BANCI | Stirea Zilei

Sondaj BNR: Restrictiile de acordare a creditelor se mentin si in primul trimestru, dar intr-o masura mai mica

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-28 14:47

În ultimul trimestru al anului 2008, evoluţia standardelor şi a termenilor de creditare pentru sectorul companiilor şi a populaţiei a confirmat tendinţa pe care s-a înscris anterior, înregistrând o înăsprire semnificativă, mai pronunţată la nivelul populaţiei, arata "Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei, ianuarie 2009", publicat de Banca Nationala a Romaniei (VEZI SONDAJUL IN DOCUMENTUL ATASAT).

Sectorul companiilor nefinanciare

Standardele de creditare au cunoscut pentru al treilea trimestru consecutiv o restrictivitate sporită.

Prognozele indică o evoluţie similară şi în T1/2009, nediferenţiată în funcţie de talia companiei.

În structură, IMM-urile au înregistrat o înăsprire a standardelor de creditare mai accentuată decât se aşteptau băncile, în timp ce în cazul companiilor mari situaţia a fost inversă.

Factorii principali care au contribuit la această situaţie sunt: aşteptările privind situaţia economică generală, riscul asociat industriei în care activează compania, riscul asociat colateralului/garanţiei solicitate şi modificarea ponderii creditelor neperformante în portofoliul băncii.

- Termenii creditării au devenit considerabil mai restrictivi în T4/2008, cerinţele de colateral/garanţii beneficiind de o atenţie sporită din partea băncilor.

- Cererea de credite a înregistrat o uşoară creştere în T4/2008, contrar aşteptărilor care indicau o reducere a acestora. În structură, doar solicitările de credite pe termen lung din partea companiilor mici şi mijlocii au fost în regres faţă de perioada anterioară.

- Riscurile asociate companiilor au crescut în opinia băncilor, principalele sectoare vizate din acest punct de vedere fiind cele ale tranzacţiilor imobiliare şi construcţiilor.

Sectorul populaţiei

- Standardele de creditare s-au înăsprit sever la nivelul întregului sector bancar, atât în cazul creditelor pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri, cât şi pentru creditele de consum, confirmând aşteptările din T3/2008.

Prognozele pentru T1/2009 indică în continuare înăsprirea acestora, însă într-o măsură mai mică.

- Termenii creditării au devenit considerabil mai restrictivi în T4/2008. Cele mai însemnate evoluţii s-au remarcat în cazul reducerii ponderii serviciului datoriei în venitul lunar şi a majorării primei de risc pe care clienţii trebuie să o plătească.

- Cererea pentru credite ipotecare şi pentru toate tipurile de credite de consum a înregistrat o scădere semnificativă în T4/2008, devansând cu mult aşteptările optimiste ale băncilor privitoare la cererea pentru credite de consum.

(VEZI DETALII IN DOCUMENTUL ATASAT)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„AceÈ™ti escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulÈ›i bani, dar au iniÈ›iat È™i un credit de nevoi personale direct din aplicaÈ›ia Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii