BANCI | Stirea Zilei

Isarescu: O finantare de la Uniunea Europeana n-ar strica, un imprumut de la FMI, costisitor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-09 15:46

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spune ca un imprumut de la FMI ar fi nefolositor in actualele momente, pentru ca acest timp de imprumut reprezinta mai degraba o protectie decat un ajutor real.

Isarescu a precizat ca un împrumut al României de la Uniunea Europeană (UE) "nu ar strica" luând în considerare capacitatea României de a atrage fonduri europene, menţionând că a purtat discuţii în acest sens cu preşedintele Traian Băsescu.

"Am discutat cu preşedintele şi ştim că nu avem capacitatea de absorbţie a 6-7 miliarde euro prin fonduri europene, iar prin aceste considerente, o prefinanţare de la Uniunea Europeană nu ar strica", a spus luni guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

In privinta unui imprumut de la FMI, Isarescu a spus ca tipul de finantare acordat de aceasta institutie este de tip swap: noi dam lei, ei ne dau valuta, iar banii intra la BNR si nu la buget. "E vorba mai degraba de o protectie a rezervelor, in conditiile in care rezervele nu reprezinta o problema", a precizat Isarescu.

Fireste ca banii obtinuti pot fi folositi ulterior pentru deschiderea unor linii de finantare spre alte directii, a adaugat guvernatorul.

Varianta unui acord stand-by cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), presupune şi costuri de sute de milioane de euro, în condiţiile unui comision de neutilizare de 25%, a mai spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Varianta unui acord stand-by, această umbrelă neutilizată, cu un comision de neutilizare de 25%, presupune apariţia unor costuri suplimentare de sute de milioane de euro. Cine la acoperă?", a spus Isărescu.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cel mai bun curs valutar pentru platile cu cardul?

Cel mai bun curs valutar pentru platile in euro cu cardurile de debit il gasim la Banca Transilvania (BT), iar cel mai dezavantajos este la Raiffeisen Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul cotatiile publicate de 14 banci (vezi foto). Astfel, BT aplica o detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Dobanzile la creditele ipotecare sunt in prezent mai mici decat anul trecut, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat rata de referinta de trei ori, incepand cu octombrie 2021, de la 1,5% la 2%. Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit, care detalii

Ce pot sa fac daca banca sau IFN-ul nu-mi raspunde la o reclamatie?

Atunci cand ai o problema cu banca sau IFN-ul si nu poti sa o rezolvi, fie pentru ca nu primesti raspuns la reclamatie, fie pentru ca acesta nu te multumeste, solutia este sa te adresezi CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul detalii

Indicele IRCC pentru creditele in lei cu dobanda variabila creste usor, la 1,17%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de marja fixa a bancii, creste putin, la 1,17%, de la 1,08%, de la 1 ianuarie 2022. IRCC este relevant pentru creditele noi in lei cu detalii

  

Ultimele Comentarii