BANCI | Stirea Zilei

BNR prognozeaza o inflatie de 4,5% in 2009 si 3,5% in 2010

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-06 17:56

BNR isi mentine prognoza de inflatie de 4,5% pentru acest an, in timp ce pentru 2010 tinteste o inflatie de 3,5%, cu o variatie de un punct procentual.

Banca Naţională a Romāniei (BNR) va propune Guvernului stabilirea unei ţinte de inflaţie pentru 2010 de 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual, la fel ca cea fixată pentru 2009, a anunţat, vineri, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, citat de Mediafax.

Isărescu a mai spus că intervalul de incertitudine creşte, iar īn 2010 gradul de variabilitate al prognozei variază īntre mai puţin de 1% şi aproape 6%.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a spus că ţinta, aprobată de Consiliul de Administraţie al băncii centrale miercuri, 4 februarie, va fi propusă şi discutată cu Guvernul cāt mai curānd posibil.

El a menţionat că au existat anumite discuţii legate de posibilitatea de a fixa ţinta de inflaţie pentru 2010 la un nivel mai redus, pentru a da un semnal mai puternic pieţei.

Totuşi, membrii CA au ajuns la concluzia că intervalul de variaţie este mare şi dacă stabilesc o ţinta mai mică este nesemnificativ, a arătat Popa.

Prognoza de inflaţie a BNR pentru 2010 este de 3,2%.

"Pentru o parte a anului 2010, pe fondul unor creşteri comparativ mai ample ale preţurilor combustibililor, compensate doar parţial de dinamicile mai favorabile proiectate pentru inflaţia de bază CORE2 şi preţurile administrate, scenariul de bază prevede o traiectorie a inflaţiei anuale situată uşor peste cea prezentată īn raportul anterior (din luna noiembrie 2008 - n.r.)", se arată īn raportul privind inflaţia.

Astfel, BNR a revizuit īn urcare estimările privind rata anuală a inflaţiei la finele primul trimestru din 2010, de la 3,9% la 4,3%, dar şi pentru sfārşitul lunii iunie, de la 3,2% la 3,6%, şi al trimestrului trei, de la 2,8% la 3,3%.

Banca centrală nu a reuşit să menţină rata inflaţiei īn intervalul ţintit īn ultimii doi ani.

Astfel, īn 2008 rata anuală a inflaţiei a depăşit cu 1,5 puncte pragul superior al intervalului ţintit, de 2,8% - 4,8%.

Inflaţia a īnregistrat totuşi o uşoară scădere anul trecut, la 6,3%, faţă de 6,57% īn 2007, nivel sub aşteptările analiştilor şi băncii centrale.

Banca centrală stabilise pentru 2007 o ţintă de inflaţie de 4%, plus/minus un punct procentual.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe pot sa fac daca banca sau IFN-ul nu-mi raspunde la o reclamatie?

Atunci cand ai o problema cu banca sau IFN-ul si nu poti sa o rezolvi, fie pentru ca nu primesti raspuns la reclamatie, fie pentru ca acesta nu te multumeste, solutia este sa te adresezi CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul detalii

Indicele IRCC pentru creditele in lei cu dobanda variabila creste usor, la 1,17%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de marja fixa a bancii, creste putin, la 1,17%, de la 1,08%, de la 1 ianuarie 2022. IRCC este relevant pentru creditele noi in lei cu detalii

Numarul de clienti ai bancilor romanesti, neschimbat in ultimii 7 ani

Numarul de clienti ai bancilor romanesti a ramans neschimbat pe parcursul ultimilor sapte ani, conform unui sondaj realizat de Consiliul Concurentei printre primele 10 banci romanesti. Concluzia este surprinzatoare, in conditiile dezvoltarii economice a tarii si implicit a veniturilor detalii

La care banci cumparam/vindem euro la cel mai bun curs de schimb valutar?

Daca vreti sa cumparati euro de la ghiseul unei banci, cel mai bun curs de schimb valutar il gasiti la CEC Bank (4,9900 lei pentru 1 euro), singura banca la care cotatia euro/leu se afla inca sub 5 lei. (vezi foto) Alte trei banci vand 1 euro cu fix 5 lei: Banca Transilvania detalii

  

Ultimele Comentarii