BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu: Cum sa dea bancile credite, daca vorbim de recesiune?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-07-01 19:32

Nimeni nu poate vorbi de optimism, ţn condiţiile ţn care RomÔnia a semnat un acord ce prevede scăderea PIB cu 4%, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a menţionat că există o "notă de speranţă", economia rezistÔnd bine la ajustarea deficitului extern.

"Avem nevoie de credibilitate şi perspectivă, corecţiile fiind ţn fază terminală. Noi suntem semnatorii acordului cu -4% (referitor la creşterea economică n.r.). Nimeni nu vorbeşte de optimism ţn această situaţie", a spus Isărescu.

Acordul semnat de RomÔnia cu Fondul Monetar Internaţional prevede, la cadrul macroeconomic, o contracţie a econmiei romÔneşti cu 4% ţn acest an şi o ajustare a deficitului de cont curent pÔnă la 7,5% din PIB, de la 12,4% ţn 2008.

Isărescu a precizat că economia a rezistat bine a ajustarea deficitului de cont curent şi că momentele de criză au fost depăşite, menţionÔnd că, pe piaţa monetară, dobÔnzile au revenit ţn apropierea dobÔnzii de politică monetară.

"A spune aceste lucruri nu ţnseamnă optimism. Este notă de speranţă ce trebuie dată. Cum să dea băncile credite, dacă vorbim de recesiune?", a afirmat guvernatorul BNR.

Isărescu a spus că, "la dobÔnzile actuale, nu putem avea cerere de credite şi nici nu vom avea".

╬n opinia lui, o persoană care solicită credite la aceste dobÔnzi ar ţnsemna să aibă venituri "chiar exagerate", ce nu apar ţn recesiune.

"Corecţia dobÔnzilor este necesară", a subliniat Isărescu.

Anterior, la aceeaşi dezbatere, guvernatorul afirma că dobÔnzile plătite de bănci la depozite sunt distorsionate, atÔt ţn raport cu dobÔnda de politică monetară, cÔt şi ţn raport cu inflaţia, şi este "un lux" ca băncile să dea dobÔnzi de 12% pe an, iar "mecanismele de piaţă vor sancţiona extrem de repede aceste distorsiuni".

"La 12%, băncile dau celui care economiseşte, la o rată a inflației de, să spunem, 6%, o rată reală de 6%. Este un lux, ca să fiu delicat ţn exprimare, nici nu ţmi dau seama cum ţşi permit", a declarat Isărescu.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii