BANCI | Stirea Zilei

Isarescu: Daca nu suntem in stare sa terminam o autostrada, cat de usor este sa intram in zona euro?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-26 08:28

Guvernatorul BNR a atras atenţia că dacă Romnia nu este n stare să construiască autostrăzi, atunci i va fi greu să adere la un "club cu reguli stricte" şi a amintit de discuţiile despre vulnerabilitatea zonei euro, n lipsa politicii fiscale unitare, transmite corespondentul NewsIn.

Isărescu a declarat miercuri, n faţa a peste 600 de studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, că la nivel mondial există discuţii care se referă tot mai des la vulnerabilitatea zonei euro.

"Cnd intri ntr-un club, nainte de a intra n acel club trebuie să respecţi regulile clubului. Noi vorbim acum de lărgirea zonei euro, dar pe plan mondial se vorbeşte şi de dezintegrarea zonei euro pentru că sunt tensiuni suficiente care apar", a afirmat guvernatorul BNR.

Isărescu a amintit de economistul Milton Friedman, care nu dădea mari şanse de stabilitate zonei euro, din cauză că nu avea o politică fiscală unitară, şi a dat exemplu faptul că nu există ntre ţările UE care au aderat la euro nici măcar un impozit comun, deoarece statele nu au fost de acord.

"Nu există o singură taxă unitară, una singură. Şi cnd s-a făcut propunerea de a introduce un impozit european ştiţi ce reacţie a fost. Ţările au renunţat la un simbol al suveranităţii, care este moneda naţională, dar nu renunţă la un singur impozit", a explicat guvernatorul BNR, amintind că această lipsă de politică fiscală unitară este o vulnerabilitate.

Mugur Isărescu a spus că aderarea Romniei la zona euro ar fi un lucru bun, dar a subliniat că statul trebuie să respecte anumite reguli economice.

"Este bine să intrăm n acest grup de protecţie, dar nainte de a vorbi de acest grup de protecţie trebuie să ştim dacă putem să ndeplinim condiţiile: să avem un deficit bugetar mic, să fie inflaţia jos. Cnd e să le punem n practică, e mai greu. Cu alte cuvinte, o construcţie monetară este la fel de dificilă dacă nu poate mai dificilă construcţia monetară bazată şi pe construcţii fiscale precum construcţia unei autostrăzi. Dacă nu suntem n stare să terminăm o autostradă, ct de uşor ne este nouă să intrăm n zona euro cu cuvinte goale? Nu de cuvinte este nevoie, ci de fapte", a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Romniei a mai atras atenţia şi asupra faptului că nu există doar avantaje n contextul aderării la zona euro, fiind vorba şi de scumpirea alimentelor, fenomen care a determinat ţări precum Italia şi Grecia să ia n considerare ieşirea din această zonă.

Isărescu a amintit că, momentan, ţara noastră vinde pine la un preţ de 3-4 ori mai mic dect cel din UE.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

 



 

Ultimele Comentarii