ultima Ora

Cristian Bichi, BNR: Riscurile sistemice trebuie detectate timpuriu

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-04-21 16:51

Criza financiară a arătat că o slăbiciune a cadrului de reglementare financiară a fost lipsa supravegherii macroprudenţiale, iar ca răspuns la criză numeroase ţări fac eforturi în prezent să implementeze politici macroprudenţiale.

"Absenţa supravegherii macroprudenţiale a permis creşterea necontrolată a dezechilibrelor financiare, a căror corecţie a dus la costuri economice ridicate pentru economiile naţionale începând cu vara anului 2007. Ca răspuns la criză, numeroase ţări fac eforturi în prezent să implementeze politici macroprudenţiale, inclusiv prin înfiinţarea unor noi autorităţi sau comitete macroprudenţiale", a declarat Cristian Bichi, şef al departamentului Gestiunea Crizelor Financiare din cadrul Băncii Naţionale a României.

Acesta a menţionat că obiectivul supravegherii macroprudenţiale îl reprezintă detectarea timpurie a riscurilor sistemice şi adoptarea de măsuri în vederea diminuării sau eliminării acestora. Bichi susţine că sfera de cuprindere macroprudenţială cuprinde inclusiv interacţiunea acesteia cu economia.

În ceea ce priveşte instrumentele şi guvernanţa, instrumentele macroprudenţiale utilizează, în principal, instrumente prudenţiale pentru a diminua riscul sistemic.

Oficialul BNR a mai spus că eficienţa politicii macroprudenţiale în UE, depinde, în mod crucial, de aranjamentele naţionale de politică macroprudenţială ale statelor membre.

Comitetul European pentru Risc Sistemic (CERS) recomandă, printre altele, ca statele membre să se asigure că deciziile de politică macroprudenţială şi justificările lor sunt făcute publice în timp util, cu excepţia cazului în care această acţiune este considerată a fi un risc la adresa stabilităţii financiare şi că strategiile de politică macroprudenţială sunt stabilite şi publicate de autoritatea macroprudenţială.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraAvansul la un credit imobiliar care nu este destinat propriei locuinte creste de la 15% la 25%

Un nou Regulament emis de Banca Nationala a Romaniei (BNR) obliga bancile sa majoreze de la 15% la 25% avansul minim pe care trebuie sa-l detina beneficiarul unui credit ipotecar in lei detinat achizitiei sau constructiei unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuinta detalii

CEC Bank acorda credite ipotecare cu cea mai mica dobanda fixa din piata

CEC Bank acorda credite ipotecare cu o dobanda fixa in primii cinci ani de 4,7%, cea mai mica dintre ofertele altor banci cu acelasi tip de credit. Alte banci care acorda credite pentru locuinte cu dobanzi fixe in primii cinci ani sunt: BCR (5,45%), Patria Bank (6,2%), Unicredit (4,99%), detalii

Probleme la platile online cu cardurile Mastercard emise de toate bancile (actualizat)

"Cardurile Mastercard emise de toate bancile romanesti au probleme de utilizare la tranzactiile online, care functioneaza cu intermitente, si-au anuntat unele banci clientii.
"Va informam ca exista o problema generala legata de utilizarea cardurilor Mastercard la nivelul detalii

Probleme de functionare la aplicatia George a BCR (actualizat)

BCR anunta ca aplicatia de internet/mobile banking are probleme de functionare: "În acest moment, George funcționează cu o serie de intermitențe. Lucrăm intens pentru remedierea situației. Pentru orice întrebări, ne puteți suna la *2227, unde suntem disponibili detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Amanare rate BRD

  Trebuie sa faceti o cerere la BRD, prin telefon, e-mail, pe site-ul BRD.ro sau intr-o sucursala, in ... detalii

 • Amanare

  As dori sa fac o amânare pentru rata mea pe câteva luni ,din motive ... detalii

 • asigurare credit

  Daca ati avut asigurare la credit, trebuie sa verificati daca a fost activata respectiva asigurare. ... detalii

 • Rata la banca

  Am primit instintare pentru un credid ne platit din 2009 ce se pote face eu am avut asigurare pe ... detalii

 • TBI Bank

  OK.Multumes pentru conversatie si ... detalii