www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cristian Bichi, BNR: Riscurile sistemice trebuie detectate timpuriu

Autor: Bancherul.ro
2012-04-21 16:51
Criza financiară a arătat că o slăbiciune a cadrului de reglementare financiară a fost lipsa supravegherii macroprudenţiale, iar ca răspuns la criză numeroase ţări fac eforturi în prezent să implementeze politici macroprudenţiale.

"Absenţa supravegherii macroprudenţiale a permis creşterea necontrolată a dezechilibrelor financiare, a căror corecţie a dus la costuri economice ridicate pentru economiile naţionale începând cu vara anului 2007. Ca răspuns la criză, numeroase ţări fac eforturi în prezent să implementeze politici macroprudenţiale, inclusiv prin înfiinţarea unor noi autorităţi sau comitete macroprudenţiale", a declarat Cristian Bichi, şef al departamentului Gestiunea Crizelor Financiare din cadrul Băncii Naţionale a României.

Acesta a menţionat că obiectivul supravegherii macroprudenţiale îl reprezintă detectarea timpurie a riscurilor sistemice şi adoptarea de măsuri în vederea diminuării sau eliminării acestora. Bichi susţine că sfera de cuprindere macroprudenţială cuprinde inclusiv interacţiunea acesteia cu economia.

În ceea ce priveşte instrumentele şi guvernanţa, instrumentele macroprudenţiale utilizează, în principal, instrumente prudenţiale pentru a diminua riscul sistemic.

Oficialul BNR a mai spus că eficienţa politicii macroprudenţiale în UE, depinde, în mod crucial, de aranjamentele naţionale de politică macroprudenţială ale statelor membre.

Comitetul European pentru Risc Sistemic (CERS) recomandă, printre altele, ca statele membre să se asigure că deciziile de politică macroprudenţială şi justificările lor sunt făcute publice în timp util, cu excepţia cazului în care această acţiune este considerată a fi un risc la adresa stabilităţii financiare şi că strategiile de politică macroprudenţială sunt stabilite şi publicate de autoritatea macroprudenţială.