BANCI | Stirea Zilei

Basescu: Bancile nu mai au un sustinator in mine pana nu coboara batjocura din zona dobanzilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-05 14:09

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că băncile nu vor mai avea un susţinător ţn persoana şefului statului pÔnă nu reiau creditarea şi nu coboară "batjocura din zona dobÔnzilor".

Şeful statului le-a spus agricultorilor prezenţi la Simpozionul "Ziua CÔmpului", care se desfăşoară ţn Insula Mare a Brăilei, că a avut, miercuri, o ţntÔlnire cu reprezentanţii principalelor bănci din RomÔnia, ţntÔlnire despre care spune că a fost o mare dezamăgire. Şeful statului le-a mărturisit agricultorilor că bancherii s-au comportat, ţn cadrul ţntÔlnirii, ca nişte reprezentanţi ai unor societăţi neperformante, care au nevoie de sprijinul statului. Preşedintele a precizat că, dacă băncile nu devin responsabile şi nu se angajează serios ţn reluarea creditării, Guvernul va trebui să găsească o alternativă.

De altfel, Băsescu a precizat că Guvernul şi-a ţndeplinit partea sa de angajament ţn raport cu băncile, aşa că acum este rÔndul bancherilor să fie responsabili. "╬n mine nu mai au un susţinător pÔnă nu ţncep să se mişte, nu reiau creditarea şi nu coboară batjocura din zona dobÔnzilor", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a spus că justificarea băncilor pentru faptul că aşteaptă ţn continuare sprijin din partea statului este faptul că acestea au injectat bani ţn economia romÔnească. "Băncile au injectat bani ţn economia RomÔniei, dar nu statul a făcut ca datoriile pe termen scurt din mediul privat să fie de 24-26 miliarde de euro, ci băncile", a spus preşedintele.

Băsescu le-a cerut băncilor să găsească soluţii să se implice ţn finanţarea domeniilor care au obţinut bani europeni. De asemenea, şeful statului a precizat că programul "Prima Casă" va curge ţn continuare, chiar dacă băncile şi-ar dori ca lichidităţile lor să fie preluate ţn continuare de Ministerul de Finanţe şi să nu fie nevoie să rişte nimic, implicÔndu-se ţn proiecte care necesită creditare.

Preşedintele a ţinut să explice că un bancher adevărat nu aşteaptă ajutor din partea statului, ci se implică şi ţn proiecte care poate nu aduc profituri atÔt de importante.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, cu referire la ţntÔlnirea pe care a avut-o la prÔnz cu reprezentanţii principalelor bănci, că reacţia acestora este "incorectă" şi a precizat că, deşi le-a propus un parteneriat, nu a auzit decÔt plÔngeri din partea băncilor.

"O să fiu foarte sincer să vă spun că reacţia nu este mulţumitoare şi o consider incorectă. Eu le-am propus un parteneriat, iar astăzi am auzit numai plÔngeri, ce să mai facă statul. Dar este timpul ca băncile din RomÔnia să facă şi ele ceva pentru economia romÔnească", a spus Traian Băsescu, la TVR 1, ţntrebat dacă la ţntÔlnirea de la prÔnz cu băncile acestea au avut o reacţie pozitivă.

"Simpla menţinere a liniilor de credit este un efort pe care ţl recunoaştem şi este o respectare a ţnţelegerilor anterioare acordului cu Fondul, dar eu aştept de la bănci mai mult. Aştept dinamism şi curaj", a spus şeful statului.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii