BANCI | Stirea Zilei

Sondaj BNR: Restrictiile de acordare a creditelor se mentin si in primul trimestru, dar intr-o masura mai mica

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-28 14:47

n ultimul trimestru al anului 2008, evoluţia standardelor şi a termenilor de creditare pentru sectorul companiilor şi a populaţiei a confirmat tendinţa pe care s-a nscris anterior, nregistrnd o năsprire semnificativă, mai pronunţată la nivelul populaţiei, arata "Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei, ianuarie 2009", publicat de Banca Nationala a Romaniei (VEZI SONDAJUL IN DOCUMENTUL ATASAT).

Sectorul companiilor nefinanciare

Standardele de creditare au cunoscut pentru al treilea trimestru consecutiv o restrictivitate sporită.

Prognozele indică o evoluţie similară şi n T1/2009, nediferenţiată n funcţie de talia companiei.

n structură, IMM-urile au nregistrat o năsprire a standardelor de creditare mai accentuată dect se aşteptau băncile, n timp ce n cazul companiilor mari situaţia a fost inversă.

Factorii principali care au contribuit la această situaţie sunt: aşteptările privind situaţia economică generală, riscul asociat industriei n care activează compania, riscul asociat colateralului/garanţiei solicitate şi modificarea ponderii creditelor neperformante n portofoliul băncii.

- Termenii creditării au devenit considerabil mai restrictivi n T4/2008, cerinţele de colateral/garanţii beneficiind de o atenţie sporită din partea băncilor.

- Cererea de credite a nregistrat o uşoară creştere n T4/2008, contrar aşteptărilor care indicau o reducere a acestora. n structură, doar solicitările de credite pe termen lung din partea companiilor mici şi mijlocii au fost n regres faţă de perioada anterioară.

- Riscurile asociate companiilor au crescut n opinia băncilor, principalele sectoare vizate din acest punct de vedere fiind cele ale tranzacţiilor imobiliare şi construcţiilor.

Sectorul populaţiei

- Standardele de creditare s-au năsprit sever la nivelul ntregului sector bancar, att n cazul creditelor pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri, ct şi pentru creditele de consum, confirmnd aşteptările din T3/2008.

Prognozele pentru T1/2009 indică n continuare năsprirea acestora, nsă ntr-o măsură mai mică.

- Termenii creditării au devenit considerabil mai restrictivi n T4/2008. Cele mai nsemnate evoluţii s-au remarcat n cazul reducerii ponderii serviciului datoriei n venitul lunar şi a majorării primei de risc pe care clienţii trebuie să o plătească.

- Cererea pentru credite ipotecare şi pentru toate tipurile de credite de consum a nregistrat o scădere semnificativă n T4/2008, devansnd cu mult aşteptările optimiste ale băncilor privitoare la cererea pentru credite de consum.

(VEZI DETALII IN DOCUMENTUL ATASAT)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

 



 

Ultimele Comentarii