BANCI | Stirea Zilei

Cum e mai bine: cu un curs fix, ca in Bulgaria si tarile baltice sau cu o flotare libera controlata, ca in Romania?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-10 08:46

Noii membri ai UE care au optat pentru consiliu monetar, ce presupune fixarea cursului monedelor naţionale faţă de euro, au beneficiat ţn ultimii ani de creştere mai mare decÔt ţn alte state, ţnsă acum suferă o cădere mai dură, din cauza presiunii asupra competitivităţii, comentează Reuters.

Statele care au cursul valutar fixat la euro sunt printre cele mai mici ale regiunii - Letonia, Lituania, Estonia şi Bulgaria -, iar regimul valutar pe care l-au adoptat pune acum presiune asupra competitivităţii lor economice faţă de vecinii cu curs liber de schimb, care au ţnregistrat deprecieri semnificative ale monedelor, astfel că exporturile lor au devenit mult mai ieftine.

Cele trei mici ţări baltice, care au ţmpreună aproximativ 7 milioane de locuitori, au ţnregistrat ţn prima parte a acestui deceniu creşteri economice chiar şi de peste 10%, pentru ca ţncepÔnd cu ultima parte a anului trecut să se cufunde ţntr-o recesiune severă.

╬nsă Bulgaria, care are consiliu monetar, are o situaţie diferită: după ce a ţnregistrat o creştere economică moderată ţn ultimii ani, de 5-6%, a suferit o ţncetinire economică mai puţin dură ţn ultimul trimestru din 2008, iar unii experţi se aşteaptă ca vecinul de la sud al RomÔniei să scape de recesiune ţn acest an.

Ţările din regiune cu regim de "flotare controlată" a monedelor - Polonia, Cehia, Ungaria şi RomÔnia - au ţnregistrat din luna august a anului trecut o depreciere a valutelor cu pÔnă la 32% ţn faţa monedei europene, ceea ce i-a afectat grav pe cei cu ţmprumuturi ţn euro sau franci elveţieni. Şi aici există o excepţie - Cehia -, care are o expunere foarte mică pe creditele ţn valută şi nu agreează să fie pusă laolaltă cu celelalte state.

Reuters arată că ţările ţn care valutele au curs fix faţă de o monedă puternică ţnregistrează de obicei o creştere mai rapidă ţn anii de avÔnt economic decţt statele cu monede libere, ţnsă se confruntă ţn prezent cu o ajustare mai dificilă.

╬nsă niciuna din opţiunile de regim valutar nu oferă siguranţă ţn contextul crizei financiare, iar ţncercarea de a schimba regimul valutelor ţn mijlocul furtunii este foarte periculoasă.

╬n contextul ţn care fostele ţări comuniste ce au intrat ţn Uniunea Europeană (UE) se confruntă cu deficite ţn balanţa de plăţi, cu o scădere a cereii pentru exporturi şi cu o criză a creditelor, politicile valutare adoptate ţn urmă cu un deceniu aduc necazuri cetăţenilor, companiilor şi guvernelor.

Impactul se resimte ţn adÔncirea recesiunii şi reduceri salariale ţn ţările cu consiliu monetar sau prin creşterea costurilor ipotecare ţn ţările cu valute libere pentru cei ce au contractat credite ţn euro sau ţn franci elveţieni.

"Disponibilitatea de a acorda ţmprumuturi a dispărut la nivel internaţional, astfel că orice ţară ce are nevoie de finanţare externă trebuie să scape rapid de această necesitate", a declarat David Lubin, şeful departamentului de analiză economică pentru Europa Centrală şi de Est de la Citi.

╬nsă spre deosebire de ţările asiatice, care au reuşit să genereze excedente de cont curent imediat după criza valutară din 1997-1998, ţările din Europa de Est au mai puţine speranţe de a utiliza exporturile pentru a ieşi din criză, ţn contextul ţn care cererea internaţională s-a prăbuşit, mai arată Reuters.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii